Να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους! Να μην επιτρέψουμε την καταστροφή, την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την περίφραξή τους!

Ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι σε πολιορκία…

Ο Φιλοπάππου δεν ιδιωτικοποιείται, δεν εμπορευματοποιείται, δεν περιφράσσεται, θα παραμείνει ανοικτός, ζωντανός και ελεύθερος!

Ο Φιλοπάππου είναι μία ελεύθερη έκταση 700 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν πάντα ένας ελεύθερος χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτόν τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με αποφασιστικότητα διεκδίκησαν και προστάτευσαν οι κάτοικοι από το 2002, όταν η Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ήθελαν να περιφράξουν με κάγκελα, να επιβάλλουν εισιτήριο, να ανοίξουν δρόμους και να τον εμπορευματοποιήσουν με υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής, θέατρα τύπου Λυκαβηττού, αναψυκτήρια και μαγαζιά.

Οι κάτοικοι από τον Νοέμβρη του 2002 μέχρι και σήμερα, ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του Λόφου, με πολλές νίκες. Μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ημερίδες, δενδροφυτεύσεις, ρίξιμο κάγκελων και έμπρακτη αμφισβήτηση των καταστροφικών επεμβάσεων κατάφεραν να μείνει προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και άλλου είδους εμπορική εκμετάλλευση.

Σταμάτησαν την καταστροφή των λιθόστρωτων του Λουμπαρδιάρη από τη διέλευση αυτοκίνητων, απέτρεψαν χάρις στην καθημερινή επιφυλακή και τις περιπολίες τους στο λόφο -τον Αύγουστο 2003– την ολοκληρωτική καταστροφή του από 17 εμπρησμούς. Απέτρεψαν να πωληθούν τμήματα του Φιλοπάππου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ ΑΕ) πρώην ΕΟΤ, όπως το Θέατρο της Δώρας Στράτου, το αναψυκτήριο του Λουμπαρδιάρη και το εστιατόριο του Διονύσου. Διεκδίκησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν την πυροπροστασία του, την φροντίδα και άρδευση των δέντρων και των φυτών, τον σεβασμό στην βιοποικιλότητά του και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες. Απέτρεψαν την περίφραξη και την αποστείρωση του καθώς και τα σχέδια για την εκμετάλλευσή του ως άλλη μια πηγή κέρδους για τους καπιταλιστές.

Το 2017, κατάφεραν να αποτρέψουν την πώληση 13 στρεμμάτων του λόφου  μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και πέτυχαν το μικρό πάρκο της οδού Ορλώφ να παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο και να μην το αρπάξει η ιδιωτική εταιρία «DASYC A.E.-Ανώνυμη τεχνική εμπορική ενεργειακή αμυντική συμβουλευτική βιοτεχνική βιομηχανική εταιρεία» που ανεπιτυχώς προσπαθούσε να το καρπωθεί.

Το 2018 ματαίωσαν τα σχέδια της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού για περίφραξη στο εσωτερικού του Λόφου και την Πνύκα με το πρόσχημα της “ασφάλειας” μας, κάνοντας σαφές για μία ακόμα φορά ότι το µόνο τετελεσμένο στο λόφο είναι ότι δεν υπάρχει περίφραξη.

Στις αρχές Μαρτίου 2020, όταν ψηφίζεται η ίδρυση της «Εθνικός Κήπος και Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ» που θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής εταιρείας, θα διαχειρίζεται τον Φιλοπάππου και τον Εθνικό Κήπο, θα αμείβεται για τις υπηρεσίες της από τον Δήμο Αθηναίων και θα έχει έσοδα από την εκμίσθωση των χώρων που θα διαχειρίζεται, πραγματοποιείται ξανά μαζική Λαϊκή Συνέλευση που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα υπερασπιστεί το λόφο με κάθε μέσο. Όλο το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 και εν μέσω lockdown η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου πραγματοποιεί παρεμβάσεις στις γειτονιές μας και μαζί και με άλλες/άλλους κατοίκους των περιοχών γύρω από τον λόφο, γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα περιηγήσεις μέσα στο Φιλοπάππου, μάζεμα σκουπιδιών, συζητήσεις με κόσμο που κάνει βόλτα ή αράζει στο λόφο, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει ο κόσμος ότι η φροντίδα των ελεύθερων χώρων είναι και δική μας υπόθεση.

Στα μέσα Νοεμβρίου 2021, το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του λόφου Φιλοπάππου. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν αύξηση του ελέγχου, αναθέσεις έργων σε ιδιωτικές εταιρείες, τοποθέτηση security, εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας και έντασης δικτύου φωτισμού που θα λειτουργήσει καταστροφικά για τον βιότοπο, διαχωρισμό του έργου του Πικιώνη με επιλεκτική συντήρηση. Ακόμα και τα έργα τα οποία αποτελούν πάγια αιτήματα του κινήματος για την προστασία του λόφου, όπως η άρδευση και η πυροπροστασία, δεν θα υλοποιηθούν με γνώμονα την φροντίδα του, αλλά στη βάση της μεγιστοποίησης των κερδών της τουριστικής βιομηχανίας. Οι κάτοικοι ξαναβρέθηκαν στο Λόφο και μέσα από Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε κατέστησαν σαφές ότι δε θα ανεχτούν καμία παρέμβαση που στόχο έχει την εμπορευματοποίηση του Λόφου.

Τον Ιούνιο του 2022, βρέθηκαν ξανά στο Λόφο για να τον φροντίσουν και να τον προστατέψουν μαζεύοντας 15 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών όταν αντιληφθήκαν ότι στο μεγάλο νταμάρι υπήρχε σωρό από σκουπίδια και δύο εστίες φωτιάς, σε μια περίοδο που οι πυρκαγιές αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο, που η πυροπροστασία στον Φιλοπάππου ήταν και είναι ανύπαρκτη σε αντίθεση με την αστυνομοκρατία και τις μπατσικές μηχανές που τριγυρνάνε συνεχώς μέσα στα πλακόστρωτα και τα αρχαία.

Στο τέλος του Ιουνίου ξαναανέβηκαν για να υπερασπιστούν το Λόφο από τυχόν βλαπτικές παρεμβάσεις και τσιμεντώματα, όταν η τεχνική εταιρεία LM Constraction  μετά από ανάθεση του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιούσε εργασίες από το λιθόστρωτο του Λουμπαρδιάρη μέχρι το μεγάλο νταμάρι στον πλατύ χωματόδρομο.

Ως κάτοικοι δεν έχουμε μόνο δικαίωμα στην πρόσβαση στον λόφο, μα και μεγάλη υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε και να τον προασπίσουμε. Οφείλουμε να τον προστατεύουμε, να τον φροντίζουμε και να τον διατηρούμε καθαρό.

Η μακροχρόνια αυτή ιστορία των αγώνων του κινήματος των κατοίκων δείχνει τον δρόμο και στις σημερινές συνθήκες. Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος για να αποτραπούν τα σχέδια του δήμου Αθηναίων και του υπ. Πολιτισμού.

Από τότε μέχρι και σήμερα, ο Λόφος αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα πεδίο όπου από τη μία συγκρούονται τα σχέδια του κράτους και των επιχειρηματιών και από την άλλη οι ανάγκες και οι επιθυμίες της κοινωνίας. Για τους κυβερνώντες, ο λόφος είναι ένα ωραίο φιλέτο για εκμετάλλευση. Στις γειτονιές που τον περιβάλλουν, η τουριστικοποίηση αυξάνεται και ο λόφος προβάλλεται ως δελεαστικό τουριστικό αξιοθέατο. Η Αποστόλου Παύλου και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι οι πιο πολυσύχναστοι πεζόδρομοι-τραπεζόδρομοι, η τουριστική βιτρίνα της Αθήνας. Ενώ συνεχώς εκπονούνται σχέδια για το ξεπούλημα κομματιών του Φιλοπάππου. Το ίδιο συμβαίνει και με όλους με τους δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη. Τα επιχειρηματικά σχέδια, κρατικά και ιδιωτικά, προωθούν σε πρώτο χρόνο την απαξίωση και σε δεύτερο χρόνο τον έλεγχο, την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους. Είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες μας ότι οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται σε πολιορκία.

Την τελευταία περίοδο, ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα και επιτίθεται σε όλους τους ελεύθερους χώρους και τα πάρκα με πρόσχημα να δημιουργήσει μια πόλη πιο φιλική και βιώσιμη. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη του(ς) μετατρέποντας την Αθήνα σε μία τουριστόπολη μέσα από αναθέσεις για δήθεν ανάπλαση της πόλης. Στο στόχαστρο έχουν μπει το πάρκο Δρακόπουλο και το πάρκο Κύπρου και Πατησίων με την εταιρεία UNISON να αναλαμβάνει την “ανάπλασή” τους, η Ακαδημία Πλάτωνος στην οποία επιχειρείται να οικοπεδοποιηθούν 30 στρέμματα του πάρκου, να χτιστούν 17 στρέμματα, να κοπούν 500 δέντρα και να αφαιρεθούν δύο γήπεδα καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο έναν από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου της περιοχής, η πλατεία Εξαρχείων η οποία έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο για την κατασκευή μετρό και φυσικά ο λόφος του Στρέφη που παραχωρείται από τον Δ. Αθηναίων στη μεγάλο-κτηματομεσιτική εταιρεία Prodea Investments μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποίησης «Υιοθέτησε την Πόλη σου». Ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια του, επιβάλει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας σε όλες τις γειτονιές για να κάμψει τις αντιστάσεις των κατοίκων που σε όλα τα παραπάνω μέτωπα, μάχονται και δίνουν μέσα από την καθημερινή παρουσία τους, τις δράσεις, τις συνελεύσεις, τις συγκεντρώσεις, τις πορείες, ένα αγώνα προκειμένου να παραμείνουν οι γειτονιές, τα πάρκα και όλοι οι δημόσιοι χώροι ζωντανοί, ελεύθεροι και προσβάσιμοι σε όλες/ους.

Ο Φιλοπάππου, ο Στρέφη, η Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Δρακόπουλου, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, η πλατεία Εξαρχείων όπως και κάθε δημόσιος χώρος δεν είναι εμπόρευμα, είναι όαση στην ασφυκτική ατμόσφαιρα της τσιμεντούπολης όπως άλλωστε αποδείχθηκε περίτρανα εν μέσω πανδημίας και lockdown. Όπως εχθές, έτσι και σήμερα και αύριο και κάτω από οποιοδήποτε επιβαλλόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση για όλες-ους στους λόφους, τα πάρκα και τις πλατείες και να αντιτάξουμε τη συλλογική διαχείριση για τη φροντίδα και την προστασία τους.

Να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους! Να μην επιτρέψουμε την καταστροφή, την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την περίφραξή τους!

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *