Όχι στο κλείσιμο της ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού, άμεση στελέχωση τους με μόνιμο προσωπικό

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου το πρωί πραγματοποιήθηκε μια ακόμα παρέμβαση στη Το.Μ.Υ. και το Κέντρο Υγείας Κεραμεικού με αφορμή την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους ως εμβολιαστικό κέντρο, κάτι που σηματοδοτεί το σταδιακό κλείσιμό τους ως δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε στην παρέμβαση:

ΔΕΝ ΘΑ ΠΆΜΕ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΆ ΣΤΟ ΑΜΠΈΛΙ

Στις 5 Φεβρουαρίου 2021 το Υπουργείο Υγείας και η Διεύθυνση της 1ης Υγειονομική Περιφέρεια, είχαν αποφασίσει να διακόψουν τη λειτουργία της Το.Μ.Υ. και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού και να τα μετατρέψουν αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, όπως ακριβώς κάνουν εδώ και καιρό με το σύνολο των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Αττική.  Ενδεικτικό των σχεδιασμών τους αποτελεί το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, στο Κέντρο Υγείας και στη Το.Μ.Υ. υπήρχαν πέντε παθολόγοι, τέσσερις οικογενειακοί γιατροί και μια παιδίατρος και τώρα έχει μείνει μόνο ένας.

Ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση, που χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα τον εμβολιασμό, ώστε να προχωρήσει σε συνέχεια στην πλήρη απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η Συνέλευση Χρηστών της Το.Μ.Υ Κεραμεικού οργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου.

Παρά το σκληρό λοκντάνουν που έχει επιβληθεί, παρά το φόβο από την πανδημία, παρά την τρομοκρατία που ασκεί η αστυνομία με τα πρόστιμα και τους ελέγχους, παρά το ότι η συγκέντρωση ήταν την ώρα που οι περισσότεροι εργαζόμαστε, δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής προσήλθαν στη συγκέντρωση μας. Συνταξιούχοι-ες και εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες, ασθενείς και συγγενείς τους, δήλωσαν με την παρουσία τους ότι σκοπεύουν να υπερασπιστούν τη δυνατότητα τους να έχουν μια αξιοπρεπή, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη. Δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν τσέπες γεμάτες χρήματα για να τα δίνουν στα ιδιωτικά συμφέροντα της υγείας, σε περίπτωση που μπει λουκέτο στις δομές. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εργαζόμενοι τόσο από την Το.Μ.Υ, όσο και από το Κέντρο Υγείας Κεραμεικού, δηλώνοντας ότι ο αγώνας που κάνουμε είναι κοινός για υγειονομικούς και χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, στη συνάντηση που είχαμε με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας, μας είπε ότι συμφωνεί μαζί μας κι ότι αγωνίζεται να μην διακοπούν όλες οι άλλες παροχές υγείας της δομής, αλλά να συνεχίζονται παράλληλα με το σχέδιο του εμβολιασμού. Μας είπε επίσης ότι τόσο η Το.Μ.Υ, όσο και το Κέντρο Υγείας, θα παρατείνουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του Φλεβάρη. Αντιλαμβανόμαστε αυτή την παράταση ως μια πρώτη νίκη των αγώνων που έχουμε δώσει μέχρι τώρα ως Συνέλευση Χρηστών μαζί με όλο τον κόσμο που έχει πλαισιώσει τις κινητοποιήσεις μας.

Όμως την περασμένη Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η υποδιοικήτρια της 1ης Υ.Πε., κ. Νταβώνη, με τη συναίνεση του διοικητή του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού κ. Σταθόπουλου, διέταξε την άμεση μετατροπή του Κέντρου Υγείας και της Το.Μ.Υ. σε εμβολιαστικό κέντρο, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη. Αυτή η εξέλιξη στην ουσία δρομολογεί το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας και της Το.Μ.Υ. ως δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ως Συνέλευση Χρηστών της Το.Μ.Υ Κεραμεικού, που έχουμε συγκροτηθεί εδώ κι ένα χρόνο και  έχουμε κάνει δεκάδες παρεμβάσεις, τρεις συγκεντρώσεις και μια πορεία μέχρι σήμερα με αίτημα τη στελέχωση καταρχήν της Το.Μ.Υ και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού, δηλώνουμε μαζί με όλους κι όλες, που πλαισίωσαν τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις μας, ότι δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τόσο την ηγεσία της 1ης Υ.Πε., όσο και του υπουργείου Υγείας. καθώς και τις πρόθυμες διευθύνσεις των Κέντρων Υγείας να διαλύσουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην περιοχή μας με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Οι δομές αυτές ανήκουν σε όλους εμάς που τις πληρώνουμε κάθε μέρα με τις εισφορές μας κι όχι στο κάθε στέλεχος, που νομίζει ότι είναι δικό του το δημόσιο, επειδή κατέχει μια θέση στην ιεραρχία του κράτους.

Τέλος, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της πρόσβασης όλων σε μια περίθαλψη δημόσια και δωρεάν χωρίς αποκλεισμούς φύλου, φυλής, εισοδήματος, εθνικότητας.

Όχι στο κλείσιμο της ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού

Άμεση στελέχωση και ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό

Συνέλευση Χρηστών των υπηρεσιών υγείας της Το.Μ.Υ. Κεραμεικού

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *