149ο Δημοτικό Σχολείο στα Κάτω Πετράλωνα… Ένα κτίριο-κλουβί ακατάλληλο για σχολείο!

Την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη το πρωί και σε ώρα διαλείμματος στο 149ο δημοτικό σχολείο στην οδό Αγαθοδαίμονος στα Κάτω Πετράλωνα αποκολλήθηκαν σοβάδες και έπεσαν σε 3 μαθητές που εκείνη την ώρα ήταν από κάτω, με αποτέλεσμα ευτυχώς τον ελαφρύ τραυματισμό τους.

Ένα σχολείο που στεγάζεται πάνω από 20 χρόνια στο παλιό ιδιωτικό του Ρήγα, που είχε πάθει μεγάλες ζημιές από τον σεισμό του 1999 και επισκευάστηκε όπως – όπως για να λειτουργήσει ξανά.

Ένα κτίριο ντροπή για την Αθήνα με την εγκληματική αδιαφορία των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων και του ίδιου του κράτους, παρ’ όλες τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις-διαμαρτυρίες του συλλόγου των εκπαιδευτικών, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και άλλων φορέων καθώς και δημοσιευμάτων στον έντυπο τοπικό τύπο. Ένα κτίριο που στερείται προαύλιου χώρου, αλλά έχει για αυλή ένα καγκελόφραχτο υπόστεγο χώρο 25-30τ.μ. και ένα οπίσθιο χώρο ακόμη μικρότερο. Ένα κτίριο σωστό κλουβί, όπως αποκαλείται στους εκπαιδευτικούς κύκλους, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δασκάλων είναι εντελώς παρατημένο, χωρίς καμία συντήρηση, με άβαφους τοίχους, μουχλιασμένο ταβάνι και σοβάδες που ολοένα υποχωρούν (τούτο το συμβάν δεν ήτανε το πρώτο στο εν λόγω σχολείο). Ένα σχολείο που βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή των Πετραλώνων με μαθητές από οικογένειες φτωχές και πολλούς/ες μετανάστες/τριες.

Αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια, ήταν να μεταφερθεί και τα χτιστεί νέο σχολείο στην γωνία Πειραιώς και Αλόπης, αλλά το οικόπεδο που είχε απαλλοτριωθεί από το 2002, μετά από πολλές δικαστικές διαμάχες και προσφυγές, δόθηκε τελεσίδικα το 2018 στους κληρονόμους που το διεκδικούσαν. Έτσι σήμερα, αντί για σχολείο στο εν λόγω οικόπεδο υπάρχει πλυντήριο αυτοκινήτων.

Ο Σύλλογος γονέων και ο “Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. (ΣΕΠΕ) ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ” οργάνωσαν διαμαρτυρία την Δευτέρα 18/9 αμέσως μετά το συμβάν, μπροστά από το Δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Κοτζιά την ώρα του Κεντρικού Δημοτικού Συμβούλιου. Και θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες για να βρεθεί ουσιαστική λύση για το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο.

Χωρίς να έχουμε την παραμικρή ψευδαίσθηση για το ποιες ήταν πάντα οι προτεραιότητες των κυβερνώντων, για ακόμα μία φορά βιώνουμε στο πετσί μας -και εμείς και τα παιδιά μας πια- την καθημερινή υποβάθμιση της ζωής μας. Τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια, τα υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία, οι μη ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές, η ανυπαρξία του παραμικρού σχεδιασμού για την προστασία μας από τις φωτιές και τις πλημμύρες, καταδεικνύουν ότι το κράτος αδιαφορεί για τις ζωές μας, τις ζωές των από τα κάτω, τώρα και πάντα.

Έχοντας πίστη στις δυνάμεις μας, στηρίζοντας η μία τον άλλο, θα αγωνιζόμαστε πάντα ενάντια στον ζόφο που επιφυλάσσουν για εμάς, ενάντια στον φόβο, την εξαθλίωση και τον κανιβαλισμό, ώστε να χτίζουμε έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών και των γονιών των μαθητών του 149ου δημοτικού σχολείου Αθήνας, για την άμεση και οριστική λύση στο τόσο σοβαρό ζήτημα και στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας για να έχουν τα παιδιά μας τα σχολεία που τους αξίζουν.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6µµ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιµοδήµου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα

blog: askpthk.espivblogs.net – fb: Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων Θησείου Κουκακίου

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *