Από την εκδήλωση για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων στον Στρέφη

Το Σάββατο 24 Μάη πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι του λόφου Στρέφη εκδήλωση με τίτλο: ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΌΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΎΘEΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΌΣΙΟΥΣ ΧΏΡΟΥΣ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, τον εκτοπισμό των κατοίκων, την τουριστικοποίηση και την αστυνομοκρατία. Στην εκδήλωση συμμετείχε και στήριξε και η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου. Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχε πολύς κόσμος και ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και απόψεις για τους αγώνες για την υπεράσπιση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων στην Αττική. Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν τραπεζάκια με έντυπο υλικό και ακολούθησε bar οικονομικής ενίσχυσης της Συνέλευσης για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη, η οποία διοργάνωσε και την εκδήλωση.

Ακολουθεί η εισήγηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου στα ελληνικά και στα αγγλικά:

Η συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου λειτουργεί ως συλλογική δράση από το Νοέμβριο του 2002. Εκείνη την περίοδο, με αφορμή την επιχειρούμενη περίφραξη του λόφου Φιλοπάππου στο πλαίσιο της ανάπλασης λόγω των ολυμπιακών αγώνων, συγκαλέστηκε η πρώτη λαϊκή συνέλευση. Εκατοντάδες κάτοικοι από τις περιοχές γύρω από το λόφο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. H  πρώτη εκείνη συνέλευση αποτέλεσε την αρχή μιας διαδρομής η οποία, μέσα από πολλές στάσεις, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Φυσικά, μέσα στα χρόνια που πέρασαν, πολύς κόσμος έφυγε. Αλλά και πάρα πολύς ήρθε και πλαισίωσε μια συλλογική διαδικασία σε εξέλιξη.

Οι διάφορες κινήσεις των κατοίκων δεν ήταν πάντα επιτυχημένες, ούτε απαρτίζονταν πάντα από τα ίδια άτομα, άλλες διαρκούσαν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Διατηρούσαν όμως πάντα τα χαρακτηριστικά της άμεσης δημοκρατίας, της αντιϊεραρχίας, της αυτοοργάνωσης. Χωρίς αυθεντίες και με όπλο τη συλλογικότητα, οι κάτοικοι των γειτονιών των Πετραλώνων, του Θησείου και του Κουκακίου καταφέραμε να αντισταθούμε σε διάφορους σχεδιασμούς τόσο της τοπικής και κεντρικής εξουσίας όσο και στα διάφορα μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Πετύχαμε, έστω αποσπασματικά και στιγμιαία, να πάρουμε τη τύχη των γειτονιών μας και των ζωών μας στα χέρια μας.

Την άνοιξη του 2009 καταλήφθηκε το εγκαταλελειμμένο ΠΙΚΠΑ όπου σήμερα στεγάζονται ο Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία, η συλλογικότητα Γρέζι, η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου και οι σταθερές δομές ς της συνέλευσης, οι οποίες είναι το Εργαστήρι Παιδικών Δράσεων «Φτου Ξελευτερία» και η Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης “Ντουλάπι”.

Οι κάτοικοι από τον Νοέμβριο του 2002 ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του Φιλοπάππου. Ο λόφος είναι μία ελεύθερη έκταση 700 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν πάντα ένας ελεύθερος χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτόν τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με αποφασιστικότητα διεκδίκησαν και προστάτευσαν οι κάτοικοι, όταν η Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, ήθελαν να περιφράξουν με κάγκελα, να επιβάλλουν εισιτήριο, να ανοίξουν δρόμους και να τον εμπορευματοποιήσουν με υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής, θέατρα τύπου Λυκαβηττού, αναψυκτήρια και μαγαζιά.

Μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ημερίδες, δενδροφυτεύσεις, ρίξιμο κάγκελων και έμπρακτη αμφισβήτηση των καταστροφικών επεμβάσεων κατάφεραν να μείνει προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και άλλου είδους εμπορική εκμετάλλευση. Σταμάτησαν την καταστροφή των λιθόστρωτων του Λουμπαρδιάρη από τη διέλευση αυτοκίνητων, αποτρέψαν χάρις στην καθημερινή επιφυλακή και τις περιπολίες τους στο λόφο -τον Αύγουστο 2003– την ολοκληρωτική καταστροφή του από 17 εμπρησμούς. Απέτρεψαν να πωληθούν τμήματα του Φιλοπάππου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ ΑΕ) πρώην ΕΟΤ, όπως το Θέατρο της Δώρας Στράτου, το αναψυκτήριο του Λουμπαρδιάρη και το εστιατόριο του Διονύσου. Διεκδίκησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν την πυροπροστασία του, την φροντίδα και άρδευση των δέντρων και των φυτών, τον σεβασμό στην βιοποικιλότητά του και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες. Απέτρεψαν την περίφραξη και την αποστείρωση του καθώς και τα σχέδια για την εκμετάλλευσή του ως άλλη μια πηγή κέρδους για τους καπιταλιστές. Το 2017 δόθηκε άλλος ένας μεγάλος αγώνας που αφορούσε την υπόθεση του “Διονύσου”, όπου 13 στρέμματα του λόφου επιχειρήθηκαν να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια να πουληθούν. Ενώ την ίδια περίοδο η ιδιωτική εταιρία «DASYC A.E.-Ανώνυμη τεχνική εμπορική ενεργειακή αμυντική συμβουλευτική βιοτεχνική βιομηχανική εταιρεία» προσπάθησε ανεπιτυχώς, να αρπάξει το μικρό πάρκο της οδού Ορλώφ στον περιφερειακό του Φιλοπάππου.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 οι κυβερνώντες διαμέσου των ΜΜΕ σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία με πρόφαση την εγκληματικότητα και για την “ασφάλειά μας” προτείνουν να εφαρμοστούν όλα εκείνα τα σχέδια που το κίνημα κατοίκων έχει αποτρέψει από το 2002 και μετά. Μέσω της αστυνομοκρατίας και της καγκελοποίησης επιδιώκουν και πάλι τον αποκλεισμό των κατοίκων, την αποστείρωση του λόφου και την εμπορευματοποίησή του. Τον Νοέμβριο του 2018 η αρχαιολογική υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρούν να στήσουν περίφραξη στο εσωτερικό του λόφου και να κλείσουν την Πνύκα. Από την πρώτη στιγμή κάτοικοι παρεμποδίζουν την επιχειρούμενη περίφραξη µε κάθε μέσο, ενώ πραγματοποιούνται μια σειρά κινήσεις (λαϊκές συνελεύσεις, ασφαλιστικά μέτρα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σαμποτάζ στην περίφραξη και τα φυλάκια, δενδροφυτεύσεις), οι οποίες ματαιώνουν τα σχέδιά τους και κάνουν σαφές ότι το µόνο τετελεσμένο στο λόφο είναι ότι δεν υπάρχει περίφραξη.

Στις αρχές Μαρτίου 2020, ψηφίζεται η ίδρυση της «Εθνικός Κήπος και Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ» που θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής εταιρείας, θα διαχειρίζεται τον Φιλοπάππου και τον Εθνικό Κήπο, θα αμείβεται για τις υπηρεσίες της από τον Δήμο Αθηναίων και θα έχει έσοδα από την εκμίσθωση των χώρων που θα διαχειρίζεται. Είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες μας ότι πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των δύο χώρων. Για μια ακόμα φορά, επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του λόφου Φιλοπάππου. Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη παίρνει το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τον Δήμο Αθηναίων. Τα κάγκελα, η ελεγχόμενη είσοδος με εισιτήριο, τα τουριστικά μαγαζάκια, οι καφετέριες, οι εμπορικές εκδηλώσεις εντός των χώρων είναι προ των πυλών.

Την Κυριακή 15 Μάρτη 2020 πραγματοποιείται μαζική Λαϊκή Συνέλευση που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα υπερασπιστεί το λόφο με κάθε μέσο. Όλο το διάστημα από τον Μάιο του 2020 η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου πραγματοποίει παρεμβάσεις στις γειτονιές μας και μαζί και με άλλες/άλλους κατοίκους των περιοχών γύρω από τον λόφο, γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα περιηγήσεις μέσα στο Φιλοπάππου, μάζεμα σκουπιδιών, συζητήσεις με κόσμο που κάνει βόλτα ή αράζει στο λόφο, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει ο κόσμος ότι η φροντίδα των ελεύθερων χώρων είναι και δική μας υπόθεση. Διότι δεν έχουμε μονάχα δικαίωμα στην πρόσβαση στον λόφο, μα και μεγάλη υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε και να τον προασπίσουμε. Οφείλουμε να τον προστατεύουμε, να τον φροντίζουμε και να τον διατηρούμε καθαρό.

Στην καρδιά της Αθήνας, για τους κυβερνώντες, ο λόφος είναι ένα ωραίο φιλέτο για εκμετάλλευση. Στις γειτονιές που τον περιβάλλουν, η τουριστικοποίηση αυξάνεται και ο λόφος προβάλλεται ως δελεαστικό τουριστικό αξιοθέατο. Η Αποστόλου Παύλου και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι οι πιο πολυσύχναστοι πεζόδρομοι-τραπεζόδρομοι, η τουριστική βιτρίνα της Αθήνας. Ενώ συνεχώς εκπονούνται σχέδια για το ξεπούλημα κομματιών του Φιλοπάππου. Οι δημόσιοι χώροι αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα πεδίο όπου από τη μία συγκρούονται τα σχέδια του κράτους και των επιχειρηματιών και από την άλλη οι ανάγκες και οι επιθυμίες της κοινωνίας. Το ίδιο συμβαίνει με τον Φιλοπάππου όπως και με την Κονίστρα, την Κορεάτικη Αγορά, το Ρουφ, αλλά και με τους δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη.

Από όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες μας ότι οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται σε πολιορκία. Τα επιχειρηματικά σχέδια, κρατικά και ιδιωτικά, προωθούν σε πρώτο χρόνο την απαξίωση και σε δεύτερο χρόνο τον έλεγχο, την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους. Ο Φιλοπάππου, ο Εθνικός Κήπος και κάθε δημόσιος χώρος δεν είναι εμπόρευμα, είναι όαση στην ασφυκτική ατμόσφαιρα της τσιμεντούπολης, όπως αποδεικνύεται περίτρανα εν μέσω πανδημίας και lockdown. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση για όλες-ους στους λόφους, τα πάρκα και τις πλατείες και να αντιτάξουμε τη συλλογική διαχείριση για τη φροντίδα και την προστασία τους.

Όπως εχθές, έτσι και σήμερα και αύριο και κάτω από οποιοδήποτε επιβαλλόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους και να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την περίφραξή τους.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net


The Open Assembly of Petralona Thisio Koukaki Residents operates as a collective action from November 2002. At that time, as a response to the attempted fencing/enclosure of Filopappou Hill, as part of redevelopment due to the Olympic Games (in Athens 2004), the first assembly was convened. That first assembly was the beginning of a journey, which despite any changes and/or lapses of activity, is still ongoing. In the course of time, eventually, many people have left and many other have joined this collective and evolving movement.

The various movements of the residents were not always successful, nor were composed of the same people. Some of the movements lasted longer and some less. But they always maintained the characteristics of direct democracy, anti-hierarchy, self-organization. Without believing in pundits/authorities and with the weapon of collectivity, the residents of Petralona-Thisio-Koukaki  managed to resist to the various plans both of local and central government and of small and large private financial interests. Although occasionally and when immediate action was needed, we succeeded to take the fate of our neighborhoods and our lives in our hands.

One of the crucial and central moments of the struggles of residents, was the creation of the PIKPA squat. Ιn the spring of 2009, the abandoned building in the neighborhood of Petralona, was occupied. Today, PIKPA squat, houses the “Social Center for Health”, the Collective “Grezi”, “The Open Assembly of Petralona Thisio Koukaki Residents” and the stable structures of the Open Assembly which are the Workshops of Children’s Activities “Ftou Xelefleteria” and the Self-organized structure of solidarity and collection-supply of essential goods (food and hygiene products) named “The Cupboard (To Ntoulapi)”.

Since November 2002, the inhabitants have developed a multiform and massive movement to defend Philopappou. The hill is a free area of 700 acres in the heart of Athens. It has a multidimensional character and it is a declared archaeological site, but above all, it has always been a free natural space with an important ecosystem, a promenade and recreation. This free public space was resolutely claimed and protected by the residents, when the SA for the Unification of Athens Archaeological (ΕΑΧΑ ΑΕ), the Ministry of Culture and the Municipality of Athens, during the Olympic Games, wanted to fence it with railings, impose ticket, open roads and commercialize it with outdoor sculpture exhibitions, theaters like the one in Lycabettus, refreshment bars and tourist shops.

Through popular assemblies, marches, protests, workshops, tree planting, throwing railings and practical/tangible controversy of the catastrophic interventions, the residents succeeded the hill to remain accessible 24 hours a day without fencing and other commercial exploitation. They stopped the destruction of Loumbardiaris’s cobblestones by the passage of cars, prevented thanks to their daily alert and patrols on the hill -in August 2003- the complete destruction of the hill from 17 arsons. They prevented the sale of parts of Filopappos on the Athens Stock Exchange through the Hellenic Tourist Properties (ETA SA) (ex EOT), such as the Dora Stratou Theater, the Loumbardiaris refreshment bar and the restaurant of Dionysos. They have claimed and continue to claim Hill’s fire protection, the care and irrigation of trees and plants, respect for its biodiversity and free access for all. They prevented its fencing and sterilization as well as plans to exploit it as another source of profit for the capitalists. In 2017, there was another big fight concerning the case of “Dionysos”, where 13 acres of the hill were attempted to pass to the Hellenic Republic Asset Development Fund S.A. (TAIPED) and then to be sold. While at the same period the private company “DASYC A.E – Anonymous technical commercial defense consulting industrial company” tried unsuccessfully to grab the small park on Orlof Street in the Filopappou ring road.

In September 2018, the rulers through the media and in close cooperation with the Archaeological Service under the pretext of crime and for “our safety”, proposed to implement all those plans that the residents’ movement has prevented since 2002. Through excessive presence of the police and the railing, they seek once again to exclude the inhabitants, sterilize the hill and commercialize it.

  In November 2018, the Archeological Service and the Ministry of Culture attempt to set up a fence inside the hill and close Pnyka. From the first moment, residents block the attempted fencing by any means and a series of movements took place (assemblies, precautionary measures, demonstrations, sabotage of the fencing and outposts, tree planting), which cancelled their plans and made it clear that on the hill there would be no fencing.

In early March 2020, the establishment of the “National Garden and Metropolitan Green SA” was voted, which will operate under the rules of a private company, will manage Philopappou and the National Garden, will be remunerated for its services by the Municipality of Athens and will have revenue from the lease of the premises it will manage. It is clear to all of us that this is yet another attempt to privatize and commercialize the two sites. Once again, the privatization of Philopappou Hill is being attempted. This time, the baton is taken by the Ministry of interior along with the Municipality of Athens. The railings, the controlled entrance with ticket, the tourist shops, the cafes, the commercial events within the premises are just around the corner.

On Sunday, 15th March 2020, a massive Residents’ Assembly is held and highlights that it will defend the hill by any means. Throughout May 2020, the Open Assembly of Petralona-Thiseio-Koukaki Residents makes interventions in our neighborhoods together with residents of the areas around the hill, such as tours to Filopappou, garbage collection, conversations with people walking or lounging on the hill, in an effort to make people understand that taking care of free spaces is also our concern. Because, not only, we have the right of free access to the hill, but we also have a great obligation to protect, defend, take care of and keep it clean.

As the hill is situated in the heart of Athens, attracts Public and Private interests for financial exploitation. In the surrounding neighborhoods, tourism is increasing and the hill is displayed as a tempting tourist attraction. Apostolou Pavlou and Dionysiou Areopagitou  are the busiest pedestrian streets, full of tables from cafes and restaurants- the tourist showcases of Athens. Public spaces have been and continue to be a field where the plans of the state and the business world collide with the needs and desires of society. The same applies to Filopappou as well as to Konistra, the Korean Market, Rouf, but also to all the public spaces throughout the city.

From all the above it is clear to all of us that public spaces are under siege. Business plans, public and private, promote as a first step the devaluation and as a second their control, privatization, cementation and commercialization. Filopappou, the National Garden and every public space is not a commodity, it is an oasis in the suffocating atmosphere of the cement city, as it turns out in the midst of a pandemic and lockdown due to COVID-19. We must defend the public character and free access for all to hills, parks and squares by promoting the collective management for their care and protection.

As yesterday, so today and tomorrow and under any imposed emergency regime we have to defend the free spaces and not allow their privatization, commercialization and fencing.

Open Assembly of Petralona Thisio Koukaki Residents

We meet every Sunday, at 6am at the squat of PIKPA, Timodimou and Antoniadou, Ano Petralona, – askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *