Και μετά (την «επίσκεψη» των φασιστών) ήρθε η ΔΕΗ…

Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, λίγες ώρες πριν την πρώτη προβολή που είχε προγραμματιστεί από την «Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου» διαπιστώθηκε ότι η ΔΕΗ είχε προχωρήσει στη διακοπή της παροχής ρεύματος στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα. Η διακοπή του ρεύματος ήρθε να προστεθεί στις δεκάδες διακοπές ρεύματος που έχει πραγματοποιήσει και που πρόκειται να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ. Φυσικά, ούτε αυτό το γεγονός στάθηκε ικανό να σταματήσει τις δραστηριότητες των εγχειρημάτων που στεγάζονται σε αυτήν. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η κατάληψη δοκιμάζεται και αποδεικνύει την δύναμη της.

Δεκαπέντε ημέρες πριν, την Κυριακή 24 Ιουνίου, ομάδα 50 ατόμων που ξεπήδησε από την εθνικιστική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, επιτέθηκε με μολότοφ, πέτρες και σίδερα στην κατάληψη, την ώρα που η «Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου» πραγματοποιούσε την συνέλευση της όπως κάθε Κυριακή. Η επίθεση αποκρούστηκε επιτυχώς από την συνέλευση και από γείτονες και γειτόνισσες που στάθηκαν αλληλέγγυοι/ες στην κατάληψη και καταδίωξαν τους φασίστες. Τα φασιστοειδή κατάφεραν να επιβιβαστούν στο τρένο, καθώς οι μπάτσοι, που παρακολουθούσαν διακριτικά την πορεία τους από το Σύνταγμα, συνέλαβαν τους αντιφασίστες.

Όπως η επίθεση των παρακρατικών μηχανισμών επιχείρησε να καταστείλει τον αγώνα μας ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, έτσι και η ΔΕΗ σε συνεννόηση με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (στα περιουσιακά στοιχεία της οποίας εγγράφεται το κτίριο) επιχειρεί, με το κόψιμο του ρεύματος στο ΠΙΚΠΑ, να σταθεί εμπόδιο στον συλλογικό μας βηματισμό και να καταστείλει τις αντιστάσεις που ορθώνονται μέσα από τον χώρο της κατάληψης.

Από τον Απρίλιο του 2009 που καταλάβαμε το εγκαταλελειμμένο κτήριο πρώην ΠΙΚΠΑ, στο χώρο έχουν στεγαστεί πολλά εγχειρήματα, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ο Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία, το οδοντιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η ομάδα για την Ψυχοκοινωνική Υγεία, η ομάδα του φυτοθεραπευτικού, η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, η δομή συλλογής και προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης «ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ».

Οι αποτυχημένες επιθέσεις στο κατειλημμένο πρώην ΠΙΚΠΑ αποτελούν για εμάς  επιθέσεις στις σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας που αναπτύχθηκαν εντός και πέρα από τη γειτονιά μας. Αποτελούν επιθέσεις στους γείτονες μας αλλά και σε κάθε φωνή που αναζητά χώρο να εκφραστεί ελεύθερα και ισότιμα. Επιθέσεις σε ότι μας κάνει ανθρώπους.

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με την κάλυψη των εθνικιστικών συλλαλητηρίων σε χώρους αγώνα (θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, ΕΚΧ Σχολείο, Libertatia) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έρχονται να προστεθούν στις παρακρατικές επιθέσεις στην κατάληψη Παναιτωλίου 21, στον ΕΚΧ Φαβέλα, στην Λέλας Καραγιάννη. Έρχονται να προστεθούν στις εκκενώσεις καταλήψεων όπως της Ματρόζου στη γειτονιά του Κουκακίου καθώς και την πρόσφατη εκκένωση και κατεδάφιση του Κατειλημμένου Γυμναστηρίου.

Οι καταλήψεις και τα πολιτικά στέκια αποτέλεσαν, αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν εστίες αγώνα και αναχώματα απέναντι στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.

Θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε ότι το ρεύμα, το νερό, η κατοικία, η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν κοινωνικά αγαθά και όλοι/ες μας πρέπει να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά.

Μέσα σε μια συνθήκη που η εξαθλίωση, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός οξύνονται, η συλλογικοποίηση, η αυτοοργάνωση και ο αγώνας αποτελούν την μοναδική διέξοδο για όλους εμάς.

«Εμείς δεν ξέρουμε τι είναι η ομίχλη.
Εμείς που λες όλα τα φτιάχνουμε στο φως».

Γιάννης Ρίτσος

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΙΚΠΑ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ

Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία-kxy.espivblogs.net

 Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου-askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *