Παρουσιαστικό κείμενο της ομάδας φωτογραφίας «Το Οδοντιατρείο»

 

ΝΑ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ

Τον Νοέμβρη του 2021, κάποια άτομα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, με ενδιαφέρον προς την φωτογραφία, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε προσωπικό εξοπλισμό που προ-υπήρχε και κάποια εμπειρία. Έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα που έγινε για την δημιουργία εγχειρήματος σκοτεινού θαλάμου, στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, διάφορος κόσμος το πλαισίωσε και έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα φωτογραφίας “Το Οδοντιατρείο”. Επιλέξαμε να το κάνουμε συλλογικά, αντι-εμπορευματικά, αυτο-οργανωμένα, με οριζοντιότητα ως προς τις αποφάσεις και ανοιχτό προς την γειτονιά, ενάντια στην κυρίαρχη λογική που μας θέλει απομονωμένα το ένα από την άλλη και χωρίς συντροφικές σχέσεις αλληλεγγύης.

Αποφασίσαμε λοιπόν να εξασκήσουμε τις φωτογραφικές μας ανησυχίες, να εκφραστούμε και να πειραματιστούμε χρησιμοποιώντας ως μέσο κυρίως την αναλογική φωτογραφία και τεχνικές εμφάνισης και εκτύπωσης σε σκοτεινό θάλαμο. Φυσικά η ενασχόληση με την αναλογική φωτογραφία και τον σκοτεινό θάλαμο είναι κοστοβόρα και αναγνωρίζουμε το ταξικό της προνόμιο, παρόλα αυτά μέσω της συλλογικοποίησης και της αλληλεγγύης, έχουμε αναπτύξει εργαλεία και τεχνικές ώστε να αποκτούμε πρόσβαση σε αυτά που φαντάζουν απροσέγγιστα και μακρινά. Μοιραζόμαστε τις τεχνικές γνώσεις και τον εξοπλισμό καταρρίπτοντας την λογική της εξειδίκευσης και του καριερισμού, ως εκ τούτου δεν χρειάζεται το κάθε άτομο να έχει την δική του φωτογραφική μηχανή ή κάποια εμπειρία ώστε να συμμετάσχει.

Στεκόμαστε κριτικά απέναντι στην λογική του “ειδικού”, του “καλλιτέχνη”, των “καλλιτεχνικών κύκλων” και στην λογική πως η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι κτήμα τους, αποτυπώνουμε τα δικά μας βιώματα, με τρόπους που εφευρίσκουμε συλλογικά. Απέναντι στο lifestyle που αναπαράγει την πατριαρχία, τον σεξισμό και τα ετεροκανονικά πρότυπα, προτάσσουμε το διαφορετικό και την ελευθερία του πειραματισμού. Για εμάς δεν αποτελεί στόχο η αποτύπωση των κυρίαρχων αισθητικών προτύπων ομορφιάς και οι τυποποιημένες ιδέες και τεχνικές. Σκοπός μας είναι μέσα από διαδικασίες αυτομόρφωσης, να ενδυναμωθούμε, να ζυμωθούμε και να αποτυπώσουμε τα δικά μας βιώματα αντιλαμβανόμενα τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα θέλω μας.

Ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να λειτουργήσουμε τα αυτοοργανωμένα μπαρ- καφενεία και γενικότερα τον οικονομικό τρόπο στήριξης της ομάδας φωτογραφίας είναι η ελεύθερη συνεισφορά. Θέλουμε να προσπαθούμε συνεχώς να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοστήριξης μεταξύ των ατόμων, των ομάδων και εγχειρημάτων, χωρίς αυτές να μεσολαβούνται από το εμπόρευμα και τις σχέσεις γύρω από αυτό.

Η ομάδα φωτογραφίας “Το Οδοντιατρείο” πραγματοποιεί τις συναντήσεις της κάθε Τρίτη 18:30-21:00 στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ.

Ομάδα Φωτογραφίας «Το Οδοντιατρείο» Ιούνης 2022

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *