Ενημέρωση από τη Λαϊκή Συνέλευση για τον λόφο Φιλοπάππου της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου

Την Κυριακή Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων στο λιθόστρωτο του Λουμπαρδιάρη με αφορμή τους σχεδιασμούς του δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέλευση παρευρέθηκαν πάνω από 100 κάτοικοι των γύρω περιοχών. Στην αρχή της συνέλευσης έγινε ενημέρωση γι’ αυτούς τους σχεδιασμούς, που περιλαμβάνουν την αύξηση του ελέγχου με την τοποθέτηση security, αναθέσεις έργων σε ιδιωτικές εταιρίες, εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας και έντασης δικτύου φωτισμού που θα λειτουργήσει καταστροφικά για τον βιότοπο, καθώς και τον διαχωρισμό του έργου του Πικιώνη με επιλεκτική συντήρηση του.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου με τοποθετήσεις της κατέδειξε ότι ο δήμος Αθηναίων και το υπ. Πολιτισμού με την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών δεν στοχεύουν στην φροντίδα του Λόφου, αλλά στην τουριστικοποίηση και εμπορευματοποίησή του. Στην καρδιά της Αθήνας, για τους κυβερνώντες διαχρονικά ο Λόφος είναι ένα ωραίο φιλέτο για εκμετάλλευση, ως τουριστικό αξιοθέατο. Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν ένα πεδίο όπου από τη μια συγκρούονται τα σχέδια του κράτους και των επιχειρηματιών και από την άλλη οι ανάγκες και οι επιθυμίες της κοινωνίας. Τονίστηκε ότι η ανάθεση σε εταιρίες security της φύλαξης του Λόφου, σκοπό έχει να εμποδίσει την ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών και ανοίγει τον δρόμο για την περίφραξη του. Ο Φιλοπάππου είναι μια ελεύθερη έκταση με πολυδιάστατο χαρακτήρα. Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτόν τον χαρακτήρα είχε αναδείξει και ο Πικιώνης με το έργο του και αυτόν τον χαρακτήρα επιχειρούν να αλλοιώσουν οι κρατικοί σχεδιασμοί.

Οι κάτοικοι από τον Νοέμβρη του 2002 ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του Λόφου, με πολλές νίκες. Η μακροχρόνια αυτή ιστορία των αγώνων του κινήματος των κατοίκων δείχνει τον δρόμο και στις σημερινές συνθήκες. Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος για να αποτραπούν τα σχέδια του δήμου Αθηναίων και του υπ. Πολιτισμού που αποτελούν και διαχρονικούς κρατικούς στόχους.

Στη συνέλευση μίλησε και μέλος της συνέλευσης για την υπεράσπιση του λόφου του Στρέφη που τόνισε και την ανάγκη συντονισμένων δράσεων από όλες τις απειλούμενες περιοχές για την προστασία των δημόσιων χώρων. Για ακόμα μια φορά η Λαϊκή Συνέλευση διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι θα υπερασπιστεί τον λόφο με κάθε μέσο. Έγιναν επίσης προτάσεις για δράσεις στο επόμενο διάστημα και στο τέλος διαβάστηκε ένα ψήφισμα, που μεταξύ άλλων διαμηνύει ότι το κίνημα για την υπεράσπιση του λόφου δεν θα ανεχθεί καμία απόφαση του δήμου Αθηναίων και του υπ. Πολιτισμού που δεν λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των κατοίκων. Και μέσα απ’ αυτήν την συνέλευση έγινε ξεκάθαρο σε όλους και όλες μας ότι οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται σε πολιορκία. Τα επιχειρηματικά σχέδια κρατικά και ιδιωτικά προωθούν την απαξίωση, τον έλεγχο, την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση τους. Ο Φιλοπάππου και κάθε ελεύθερος χώρος δεν είναι εμπόρευμα, είναι μια όαση στην ασφυκτική ατμόσφαιρα της τσιμεντούπολης, όπως αποδείχθηκε περίτρανα εν μέσω πανδημίας και καραντίνας.

Όπως εχθές, έτσι και σήμερα και αύριο και κάτω από οποιοδήποτε επιβαλλόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης να υπερασπιστούμε τον λόφο Φιλοπάππου και όλους τους ελεύθερους χώρους και να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την περίφραξή τους.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *