Για μια αξιοπρεπή Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις γειτονιές μας


Το πρωί της Τετάρτης 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Τo.Μ.Υ. και το Κέντρο Υγείας Κεραμεικού. Συνομιλήσαμε με κόσμο που είχε επισκεφτεί τις δύο δομές υγείας, με γιατρούς και διοικητικό προσωπικό και μοιράσαμε κείμενα μέσα και έξω από το κτήριο, καθώς και στη γειτονιά. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης:

Για μια αξιοπρεπή Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις γειτονιές μας

Η Συνέλευση χρηστών και υγειονομικών της Τo.Μ.Υ. Κεραμεικού, συγκροτήθηκε εδώ και τρία χρόνια, με στόχο να αγωνιστεί για να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη γειτονιά μας. Με συλλογή χιλιάδων υπογραφών, με μοίρασμα κειμένων ενημέρωσης, με παρεμβάσεις στο κοινοτικό συμβούλιο και στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, με οργάνωση συγκεντρώσεων και πορειών, έχουμε καταφέρει σε αυτά τα χρόνια, μαζί με δεκάδες άλλους κατοίκους των γειτονιών μας να πετύχουμε εν μέρει αυτό τον στόχο. Κι αυτό σε μια περίοδο που η πολιτική της κυβέρνησης, σαρώνει κάθε δημόσια παροχή, προσφέροντας την υγεία μας σε τιμή ευκαιρίας στα μικρά και μεγάλα ιδιωτικά μαγαζιά της υγείας.

Γνωρίζοντας ότι αν δεν αγωνιστούμε δεν πρόκειται κανένας μικρός ή μεγάλος σωτήρας να μας χαρίσει αυτά που δικαιούμαστε, δεν επαναπαυόμαστε, αλλά απαιτούμε ένα ακόμα πιο αξιοπρεπές επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην γειτονιά μας για όλους και όλες.

Πιο συγκεκριμένα διεκδικούμε:

  • Πλήρη στελέχωση της Τo.Μ.Υ. και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού με οικογενειακούς γιατρούς, ώστε να καλύπτεται όλος ο πληθυσμός της περιοχής. Στελέχωση με προσωπικό των βασικών ιατρικών ειδικοτήτων του Κέντρου Υγείας, που είναι κενές (καταρχήν: πνευμονολόγος, χειρουργός, νευρολόγος, ΩΡΛ και μετά όλες οι υπόλοιπες) ώστε να υπάρχουν καθημερινά δύο βάρδιες.
  • Πλήρη στελέχωση των δομών με το υπόλοιπο ελλείπον -πλην ιατρικού- προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού, εφαρμογή ενιαίων σχέσεων εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Στελέχωση και λειτουργία ιατρείου επειγόντων σε δύο πλήρεις καθημερινές βάρδιες.
  • Κατ’ οίκον επισκέψεις ιατρών και νοσηλευτικών υπηρεσιών αιμοληψίας σε κατακεκλιμένους και ανήμπορους ασθενείς.
  • Επανέναρξη βασικών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών στο Κέντρο Υγείας, όπως η σπιρομέτρηση και προμήθεια απολύτως απαραίτητου εξοπλισμού για διάγνωση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (μηχάνημα τροπονίνης).
  • Σχεδίαση, διαμόρφωση και στελέχωση ενός πλήρως εξοπλισμένου και σύγχρονου ακτινολογικού εργαστηρίου.

Ισότιμη, ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας χωρίς αποκλεισμούς φύλου, φυλής, εισοδήματος, εθνικότητας.

 Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών Το.Μ.Υ. Κεραμεικού

Ιούνης 2023

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *