Φωτιές και σκουπίδια στον Φιλοπάππου! Ο λόφος χρειάζεται την προστασία μας!

 

Το πρωί της Τρίτης 7 Ιουνίου κόσμος που ανέβηκε για την καθιερωμένη βόλτα του στον Φιλοπάππου αντίκρισε στο μεγάλο νταμάρι σωρό από σκουπίδια και δύο εστίες φωτιάς. Κάποιος ή κάποιοι είχαν καταστρέψει το ξύλινο σπιτάκι, υπήρχε μια εστία φωτιάς πίσω από την ξύλινη εξέδρα στο μεγάλο νταμάρι σε ένα μεγάλο σωρό από ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές και χαρτιά, καθώς και άλλη μια εστία φωτιάς στο μπροστινό τμήμα από το νταμάρι όπου είχε καεί και ένα πεύκο. Κόσμος από τις γειτονιές γύρω από το λόφο ενημερώθηκε άμεσα και το απόγευμα της ίδιας μέρας γείτονες και γειτόνισσες ανεβήκαμε στον λόφο. Μαζέψαμε όλα τα σκουπίδια (15 μεγάλες σακούλες) και τα μεταφέραμε σε κάδους εκτός του λόφου. Σε μια περίοδο που οι πυρκαγιές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, που η πυροπροστασία στον Φιλοπάππου είναι ανύπαρκτη σε αντίθεση με την αστυνομοκρατία και τις μπατσικές μηχανές που τριγυρνάνε συνεχώς μέσα στα πλακόστρωτα και τα αρχαία, που το υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις επιχειρούν να περιφράξουν, να εμπορευματοποιήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν τον λόφο Φιλοπάππου, οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε, να τον προστατέψουμε και να τον φροντίσουμε.

Ο Φιλοπάππου είναι μία ελεύθερη έκταση 700 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν πάντα ένας ελεύθερος χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Οι κάτοικοι από τον Νοέμβριο του 2002 ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του λόφου. Μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ημερίδες, δενδροφυτεύσεις, ρίξιμο κάγκελων και έμπρακτη αμφισβήτηση των καταστροφικών επεμβάσεων κατάφεραν να μείνει προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και άλλου είδους εμπορική εκμετάλλευση. Σταμάτησαν την καταστροφή των λιθόστρωτων του Λουμπαρδιάρη από τη διέλευση οχημάτων. Απέτρεψαν χάρις στην καθημερινή επιφυλακή και τις περιπολίες τους στο λόφο -τον Αύγουστο 2003– την ολοκληρωτική καταστροφή του από 17 εμπρησμούς. Απέτρεψαν να πωληθούν τμήματα του Φιλοπάππου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εμπόδισαν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του λόφου. Διεκδίκησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν την πυροπροστασία του, την φροντίδα και άρδευση των δέντρων και των φυτών, τον σεβασμό στην βιοποικιλότητά του και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες.

Όπως εχθές, έτσι και σήμερα και αύριο και κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη να υπερασπιστούμε τον λόφο Φιλοπάππου. Δεν έχουμε μονάχα δικαίωμα στην πρόσβαση σε αυτόν, μα και μεγάλη υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε και να τον προασπίσουμε.

Όλες και όλοι μαζί να εντείνουμε την παρουσία μας στον λόφο! Να ενημερώνουμε τη γειτονιά για ότι συμβαίνει! Να τον διατηρούμε καθαρό, να τον προστατεύουμε και να τον φροντίζουμε.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα-askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *