Εργαστήρι παιδικών δράσεων «Φτου Ξελευτερία» το Σάββατο 4 και 18 Νοεμβρίου και 2 και 16 Δεκεμβρίου, ώρα 12-2μμ, στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα

Εργαστήρι Παιδικών Δράσεων “Φτου Ξελευτερία”

Το Εργαστήρι Παιδικών Δράσεων «Φτου Ξελευτερία», αποτελεί δομή της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2018 στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ (Τιμοδήμου και Αντωνιάδου στα Άνω Πετράλωνα), με στόχο την ψυχαγωγία, το παιχνίδι, τη χαρά, τη δημιουργικότητα των παιδιών και συντονίζεται από ανθρώπους με εμπειρία σε παιδικές δραστηριότητες.

Πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σάββατο 12 με 2μμ και το πρόγραμμά του δημοσιεύεται στο blog (https://askpthk.espivblogs.net/) και στο fb της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, ενώ αναρτώνται και ενημερωτικές αφίσες σε κεντρικά σημεία των γειτονιών μας.

Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια λειτουργίας, έχουμε πραγματοποιήσει 58 εργαστήρια στα οποία τα παιδιά έχουν ενδεικτικά κατασκευάσει χαρταετούς, επιτραπέζια παιχνίδια, μουσικά όργανα, φωτιστικά καπέλα, πινιάτες, αποκριάτικες μάσκες, κούκλες και κουκλοθέατρο, έχουν πειραματιστεί με πηλό, έχουν ομορφύνει την αυλή του ΠΙΚΠΑ, ζωγραφίζοντας κουτσό, πάγκους και φυτεύοντας λουλούδια, έχουν γνωρίσει μεγάλους ζωγράφους, έχουν διασκεδάσει με παιχνίδια και πέταγμα χαρταετού στο Φιλοπάππου, μασκέ πάρτυ στην πλατεία Μερκούρη, μουσικοκινητικά παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι, κρυμμένο θησαυρό και με ακροβατικά παιχνίδια και yoga, έχουν μαγειρέψει νόστιμα σοκολατάκια, έχουν έρθει σε επαφή με το κόσμο της φυσικής και της χημείας μέσω πειραμάτων, έχουν γνωρίσει τον κόσμο των ζώων, έχουν προετοιμάσει και φτιάξει τη δική τους παράσταση.

Το Εργαστήρι Παιδικών Δράσεων «Φτου Ξελευτερία» θα συνεχιστεί και φέτος και ακούσατε ακούσατε το πρόγραμμα των 4 πρώτων εργαστηρίων:

Σάββατο 4 Νοεμβρίου: Παράσταση “Τα 82 εντάλματα του Καραγκιόζη”

Σάββατο 18 Νοεμβρίου: Κατασκευή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών και προετοιμασία παιδικής παράστασης

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου: Κατασκευή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών και προετοιμασία παιδικής παράστασης

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου: Παιδική Παράσταση Καραγκιόζη

Στο εργαστήρι παιδικών δράσεων «Φτου Ξελευτερία» προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου τα παιδιά θα είναι σε θέση να κοινωνικοποιηθούν, να αλληλεπιδράσουν, να εκφραστούν ελεύθερα και να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μέσα σ’ ένα χώρο που σημαίνει κάτι για όλες και όλους μας. Προσπαθούμε το παιδικό εργαστήρι να αμφισβητεί τους κυρίαρχους τρόπους ψυχαγωγίας και την τυποποίηση της γνώσης, να λειτουργεί μακριά από λογικές ανάθεσης σε αυθεντίες, εμπορευματοποίησης και κέρδους, ενάντια σε λογικές φιλανθρωπίας και εξουσίας. Στόχος μας είναι ένα παιδικό εργαστήρι που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών για παιχνίδι, δημιουργία, αυτομόρφωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμμετοχή.

Η ιδέα της δημιουργίας του εργαστηρίου παιδικών δράσεων «Φτου Ξελευτερία» προέκυψε από την αντίληψη μας ότι στην εποχή που ζούμε κυριαρχεί η κοινωνική απομόνωση, η στείρα και κατευθυνόμενη γνώση, ο ατομισμός, η εικονική πραγματικότητα αλλά και η αδυναμία έκφρασης απόψεων, συναισθημάτων και επιθυμιών. Τα παιδιά ζουν την παιδικότητα τους μέσα από ενήλικα ωράρια και κλεισμένα στα διαμερίσματά τους, δεν έχουν χρόνο για παιχνίδι, για χαλάρωση εκτός οθόνης και διαβάσματος. Οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάποιες δραστηριότητες, αλλά ούτε και για απλές βόλτες στη γειτονιά τους. Έτσι, αποφασίσαμε τη δημιουργία του εργαστηρίου με στόχο τα παιδιά μέσα σ’ ένα πλαίσιο ομαδικότητας να συνεργάζονται, να συναισθάνονται, να επικοινωνούν και να βαδίζουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Απέχοντας από αντιλήψεις ανισότητας όλοι και όλες μαζί, ντόπιοι/ες και μετανάστ(ρι)ες, αγόρια και κορίτσια, επιθυμούμε μέσα από το παιχνίδι και το σεβασμό στο/η διπλανό/ή μας, να ονειρευτούμε, να πειραματιστούμε, να λερωθούμε.

Για να διατηρήσουμε ένα όμορφο πυρήνα στις γειτονιές μας.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6µµ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιµοδήµου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα

blog: askpthk.espivblogs.net – fb: Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων Θησείου Κουκακίου

 

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *