Κρατικές δολοφονίες, εξώσεις, ανατιμήσεις, ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις.

Κείμενο ενάντια στην ακρίβεια και την υποτίμηση της ζωής το οποίο μοιράζεται από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου στις γειτονιές μας.

Κρατικές δολοφονίες, εξώσεις, ανατιμήσεις, ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις.

Η ακρίβεια δεν είναι ούτε μία είδηση στη TV, ούτε ένας ακόμα στατιστικός δείκτης. Η ακρίβεια είναι η συνεχιζόμενη μείωση του μισθού μας και η συνεχιζόμενη υποτίμηση της ζωής των από τα κάτω. Η ακρίβεια εντάσσεται στην εντεινόμενη εκμετάλλευση και καταπίεση που υφίστανται οι φτωχοί. Αποτελεί συνέχεια των νέων αντεργατικών και κατασταλτικών νόμων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των τιμών, δεν είναι ακόμα ένα κακό που μας βρήκε, είναι μέθοδος του κεφαλαίου για να συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη του. Ο πληθωρισμός και η οικονομική κρίση (η οποία ξεκίνησε το 2008 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλισμού. Η μείωση των κερδών για τους καπιταλιστές αποτελεί κρίση η οποία ξεπερνιέται με την περαιτέρω λεηλασία των πληβείων και της φύσης. Όπως και κάθε κρίση. Η υγειονομική κρίση που ζήσαμε και ζούμε από το 2020 διαχειρίστηκε από την εξουσία με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μειωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να εφαρμοστούν μία σειρά μέτρων καταπίεσης και πειθάρχησης της κοινωνίας. Οι απαγορεύσεις, οι προσλήψεις μπάτσων και στρατιωτικών, οι αντεργατικοί νόμοι, η υποβάθμιση των μονάδων υγείας, οι αναστολές των υγειονομικών, οι απολύσεις γιατρών, η περαιτέρω υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν τα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης. Οι ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα (μεταφορές, ενέργεια, υγεία, νερό) αποτελούν κρατική και ευρωπαϊκή πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες. Το κράτος ξεπουλάει τα δημόσια αγαθά στο ιδιωτικό κεφάλαιο με προνομιακές συμβάσεις και αθρόες επιδοτήσεις προκειμένου αυτό να αυξήσει τα κέρδη του.

Οι κυβερνώντες διαχειρίζονται τις κρίσεις, όπως και δημόσια ανακοίνωσαν, ως πόλεμο. Έναν πόλεμο όχι ενάντια σε κάποιον αόρατο εχθρό, αλλά ένα πόλεμο ενάντια στους από τα κάτω. Έναν πόλεμο που εκτυλίσσεται αιώνες και λέγεται ταξικός. Τελευταία θύματα αυτού του πολέμου είναι οι δεκάδες νεκροί/ές (δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή αριθμό τους) και οι τραυματίες από τη σύγκρουση των δυο τραίνων στα Τέμπη. Μια σύγκρουση η οποία αποτελεί συνέπεια της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ για την αύξηση των κερδών, δηλαδή είναι το αποτέλεσμα των κρατικών επιλογών και της αμείωτης δίψας για κέρδη του κεφαλαίου.

Σε αυτήν την συνθήκη ήρθε να προστεθεί η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ για την παγκόσμια ηγεμονία, μετά τον πόλεμο στην Συρία, έβαλαν φωτιά στην Ουκρανία και ταυτόχρονα οδήγησαν σε μία ακόμα κρίση, αυτήν την φορά ενεργειακή. Οι πηγές ενέργειας αποτελούν πηγές κέρδους αλλά και όπλο στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας ήρθε να εκτινάξει τον πληθωρισμό κάτι το οποίο μεταφράζεται στην καθημερινότητα μας σε μεγάλες και συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και κατά επέκταση στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας και άρα στην περαιτέρω φτωχοποίηση μας. Μπορεί να μην μειώνονται οι μισθοί όπως το 2010-2012 αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ενώ, λοιπόν, φτωχοποιούμαστε ακόμα περισσότερο και οι τιμές των βασικών αγαθών και της ενέργειας αυξάνονται μέρα με την ημέρα με ρυθμούς, που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε.

Ενώ το κόστος διαβίωσης αυξάνεται χωρίς σταματημό.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10% τους προηγούμενους μήνες.

Ενώ οι ήδη μειωμένοι μισθοί και οι συντάξεις βρίσκονται σε τραγικά επίπεδα.

Ενώ το πρόβλημα της στέγασης έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με εξοντωτικές αυξήσεις των ενοικίων, με δεκάδες εξώσεις σε καθημερινή βάση, με πλειστηριασμούς κατοικιών που περνούν στα χέρια των τραπεζών και των funds (πρόσφατα το συμβούλιο της επικρατείας με απόφασή του  παραχώρησε γη και ύδωρ στα funds, τα οποία ανήκουν σε ομίλους τράπεζων και μπορούν πλέον να προχωρούν απευθείας σε διαδικασίες πλειστηριασμών).

Οι κυβερνώντες πετάνε ψίχουλα και αυτά με φειδώ, η ζωή μας μεταφράζεται σε κάθε λογής pass και ταυτόχρονα οι μεγάλες εταιρείες επιδοτούνται με δημόσιο χρήμα όχι για να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά για να διατηρήσει τα κέρδη του το  κεφάλαιο. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να τα περιγράψουμε απλά λέγοντας ότι στην καπιταλιστική κρίση η απάντηση των από τα πάνω είναι η αύξηση των κερδών, η διατήρηση των προνομίων και η ενίσχυση της εξουσίας για αυτούς και η ένταση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της εξαθλίωσης και ο θάνατος για τις/τους από τα κάτω. Αυτό όμως το γνωρίζουμε και το ζούμε καθημερινά. Εκείνο που πρέπει να πούμε ή μάλλον να φωνάξουμε είναι η δική μας απάντηση απέναντι στην κρίση και τον πόλεμο. Αν δεν θέλουμε απλά να σκύβουμε το κεφάλι, να μεμψιμοιρούμε, να κανιβαλίζουμε τον/την διπλανό/ή μας και να «σφίγγουμε» το ζωνάρι, πρέπει να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις και να πάρουμε την τύχη της ζωής μας στα χέρια μας.

Για να μην παραδοθούμε στη βαρβαρότητα και τον θάνατο, η μόνη μας επιλογή είναι η συλλογικοποίηση, η αυτοοργάνωση, η από τα κάτω κοινή και συλλογική μας δράση.

Ενάντια στις λογικές της ανάθεσης, της μοιρολατρίας, της παραίτησης και της υποταγής, να συγκροτήσουμε εστίες αντίστασης στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας μας. Με οδηγό την κοινωνική αυτοοργάνωση και γνώμονα την ταξική αλληλεγγύη μπορούμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να αντισταθούμε στις δολοφονικές πολιτικές του κράτους και να συντρίψουμε την καπιταλιστική αναδιάρθρωση που θα συνεχίσει να επελαύνει όσο δεν συνειδητοποιούμε τη δύναμη μας.

Να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε δομές αλληλεγγύης, που αποτελούν απάντηση στον κανιβαλισμό και έμπρακτη αντιμετώπιση της εξαθλίωσης και της φτώχειας. Να αυτοοργανωθούμε και να απαντήσουμε συλλογικά στην επίθεση που δεχόμαστε.

Όλα είναι δικά μας γιατί όλα είναι κλεμμένα.

Απεργίες, διαδηλώσεις, συγκρούσεις, καταλήψεις και αρνήσεις πληρωμών, πόλεμο στον πόλεμο κράτους και αφεντικών.

Κοινωνική αυτοοργάνωση – Ταξική αλληλεγγύη.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *