Αγώνας ενάντια στην υποτίμηση της ζωής μας! Απεργία 28 Φεβρουαρίου – Διαδήλωση ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών 2 Μαρτίου

Όλες και όλοι στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024.

Διαδήλωση ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σπιτιών στα γραφεία της DoValue το Σάββατο 2 Μαρτίου από τον ΗΣΑΠ Καλλιθέας στη 1μμ.

Εξώσεις, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις σπιτιών, ανατιμήσεις ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις.

Να αγωνιστούμε ενάντια στην υποτίμηση της ζωής μας.

Από τις αρχές του 2023 «επέστρεψαν» οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και κατά επέκταση και οι εξώσεις. Με όχημα τον πτωχευτικό κώδικα αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) πλέον, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος επιτίθενται στους φτωχούς και τους μη προνομιούχους αρπάζοντας τα σπίτια τους με στόχο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους και να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στο ενεργητικό τους. Δάνεια τα οποία ήταν υπερτοκισμένα και τα οποία πιθανά έχουν αποπληρωθεί 4, 5, 6, 7… φορές. Αφού πρώτα οι εισπρακτικές εταιρείες εξαπολύσουν έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο με βρισιές, προσβολές και απειλές μέσω τηλεφώνου, τη σκυτάλη παίρνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα δικαστήρια, που με όπλα τους τους φορολογικούς εκβιασμούς, τους νόμους (που έχουν ψηφιστεί για να προασπίζουν τα συμφέροντα των ισχυρών), τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (όπως έγινε μεταξύ άλλων και στα Πετράλωνα σε σπίτι στην οδό Παλληναίων το καλοκαίρι του 2020, αλλά και στις 31 Μαΐου, 2 Ιουνίου, 13 και 19 Δεκεμβρίου 2023 σε σπίτι της οδού Τιμοδήμου), προβαίνουν σε κατασχέσεις των σπιτιών και εξώσεις και πετούν στο δρόμο τους κατοίκους τους.

Οι τράπεζες, τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων βλέπουν τις κατασχέσεις σπιτιών ως ένα πρόσφορο έδαφος για περισσότερα κέρδη διοχετεύοντας τα ακίνητα αυτά σε κτηματομεσιτικές εταιρείες. Ενώ τα μεσιτικά γραφεία διαφημίζουν τους πλειστηριασμούς για να πάρουν προμήθεια. Και όλα αυτά ενώ οι τράπεζες προκειμένου να βγουν αλώβητες από τις συνεχόμενες κρίσεις στηρίχτηκαν με δημόσιο χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκταμίευσε 40δις τουλάχιστον στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Δημόσιο χορήγησε εγγυήσεις δισεκατομμυρίων στις τράπεζες με το σχέδιο «Ηρακλής» προκειμένου αυτές να τιτλοποιήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «κρατικοποίησε» την Πειραιώς και την Attica Bank προκειμένου να σωθούν.

Οι πλειστηριασμοί κατοικιών έρχονται να προστεθούν στις εξοντωτικές αυξήσεις των ενοικίων (λόγω και της αύξησης του airbnb), στη βύθιση χιλιάδων νοικοκυριών στα χρέη (εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας αποπληρωμής λογαριασμών ενέργειας, ύδρευσης), τα οποία οδηγούν σε νέες κατασχέσεις, στις δεκάδες εξώσεις σε καθημερινή βάση και να οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της στέγασης για τους από τα κάτω. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο εξαιτίας της ακρίβειας βιώνουμε μια συνεχιζόμενη μείωση του μισθού μας και κατ’ επέκταση μια συνεχιζόμενη υποτίμηση της ζωής όλων των από τα κάτω. Η αύξηση του πληθωρισμού (αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής κίνησης του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών) μεταφράζεται στην καθημερινότητά μας σε μεγάλες και συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και κατ’ επέκταση στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας και άρα στην περαιτέρω φτωχοποίηση μας.

Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης αποτελεί συνέχεια της εντεινόμενης εκμετάλλευσης και καταπίεσης που υφίστανται οι φτωχοί. Η αύξηση των τιμών, δεν είναι ακόμα ένα κακό που μας βρήκε, είναι μέθοδος του κεφαλαίου για να συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη του. Οι οικονομικές κρίσεις (όπως και αυτή που ξεκίνησε το 2008 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλισμού. Η μείωση των κερδών για τους καπιταλιστές ξεπερνιέται με την περαιτέρω λεηλασία των πληβείων και της φύσης, όπως και κάθε κρίση. Το ζήσαμε και το ζούμε από το 2020 όταν η εξουσία διαχειρίστηκε την πανδημία με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μειωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να εφαρμοστεί μία σειρά μέτρων καταπίεσης και πειθάρχησης της κοινωνίας (αντεργατικά και κατασταλτικά) απαραίτητα για την επιβολή της «κοινωνικής ειρήνης». Οι απαγορεύσεις, οι προσλήψεις μπάτσων και στρατιωτικών, οι αντεργατικοί νόμοι, η υποβάθμιση των μονάδων υγείας, οι αναστολές των υγειονομικών, οι απολύσεις γιατρών, η περαιτέρω υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν τα εργαλεία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Το κράτος ξεπουλάει τα δημόσια αγαθά στο ιδιωτικό κεφάλαιο με προνομιακές συμβάσεις και αθρόες επιδοτήσεις προκειμένου αυτό να συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη του.

Οι κυβερνώντες διαχειρίζονται τις κρίσεις, όπως και δημόσια ανακοίνωσαν, ως πόλεμο. Έναν πόλεμο όχι ενάντια σε κάποιον αόρατο εχθρό, αλλά ένα πόλεμο ενάντια στους από τα κάτω. Έναν πόλεμο που εκτυλίσσεται αιώνες και λέγεται ταξικός. Στα τρένα, στα σαπιοκάραβα, στα σύνορα, στα εργατικά κάτεργα, στα υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία, στις «τυχαίες» καταδιώξεις και εκπυρσοκροτήσεις, στα τμήματα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης το κράτος δολοφονεί τους φτωχούς, τους απόκληρους, τους από τα κάτω αυτού του κόσμου προκειμένου να ικανοποιήσει την αμείωτη δίψα για εξουσία και κέρδη των από τα πάνω.

Σε κάθε καπιταλιστική κρίση η απάντηση των από τα πάνω είναι η αύξηση των κερδών, η διατήρηση των προνομίων και η ενίσχυση της εξουσίας για αυτούς και η ένταση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της εξαθλίωσης και ο θάνατος για τις/τους από τα κάτω. Αυτό όμως το γνωρίζουμε και το ζούμε καθημερινά. Εκείνο που πρέπει να πούμε ή μάλλον να φωνάξουμε είναι η δική μας απάντηση. Οι κατασχέσεις, οι εξώσεις, η ακρίβεια και η συνεχιζόμενη υποτίμηση της ζωής μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια λογική «ας πληρώσουμε, τι να κάνουμε». Αν δεν θέλουμε απλά να σκύβουμε το κεφάλι, να μεμψιμοιρούμε, να κανιβαλίζουμε τον/την διπλανό/ή μας και να «σφίγγουμε» το ζωνάρι, πρέπει να εμπιστευτούμε τις δικές μας δυνάμεις, να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη, να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα και να υπερασπιστούμε το δίκιο και τις ανάγκες μας.

Ενάντια στις λογικές της ανάθεσης, της μοιρολατρίας, της παραίτησης και της υποταγής, να συλλογικοποιηθούμε και να συγκροτήσουμε εστίες αντίστασης στις γειτονιές, τα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους εργασίας μας. Με οδηγό την κοινωνική αυτοοργάνωση και γνώμονα την ταξική αλληλεγγύη μπορούμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε δομές αλληλεγγύης, που αποτελούν απάντηση στον κανιβαλισμό και έμπρακτη αντιμετώπιση της εξαθλίωσης και της φτώχειας. Να αντισταθούμε στους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς κράτους, τραπεζών, funds και πλούσιων. Να αυτοοργανωθούμε και να απαντήσουμε συλλογικά και δυναμικά στην επίθεση που δεχόμαστε.

Να αγωνιστούμε αποφασιστικά σε κάθε γειτονιά για να σταματήσουμε τις κατασχέσεις στα σπίτια των φτωχών!

Ταξική αλληλεγγύη και κοινωνική αυτοοργάνωση!

Απεργίες, διαδηλώσεις, συγκρούσεις, καταλήψεις και αρνήσεις πληρωμών, πόλεμο στον πόλεμο κράτους και αφεντικών!

Όλες και όλοι στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024.

Διαδήλωση ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σπιτιών στα γραφεία της DoValue το Σάββατο 2 Μαρτίου από τον ΗΣΑΠ Καλλιθέας στη 1μμ.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6µµ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιµοδήµου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα

blog: askpthk.espivblogs.net – fb: Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων Θησείου Κουκακίου

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *