Φτου Ξελευτερία κάθε δεύτερο Σάββατο στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ…Για έναν όμορφο πυρήνα στις γειτονιές μας

   

Εργαστήρι παιδικών δράσεων «Φτου Ξελευτερία»

Κάθε δεύτερο Σάββατο, 12-2µµ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιµοδήµου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα.

Το Εργαστήρι Παιδικών Δράσεων «Φτου Ξελευτερία», αποτελεί δομή της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2018 στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ (Τιμοδήμου και Αντωνιάδου στα Άνω Πετράλωνα).

Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και Καραγκιόζη, κατασκευές με πηλό, κατασκευές επιτραπέζιων παιχνιδιών, μουσικών οργάνων, χαρταετού και πινιάτας, έχουμε παίξει παιχνίδια στο Φιλοπάππου, έχουμε κάνει Yoga και χορό, έχουμε γνωρίσει τα φυτά της αυλής της κατάληψης πρώην ΠΙΚΠΑ και δημιουργήσει φυτολόγιο, έχουμε εμπλουτίσει την αυλή φυτεύοντας και άλλα λουλούδια και την έχουμε ομορφύνει ακόμα περισσότερο ζωγραφίζοντας τους πάγκους της και κουτσό στο πάτωμα.

Στην εποχή μας τα παιδιά ζουν την παιδικότητα τους μέσα από ενήλικα ωράρια και κλεισμένα στα διαμερίσματά τους, δεν έχουν χρόνο για παιχνίδι, για χαλάρωση εκτός οθόνης και διαβάσματος. Οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάποιες δραστηριότητες, αλλά ούτε και για απλές βόλτες στη γειτονιά. Ταυτόχρονα, κυριαρχεί η κοινωνική απομόνωση, η στείρα και κατευθυνόμενη γνώση, ο ατομισμός, η εικονική πραγματικότητα αλλά και η αδυναμία έκφρασης απόψεων, συναισθημάτων και επιθυμιών.

Για αυτό το 2018 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο για παιδιά στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στα Πετράλωνα.

Στόχος μας είναι ένα παιδικό εργαστήρι που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών για παιχνίδι, ομαδικότητα, δημιουργία, αυτομόρφωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμμετοχή. Ένα παιδικό εργαστήρι που αμφισβητεί τους κυρίαρχους τρόπους ψυχαγωγίας και την τυποποίηση της γνώσης, μακριά από λογικές ανάθεσης σε αυθεντίες, εμπορευματοποίησης και κέρδους, ενάντια σε λογικές φιλανθρωπίας και εξουσίας.

Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου τα παιδιά θα είναι σε θέση να κοινωνικοποιηθούν, να αλληλεπιδράσουν, να εκφραστούν ελεύθερα και να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μέσα σ’ ένα χώρο που σημαίνει κάτι για όλους/ες μας.

Απέχοντας από αντιλήψεις ανισότητας όλοι/ες μαζί, ντόπιοι/ες και μετανάστ(ρι)ες, αγόρια και κορίτσια, επιθυμούμε μέσα από το παιχνίδι και το σεβασμό στον/η διπλανό/ή μας, να ονειρευτούμε, να πειραματιστούμε, να λερωθούμε.

Στόχος μας είναι τα παιδιά μέσα σ’ ένα πλαίσιο ομαδικότητας να συνεργάζονται, να συναισθάνονται, να επικοινωνούν και να βαδίζουν το ένα δίπλα στο άλλο. Το εργαστήριο παιδικών δράσεων «Φτου Ξελευτερία» είναι μια πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου με σκοπό τη ψυχαγωγία, το παιχνίδι, τη χαρά, τη δημιουργικότητα και συντονίζεται από ανθρώπους που έχουν διάθεση, αγάπη για τα παιδιά καθώς και εμπειρία σε παιδικές δραστηριότητες.

Για έναν όμορφο πυρήνα στις γειτονιές μας.

Το Εργαστήρι Παιδικών Δράσεων “Φτου Ξελευτερία” πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σάββατο στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ και το πρόγραμμά του δημοσιεύεται στο blog της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, ενώ αναρτώνται και ενημερωτικές αφίσες σε κεντρικά σημεία των γειτονιών μας.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα, askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *