Φωτογραφίες και ενημέρωση από την πορεία ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή το Σάββατο 20 Μαρτίου στα Πετράλωνα

Το Σάββατο 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στα Πετράλωνα πορεία ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή και αλληλεγγύης στις συλληφθείσες και τους συλληφθέντες της Νέας Σμύρνης. Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα, ξεκίνησε από την πλατεία Μερκούρη, όπου η συγκέντρωση διήρκησε περίπου μια ώρα και κινήθηκε στους δρόμους των Άνω Πετραλώνων και του Θησείου. Όταν η πορεία έφτασε στο σημείο της δολοφονίας του μετανάστη-εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν, στη συμβολή των οδών Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων στα Άνω Πετράλωνα, πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση με τα συνθήματα «Σαχτζάτ Λουκμάν ένας από εμάς κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά» και «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» να δονούν την ατμόσφαιρα. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Μερκούρη όπου ο κόσμος παράμεινε για αρκετή ώρα συγκεντρωμένος.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης πήρε η συλλογικότητα Γρέζι. Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου κάλεσε στη συγκέντρωση-πορεία και την εβδομάδα που προηγήθηκε κόλλησε εκατοντάδες αφίσες που καλούσαν στη Σαββατιάτικη διαδήλωση. Μια ακόμα κίνηση ενάντια στην αστυνομοκρατία, τον έλεγχο και την καταστολή που ήρθε σε συνέχεια της  αποκριάτικης γιορτής που διοργάνωσε το εργαστήρι παιδικών δράσεων «Φτου Ξελευτερία» την προηγούμενη Κυριακή 14 Μαρτίου στην πλατεία Μερκούρη. Μια κίνηση που ήρθε να προστεθεί στο ψηφιδωτό αντίστασης που συνθέτουν οι δεκάδες πορείες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στο καθεστώς τρόμου και καταπίεσης που επιχειρείται να επιβληθεί με πρόσχημα την πανδημία.

Με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη και την κοινωνική αυτοοργάνωση, να το φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε: Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές και τις ζωές μας. 

Ακολουθεί το κείμενο της συνέλευσης το οποίο μοιράζονταν στην πορεία:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ!

Έχει συμπληρωθεί ήδη ένας χρόνος από την επιβολή του πρώτου λοκντάουν και τα πράγματα φαίνονται πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ακόμα και για ένα κομμάτι του κόσμου που μέχρι πρότινος τηρούσε στάση ανοχής προς τους από πάνω. Ο τρόπος που οι κυβερνώντες έχουν επιλέξει να διαχειριστούν μια υγειονομική κρίση, μονάχα υγειονομικός δεν είναι. Αλλεπάλληλα λοκντάουν, χωρίς αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, χωρίς μαζικά τεστ στους χώρους εργασίας που αποτελούν κατεξοχήν σημεία συνωστισμού, με υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μετατροπή των περισσότερων νοσοκομείων της χώρας σε νοσοκομεία μιας νόσου. Ακόμα και οι εμβολιασμοί γίνονται με αναξιοκρατικό τρόπο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους. Παρόλα αυτά, το κράτος προσπαθεί επίμονα να μας πείσει ότι για όλα φταίει ο ανεύθυνος εαυτός μας!

Εν μέσω της πανδημίας, οι κυβερνώντες βρήκαν την ευκαιρία να ψηφίσουν αντεργατικούς, αντιπεριβαλλοντικούς και κατασταλτικούς νόμους καθώς και νόμους για την λογοκρισία στην τέχνη, που καταστρατηγούν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες. Στη συνέχεια προσλαμβάνουν μπάτσους για να «διασφαλίσουν» την κοινωνική συμμόρφωση. Εκεί που δεν προσλήφθηκαν γιατροί και υγειονομικοί, προσλήφθηκαν μπάτσοι να καλύψουν το κενό τους. Είναι ολοφάνερο ότι η πανδημία αντιμετωπίζεται από το κράτος με όρους όχι κοινωνικούς ούτε ιατρικούς αλλά στρατιωτικούς, αξιοποιώντας στο έπακρο τη συγκυρία για την εφαρμογή των πιο επαχθών μέτρων και νόμων που εντείνουν την εκμετάλλευσή μας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας έγινε η νέα κανονικότητα και η βίαιη καταστολή έγινε η απάντηση όσων διαφωνούν με την κρατική διαχείριση. H αστυνομοκρατία πλέον κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας με πρόσχημα τη δημόσια υγεία, αλλά ο πραγματικός στόχος είναι η πειθάρχηση και η καταστολή.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων υπογραμμίζουν ακριβώς αυτήν την κατάσταση.

Ο αγωνιστής κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκινά απεργία πείνας στις 8/01. Εκδηλώνονται άμεσα κινήσεις συμπαράστασης στο δίκαιο αίτημά του για μεταγωγή στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με φωτογραφικό νόμο που ψήφησε η ίδια η κυβέρνηση και ωστόσο κατά παρέκκλιση δεν τηρεί. Η προσπάθεια από πλευράς μπάτσων να τσακίσουν οποιανδήποτε/οποιονδήποτε προσπαθεί να σταθεί αλληλέγγυα/ος στο δίκαιο αίτημα του απεργού, είναι παραπάνω από εμφανής. Ωστόσο, δεν μπορεί να κάμψει το κύμα συμπαράστασης που ολοένα και γιγαντώνεται. Οι ξυλοδαρμοί, οι προσαγωγές, οι συλλήψεις, το φόρτωμα αβάσιμων κατηγοριών, οι αύρες, είναι μονάχα ένα μέρος της εκδικητικής και κατασταλτικής πολιτικής που εξαπολύουν οι κυβερνώντες.

Μέσα στις σχολές, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές αντιστέκονται στον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που επιτρέπει την στρατοπέδευση της αστυνομίας εντός τους και επιχειρεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε επικερδείς επιχειρήσεις. Και εκεί η καταστολή είναι ανελέητη με τους μπάτσους να εισβάλουν στις σχολές κάνοντας επίδειξη ισχύος στις φοιτήτριες και τους φοιτητές, με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα το Α.Π.Θ..

Τη σκυτάλη της καταστολής παίρνουν τώρα οι γειτονιές μας. Στις 6/03 στο Χαλάνδρι, στη λαϊκή αγορά του νομισματοκοπείου, οι κάτοικοι αντικρίζουν μηχανάκια της Δράσης και ματατζήδες να κυνηγούν και να τραβολογούν αγωνιζόμενες/ους που πραγματοποιούν παρέμβαση για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα. Το αποτέλεσμα ήταν τραυματισμοί, δυο προσαγωγές και μία σύλληψη.

Στη συνέχεια την ίδια μέρα, κόσμος μαζεύεται αντανακλαστικά στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγ. Παρασκευής, την ώρα της προγραμματισμένης εβδομαδιαίας συνέλευσης, όπου εμφανίζονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απαιτούν τη διάλυση των συγκεντρωμένων που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο.

Το ίδιο βράδυ στη γειτονιά μας, στην πλατεία Μερκούρη, κάνει την εμφάνισή τους «στρατιά» της ομάδας Δίας. Ανεβαίνουν με τα μηχανάκια πάνω στην πλατεία κάνοντας γύρους σε μια επίδειξη ισχύος και εξουσίας, ενώ ο ελάχιστος κόσμος που ήταν εκεί αμέσως κινήθηκε εκτός της πλατείας. Οι μπάτσοι παρέταξαν τα μηχανάκια τους επιδεικτικά το ένα πλάι στο άλλο κι ύστερα κατέβασαν πανό που είχε νωρίτερα κρεμαστεί για την 8η Μάρτη. Η βραδιά συνεχίστηκε με την εισβολή μπάτσων σε πολυκατοικίες και προσαγωγές στους γύρω δρόμους.

Αποκορύφωμα της τελευταίας εβδομάδας αποτέλεσε το περιστατικό που συνέβη την επομένη, στις 7/03 στη Ν. Σμύρνη. Όπου μέρα μεσημέρι, όταν κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για πρόστιμα που κόβονται σε οικογένειες που κάθονται στην πλατεία, ξυλοκοπούνται βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής. Όλη η γειτονιά έγινε μάρτυρας της -για ακόμα μια φορά- κρατικής τρομοκρατίας, που στοχοποιεί το λαό-εχθρό με πρόσχημα τα μέτρα της πανδημίας. Την ίδια μέρα καλέστηκε πορεία στη γειτονιά, η οποία χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής. Στη συνέχεια, στη συγκέντρωση και πορεία που καλέστηκε στη γειτονιά της Ν. Σμύρνης στις 9/03 από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν.Σμύρνης-Ν.Κόσμου-Π.Φαλήρου-Αγ.Δημητρίου και πολλές ακόμη συλλογικότητες ενάντια στην κρατική καταστολή, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η συγκέντρωση και η πορεία ήταν μεγαλειώδεις, ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος βροντοφώναξε με παλμό ότι οι μπάτσοι δεν έχουν χώρο στις γειτονιές μας. Στην κατάληξη της πορείας, ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και μπάτσων και τότε η αγριότητα των τελευταίων δεν είχε τελειωμό. Για τις επόμενες ώρες ακολούθησε άγρια καταστολή, με συλλήψεις στο σωρό, βίαιους τραυματισμούς σε όποιον/όποια απλά περπατούσε στο δρόμο, ακόμα και αρπαγή ανθρώπων μέσα από τα σπίτια τους και συνεχίστηκε με βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ, απειλές για βιασμό και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Οι καταγγελίες που συνεχίζουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα από ανθρώπους της γειτονιάς που υπέστησαν τις αστυνομικές αυθαιρεσίες δεν έχουν τελειωμό και σοκάρουν.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος που δημιούργησαν εκείνοι που υποτίθεται ότι πληρώνονται για την “προστασία του πολίτη”, η στάση της πλειονότητας των ΜΜΕ κινήθηκε στη συνηθισμένη για τα δεδομένα τους κατεύθυνση -εκείνη της παραπληροφόρησης. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η αποσιώπηση των αντιδράσεων του κόσμου που αγωνίζεται ενάντια σε εκείνους που καταστρέφουν τις ζωές τους ήταν προκλητική. Όταν οι αντιδράσεις πλήθυναν και εντάθηκαν, οι κινητοποιήσεις φούντωσαν τόσο που δε γινόταν πια να αποσιωπηθούν, τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης άρχισαν τη διαστρέβλωση. Ψευδείς ειδήσεις για τάχα μικρή μερίδα ανθρώπων που διαδηλώνουν, για τάχα πρόκληση από πλευράς διαδηλωτών με ταυτόχρονη στοχοποίηση συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, διόγκωση γεγονότων τραυματισμού των πάνοπλων μπάτσων έναντι της μη έστω αναφοράς των πολλαπλάσιων τραυματισμών που εκείνοι προκάλεσαν και προκαλούν σε πλήθος διαδηλωτών ή πολιτών, κτλ. (Έφτασαν μέχρι το έσχατο σημείο να μοντάρουν ηχητικό ντοκουμέντο που καταδεικνύει τη λυσσαλέα μανία των μπάτσων για καταστολή, προκειμένου να πείσουν ότι η κρατική συμμορία της ομάδας δράση «οργώνει» με τα μηχανάκια της τους δρόμους για να καταστείλει το έγκλημα). Βεβαίως η στάση αυτή των ΜΜΕ δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν συνυπολογίσουμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα εκείνων που τους πληρώνουν. Είναι πολιτική επιλογή των από πάνω, αντί της οικονομικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, να χρηματοδοτήσουν τα ΜΜΕ που συντηρούν την επικοινωνιακή τους εικόνα και συνεισφέρουν στην επιβολή των νόμων τους.

Όλα τα παραπάνω δε μας εκπλήσσουν, αποτελούν αποκορύφωμα αυτών που συμβαίνουν χρόνια τώρα. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα επεμβαίνει ισοπεδωτικά στον τρόπο σκέψης, ζωής, διασκέδασης, ντυσίματος, συναναστροφής μας, αφήνοντας όλο και λιγότερο χώρο στην ίδια μας την ύπαρξη. Η διαχείριση εκείνων που επιβουλεύονται τις ζωές μας, δείχνει πιο καθαρά από ποτέ πως η δημοκρατία τους βρομάει. Και αυτή η μπόχα πάει πέρα από τα δικαιώματα των κρατουμένων, πέρα από τα πανεπιστήμια και τις σχολές, πέρα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων και μεταναστών που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, πέρα από τους εργασιακούς χώρους που μετατρέπονται σε γαλέρα προς όφελος των αφεντικών. Φτάνει στην καθημερινότητα όλων, δεν υπολογίζει το δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης, της ελεύθερης συναναστροφής, της ανθρώπινης επαφής, της ίδιας της ζωής.

Όσο οι από πάνω προσπαθούν «για το καλό μας» να καταπατήσουν κάθε κομμάτι ελευθερίας μας, εμείς οι από κάτω έχουμε ως υπέρτατη αξία όχι μονάχα την υγεία αλλά και την ελευθερία, την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και συναναστροφή, την ανάγκη να σταθούμε η μία πλάι στον άλλο και να χτίσουμε τον κόσμο των ονείρων μας. Όσο και αν θέλουν να μας δημιουργούν εφιάλτες, δε θα τους αφήσουμε να κάνουν τις γειτονιές μας γιγάντιες φυλακές. Με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς ψευδαισθήσεις ότι κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς τις ίδιες και τους ίδιους ενδιαφέρονται περισσότερο για τη ζωή και την υγεία μας, να σταθούμε στα πόδια μας. Με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη και την κοινωνική αυτοοργάνωση, να το φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε: Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές και τις ζωές μας.

Αλληλεγγύη στις συλληφθείσες-ντες της Ν. Σμύρνης.

Η ζωή και η αλληλεγγύη θα νικήσει.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα-askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *