Παρέμβαση στη Γενική Ταχυδρομική για τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου και ενάντια στην εργοδοτική βία και αυθαιρεσία

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου μαζί με τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στη Γενική Ταχυδρομική των Πετραλώνων, για τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου στο υποκατάστημα της εταιρείας στα Γλυκά Νερά. Η παρέμβαση διήρκεσε μια ώρα και κατά τη διάρκειά της αναρτήθηκαν πανό, μοιράστηκαν κείμενα στους/στις εργαζόμενους/ες και στις/στους πελάτισσες/ες, συνομιλήσαμε μαζί τους, φωνάχτηκαν συνθήματα και διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις για το γεγονός του ξυλοδαρμού, την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία και την ένταση της εκμετάλλευσης στους χώρους εργασίας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου και της ΣΒΕΟΔ τα οποία μοιράστηκαν στην παρέμβαση:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/ΟΥΣ

Τη Δευτέρα 4 Γενάρη 2021, ταχυμεταφορέας στο franchise κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής στα Γλυκά Νερά υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από τον προϊστάμενό του (και αδελφό του εργοδότη) με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά, να διακομισθεί στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε εγχείρηση στο πρόσωπο. Αφορμή της επίθεσης ήταν πως δεν παρέδωσε, εν μέσω σφοδρής νεροποντής, τον υπερβολικό αριθμό αντικειμένων (160) που είχε χρεωθεί.

Από τον Μάρτιο του 2020 και το πρώτο lockdown που επέβαλλαν οι κυβερνώντες προκειμένου να διαχειριστούν την πανδημία, ο φόρτος εργασίας στους/ις εργαζόμενους/ες στον κλάδο των ταχυμεταφορών (courier) έχει αυξηθεί δραματικά και η εντατικοποίηση της εργασίας έχει φτάσει στο κόκκινο. Ξεχειλωμένα ωράρια εργασίας (10-12 ώρες δουλειάς), δουλειά και τα Σαββατοκύριακα, απλήρωτες υπερωρίες, απλήρωτα “δοκιμαστικά”, αδήλωτες ώρες εργασίας είναι οι συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο αυτόν με τους ταχυδιανομείς να εργάζονται για 600 ευρώ (πολλές φορές και με άσχημες καιρικές συνθήκες) χωρίς να τους παρέχονται ούτε τα βασικά μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, κράνη, μπουφάν κτλ) όπως ορίζεται από τον νόμο και πολλές φορές χωρίς να τους παρέχεται καν το μέσο μεταφοράς.

Και ενώ οι εργαζόμενες/οι στον κλάδο αυτό (και όχι μόνο) δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας που οδηγούν πολλές φορές σε τραυματισμούς (ακόμη και θανάσιμους όπως συνέβη με ταχυδιανομέα στην Αλεξανδρούπολη), οι εταιρείες αυτές αυξάνουν αυτήν την περίοδο τα κέρδη τους κατακόρυφα (αρκεί να σημειώσουμε ότι το ποσοστό των δεμάτων που έπρεπε να μεταφερθεί στο πρώτο lockdown αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι). Παρόλη την αύξηση των κερδών τους, αυτό δεν τους αρκεί και προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο όχι μόνο μέσω της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αλλά και με την ανατίμηση της τιμολογιακής τους πολιτικής και την ένταξή τους στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Τα αφεντικά βρήκαν πρόσφορο έδαφος και προσπαθούν να μετατρέψουν τον εργασιακό χώρο σε μία αρένα άγριων θηρίων ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπου ο πιο “παραγωγικός”, ο πιο “ρουφιάνος”, ο πιο πειθήνιος θα επιβιώνει και θα πληρώνεται με ένα κομμάτι ψωμί (στο μέλλον μάλλον και κυριολεκτικά) και όσες αντιστέκονται, όσοι διεκδικούν, όσες δουλεύουν με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους θα απολύονται ή θα βιώνουν την εργοδοτική τρομοκρατία. Στόχος των αφεντικών ήταν, είναι και θα είναι να καταπατήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα έτσι ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους και να πλουτίσουν.

Κράτος και εργοδότες χρησιμοποιούν την πανδημία για να επιβάλλουν τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς τους. Εντείνουν τη λεηλασία της κοινωνίας και της φύσης για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Έτσι, εν μέσω πανδημίας, ψηφίζεται το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταστρατηγεί θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα και θεσμοθετεί την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικάτων, την κατάργηση της απεργίας και των διαδηλώσεων, τη νομιμοποίηση της πρόσληψης απεργοσπαστικού μηχανισμού, την απαγόρευση περιφρούρησης απεργιών, τη 10ωρη δουλειά, την αύξηση των υπερωριών και καθιέρωση απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις απολύσεις, την τηλεργασία, την εκ περιτροπής δουλειά.

Εμείς από την πλευρά μας, ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στους ζοφερούς τους σχεδιασμούς και δε δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες και τα αφεντικά που επιβουλεύονται και διαχειρίζονται τη ζωή μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Με όχημα την ταξική αλληλεγγύη, με επιμονή και εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις και μέσα από αυτοοργανωμένες και αντιϊεραρχικές διαδικασίες, στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη, σπάμε τον τρόμο και την εργοδοτική αυθαιρεσία και παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *