Συγκέντρωση ενάντια στην κρατική καταστολή, Τρίτη 9 Μαρτίου, 6μμ, Κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης

Στηρίζουμε το κάλεσμα σε συγκέντρωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Νέου Κόσμου, Αγίου Δημητρίου ενάντια στην κρατική καταστολή, τη Τρίτη 9 Μαρτίου, στις 6μμ, στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

 

Η ζωή δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

Το χρονικό της Κυριακής 7/3 στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης

Μεσημέρι Κυριακής, πραγματοποιούσαμε την καθιερωμένη συνέλευσή μας στο θεατράκι του Polis Park. Παρατηρούμε ξαφνικά 8 ΔΙΑΣ να εισέρχονται στην πλατεία Νέας Σμύρνης και να εκτοπίζουν τον κόσμο που βρισκόταν στον δημόσιο χώρο. Καθώς βρισκόμασταν σε σχετικά κοντινό σημείο κι είχαμε οπτική επαφή, αντιληφθήκαμε πως απασχολούσαν, τρομοκρατώντας για πολλή ώρα, δυο οικογένειες με παιδιά κάτω των 10 ετών, κι αποφασίσαμε τότε συλλογικά να παρέμβουμε. Κατευθυνθήκαμε προς τις οικογένειες, ρωτώντας τι ακριβώς συνέβη και λάβαμε την απάντηση πως τους έκοβαν πρόστιμο, επειδή καθόντουσαν στο παγκάκι με τα παιδιά, ενώ φορούσαν μάσκες κι είχαν στείλει κωδικό μετακίνησης –την απάντησή τους συνόδεψε έκφραση χαράς που κάτοικοι της περιοχής έτρεξαν για στήριξη στο παράλογο που βίωναν. Σε δεύτερο χρόνο, ζητήσαμε το λόγο από τους ενόπλους του κράτους, οι οποίοι είχαν στάση προκλητική. Τότε, λοιπόν, άτομο από τη συνέλευσή μας, άρχισε να βιντεοσκοπεί το συμβάν με το κινητό, κι αμέσως, μπάτσος καταδεικύοντας πρώτα το άτομο με το δάχτυλο, κινήθηκε προς το μέρος του για να το προσαγάγει (επισυνάπτεται ό,τι καταγράφηκε σε βίντεο μέχρι του σημείου αυτού). Στην προσπάθειά μας να τον εμποδίσουμε, αυτομάτως, οι μπάτσοι βγάζουν πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ -κάτι το οποίο καθ’ όσον γνωρίζουμε, δεν προβλέπεται στον εξοπλισμό τους- και ρίχνουν βιαίως στο δάπεδο δύο άτομα της συνέλευσής μας, με σκοπό να προσαχθούν. Έπειτα, ακολουθεί ό,τι καταγράφεται στα πολυάριθμα βίντεο και τις μαρτυρίες κατοίκων που βρίσκονταν τριγύρω, δηλαδή η απάντηση των μπάτσων στη διεκδίκηση μελών της συνέλευσής μας να αφεθούν ελεύθερα τα δύο άτομα: ένα λυσσασμένο κρεσέντο βίας που κατέληξε στο να ξυλοκοπηθούν δύο άτομα (είναι πολλά τα βίντεο του βασανισμού ατόμου της συνέλευσής μας με το πτυσσόμενο γκλοπ -επιλέγουμε να μην τα αναπαράγουμε κι εδώ) και να συλληφθούν τελικώς έξι άτομα από τη συνέλευσή μας καθώς κι άλλοι πέντε κάτοικοι που διαμαρτύρονταν. Μέσα σε λίγα λεπτά, η γειτονιά μας μετατράπηκε θεαματικά σε μια έκθεση ενός μεγάλου ΑΤ, καθώς κατέφτασαν περιπολικά, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και ΔΕΛΤΑ που πραγματοποιούσαν ελέγχους κι ανθρωποκυνηγητό (μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ συγκεκριμένα) εντός του άλσους Νέας Σμύρνης, τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα ανάμεσα σε μικρά παιδιά κι αθλουμένους-ες. Οι προσαγωγές που μετήχθησαν στη ΓΑΔΑ, μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με ένα χυδαίο κατηγορητήριο το οποίο κι επισυνάπτουμε σε φωτογραφία. Μάλιστα, άτομα της συνέλευσής μας, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους προς τη ΓΑΔΑ, άκουγαν από τους μπάτσους το εξής, «τα πρόστιμα είναι το λιγότερο με το οποίο θα βγείτε από κει μέσα». Σημειώνεται ότι παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, πρωτοφανείς επιθέσεις σε όποιον-α βιντεοσκοπούσε με το κινητό του-της, που απειλούνταν με εξακρίβωση-προσαγωγή, ενώ άτομα προσήχθησαν για το λόγο αυτό, θυμίζοντάς μας τα πρόσφατα γεγονότα με το νομοσχέδιο Μακρόν για απαγόρευση βιντεοσκόπησης της αστυνομίας.

Η γειτονιά πήρε θέση

Καθ’ όλη τη διάρκεια όλων των παραπάνω, οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν, είτε ως διερχόμενοι-ες πεζοί-ές είτε από τα μπαλκόνια τους, σοκαρισμένοι-ες κι εξοργισμένοι-ες από τη βία των μπάτσων, καθώς μάρτυρες σε όλο αυτό ήταν και πολυάριθμα μικρά παιδιά. Μια ολόκληρη γειτονιά φώναζε, βιντεοσκοπούσε και προσπαθούσε να παρέμβει με κάθε μέσο, για να σταματήσει αυτή η φρίκη. Αφότου απομακρύνθηκαν οι δυνάμεις, αυθόρμητα κι αντανακλαστικά, κόσμος συγκεντρώθηκε μαζικά το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, κι εμείς με ένα πρόχειρο πανό, θελήσαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα:

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

Με το σύνθημα αυτό, πορεύτηκαν γύρω στα 1000 άτομα, εν μέσω χειροκροτημάτων από τα μπαλκόνια και κόσμο που ενωνόταν αυθόρμητα με την πορεία στη διαδρομή της, από την πλατεία προς το ΑΤ Ν. Σμύρνης κι έπειτα πίσω προς το δημαρχείο, όπου και δεχθήκαμε επίθεση με κρότου λάμψης και δακρυγόνα από ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ.

Μία άλλη οπτική…

Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το συμβάν, τα κοράκια των ΜΜΕ, μιλούσαν για επίθεση 30-40 κουκουλοφόρων κατά αστυνομικών –ομολογούμε πως μάσκες φορούσαμε όντως λόγω της πανδημίας… Δε μας εκπλήσσει το γεγογός, καθώς ο ρόλος των media είναι φυσικά να διαστρεβλώνουν την αλήθεια προς το συμφέρον του κράτους και κεφαλαίου. Αποκορύφωμα της προπαγάνδας τους ήταν η δήλωση του Κυρανάκη, βουλευτή της ΝΔ, στο OPEN, το πρωί της Δευτέρας, με την οποία «κατέδωσε» τα στοιχεία -από την κρατική ασφάλεια- του ατόμου της συνέλευσής μας που ξυλοκοπήθηκε αγρίως, την πολιτική του ταυτότητα, καθώς και ψευδή του συμμετοχή σε συλλογικότητα. Η πράξη αυτή αποδεικνύει ακόμη μια φορά πως το κράτος εκδικείται με όρους δοσιλογισμού, όποιον-α αντιστέκεται στην κρατική βαρβαρότητα κι αυθαιρεσία. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως για τα ΜΜΕ και το κράτος, το να στηρίζεις αλληλέγγυα δυο οικογένειες και το να αντιστέκεσαι στη βία και την πειθάρχηση από την πλευρά της εξουσίας, είτε υπό τη μορφή προστίμου είτε με σωματική/φυσική μορφή, σε καθιστά «επικίνδυνο» κι «επιθετικό», και γι’ αυτό θα σε τιμωρήσει με ξύλο και συλλήψεις, δικαστήρια και πρόστιμα.

Μία άλλη οπτική στην οποία θα θέλαμε να σταθούμε, είναι αυτή του δημάρχου Ν. Σμύρνης, Σταύρου Τζουλάκη, ο οποίος στο δελτίο τύπου του δήμου, έλαβε τις ασφαλείς αποστάσεις του από το ζήτημα, «καταδικάζοντας τη βία από όπου κι αν προέρχεται». Αναφέρει ότι «οι κανόνες δημόσιας υγείας πρέπει να τηρούνται από όλους στον δημόσιο χώρο, για να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό της ζωής». Η θέση αυτή ξεπλένει και νομιμοποιεί τις πράξεις των μπάτσων και δίνει πράσινο φως στο κρατικό μονοπώλιο της βίας, με άλλοθι την πανδημία της covid-19 και τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Άλλωστε, για μας, υπέρτατη αξία δεν είναι μόνον η υγεία αλλά κι η ελευθερία, η οποία βρίσκεται σε ακόμη ίσως μεγαλύτερο κίνδυνο μέσα στο καθεστώς ανέχειας, εγκλεισμού και προοδευτικού ολοκληρωτισμού.

Η δική μας ματιά.

Όταν πήραμε συλλογικά την απόφαση να κινηθούμε προς τις δύο οικογένειες, μας ενέπνευσε γι’ αυτό αυθόρμητα το ένστικτο της αυτονόητης και στοιχειώδους αλληλεγγύης. Ένα χρόνο τώρα, επιβιώνουμε κάτω από ένα καθεστώς τρομοκρατίας: απαγορεύσεις κάθε λογής και πρόστιμα, βίαιη καταστολή οποιασδήποτε πολιτικής πράξης και συνάμα, μηδενική υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η διαχείρισή της από το κράτος εστιάζει στην περιστολή των κοινωνικών αντανακλαστικών και μόνον. Η αστυνομία παρουσιάζεται ως «ήρωας πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της covid-19. Για μας, δεν είναι παρά μια μερίδα θρασύδειλων που διψά για εξουσία, εκτελώντας τις εντολές του κράτους. Φέροντας στολή, παράσημα και πάνοπλους εξοπλισμούς, μπάτσοι περιφέρονται υπό τη μορφή τρομοκρατικού θεάματος μες στις γειτονιές μας, με ανταμοιβή παχυλούς μισθούς. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, είναι να διασπείρουν φόβο και βία, όπως αυτή που βιώσαμε την Κυριακή. Γνωρίζοντας, λοιπόν, πως με την ωμή βία του κράτους δεν μπορείς να συνδιαλλαγείς, εμείς επιλέξαμε να απευθυνθούμε στις δύο οικογένειες. Οι μπάτσοι ως υπάλληλοι-φορείς της εξουσίας, επέλεξαν να μας επιτεθούν. Μια ολόκληρη γειτονιά είδε τι ακριβώς συνέβη, ξεσηκώθηκε και βγήκε στο δρόμο ενάντια στην αστυνομοκρατία. Ταυτόχρονα, στα social media ξέσπασε ένα δίκτυο αυθόρμητης αντιπληροφόρησης που ξεφτίλισε μπάτσους, δημάρχους, κράτος και ΜΜΕ, για τα ψεύδη και τη στάση τους, ενώ το απόγευμα κόσμος σε μπαλκόνια και διερχόμενα οχήματα χειροκροτούσε κι η πορεία συνεπήρε πιτσιρικάδες και γονείς με παιδιά που γίνονταν ένα με μας. Ένα ορμητικό ποτάμι που δε δίστασε γιουχάροντας, να κατευθυνθεί προς τους μπάτσους. Οι στιγμές αυτές χαράχτηκαν ανεξίτηλα στις συνειδήσεις όσων ήταν εκεί. Κι αυτή είναι η δική μας δικαίωση. Στις θεσμικές οδούς, δε θα υπάρχει πλέον τίποτε να ειπωθεί. Θα τα πει όλα η κοινωνία.

Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑ LOCK DOWN KI OXI ΣΤΗ ΖΩΗ

ΜΠΑΤΣΟΙ, TV, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΑΤΟΜΑ

Συγκέντρωση ενάντια στην κρατική καταστολή,

Τρίτη 9 Μαρτίου, στις 18.00, στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Νέου Κόσμου, Αγίου Δημητρίου

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *