Κείμενο αλληλλεγγύης στον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη γειτονιά μας από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Εξαρχείων

Για ένα δημόσιο και ανοιχτό σύστημα υγείας-Για την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια

Ως Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Εξαρχείων εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον αγώνα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου και της Συνέλευσης χρηστών των υπηρεσιών υγείας της Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) Κεραμεικού, ενάντια στην υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη γειτονιά τους.

Η Το.Μ.Υ. Κεραμεικού ανήκει στην Α’ Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στην περιοχή, καλύπτοντας βασικές υγειονομικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις που μπορεί να προκύπτουν από την φυλή, το φύλο, το εισόδημα, την εθνικότητα ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Τους τελευταίους μήνες και εν μέσω πανδημίας η Το.Μ.Υ. Κεραμεικού βρίσκεται υποστελεχωμένη και με σκόπιμη αμέλεια των φορέων της εξουσίας αποδυναμωμένη. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να προσομοιάζει με την πάγια τακτική της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη υγειονομική περίοδο, είτε να υποστελεχώνει και να υποβαθμίζει δημόσιες δομές περίθαλψης, είτε να τις κλείνει και να ανακυκλώνει το προσωπικό της, χωρίς την πρόνοια να προσλάβει νέο. Συγκεκριμένα, στην Το.Μ.Υ. Κεραμεικού έχει απομείνει ένας γιατρός για 7.000 εγγεγραμμένους χρήστες των υπηρεσιών, ενώ το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό (νοσηλεύτρια, επισκέπτρια υγείας, κοινωνική λειτουργός) που απομακρύνθηκε από αυτή, λόγω μη ανανέωσης των συμβάσεων,  δεν υπήρξε η απαραίτητη φροντίδα ώστε να αντικατασταθεί.

Από τη μεριά μας, η συνέλευση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Εξαρχείων, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων για άμεση κάλυψη των κενών θέσεων της Το.Μ.Υ., προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρονται ποιοτικές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες περίθαλψης σε όσους και όσες έχουν ανάγκη. Επίσης, στηρίζουμε τους αγώνες για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε γειτονιά και σε κάθε νοσοκομείο με τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, κάτι που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στους καιρούς που διανύουμε.

Τέλος, στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στην όποια προσπάθεια υπεράσπισης της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης στην υγεία και δημιουργίας μιας κοινωνίας πιο ανθρώπινης, για την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας όλων!

Η Αλληλεγγύη και η Αλληλοβοήθεια είναι τα όπλα μας!

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Εξαρχείων

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *