Ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ ΖΕΙ μέσα στους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση

Στις 18/9/2019 κλείνουν έξι χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη από τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης ΧΑ και το χέρι του φασίστα Ρουπακιά.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά και ζούμε σε μία περίοδο όπου ο κοινωνικός εκφασισμός επελαύνει και ενισχύεται πολιτικά. Ο εθνικισμός βρίσκεται σε άνοδο τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές αυξάνονται στο δημόσιο λόγο. Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα αλλά και του μετανάστη-εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν από φασίστες στα Άνω Πετράλωνα και το μίσος για κάθε τι «διαφορετικό» από ό,τι μας επιβλήθηκε ως «κανονικό», έχει διεμβολίσει την καθημερινότητα και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής έχει επιβληθεί και μετατραπεί σε κανονικότητα. Μία κανονικότητα στην οποία έρχονται να προστεθούν τα ονόματα του Petrit Zifle, της Αγγελικής Πέτρου, του Ζακ/Zachie oh!, των χιλιάδων νεκρών στα σύνορα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τόσων άλλων που δε θα μάθουμε ποτέ το όνομά τους. Ο θάνατος δεν αποτελεί πλέον μία συνθήκη εξαίρεσης, αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό της δυστοπίας που συνθέτουν ο φασισμός, ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία.

Τον τελευταίο χρόνο ειδικά, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν με αφορμή την ανακίνηση του “μακεδονικού ζητήματος” αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για να ξαναβγούν οι φασίστες από τις τρύπες τους και να διασπείρουν το δηλητήριό τους. Βρήκαν την ευκαιρία με την κάλυψη των συλλαλητηρίων και τις πλάτες της αστυνομίας να επιτεθούν σε κατειλημμένους χώρους και τον κόσμο του αγώνα. Δε ξεχνάμε το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018 όταν ομάδα 50 φασιστοειδών που ξεπήδησε από την εθνικιστική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, επιτέθηκε με μολότοφ, πέτρες και σίδερα στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα την ώρα που η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων Θησείου Κουκακίου πραγματοποιούσε συνέλευση. Δεν ξεχνάμε την Τετάρτη 27/2/2019 όταν Χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον Κασιδιάρη στην προσπάθειά τους να μοιράσουν προεκλογικά φυλλάδια στη περιοχή των Πετραλώνων και να σπείρουν το μισάνθρωπό δηλητήριό τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με συντρόφους-ισσες που τους έκαναν σαφές ότι είναι ανεπιθύμητοι στις γειτονιές της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης. Οι φασίστες μόλις είδαν τους πρώτους συντρόφους να τους πλησιάζουν τράβηξαν όπλο, τους στόχευσαν, απείλησαν να πυροβολήσουν και στη συνέχεια τράπηκαν άρον-άρον σε φυγή.

Η αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης την 7η Ιουλίου 2019 σηματοδοτεί τη συνέχιση της επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου στην πλειοψηφία της κοινωνίας με ακόμα σκληρότερους όρους, συνεχίζοντας στον δρόμο που στρώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά από την προηγούμενη (Σύριζα-ΑΝΕΛ) που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπονόμευση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Τα ποσοστά της ΧΑ συρρικνώθηκαν, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν αποτελεί εχέγγυο της εξάλειψης των παντός είδους φασιστών και κυρίως δε πρέπει να μας εφησυχάζει καθώς μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της επέστρεψε στην ακροδεξιά ΝΔ. Η ΝΔ με τη σειρά της θέλοντας ένα σύμμαχο προκειμένου να καταφέρει να εφαρμόσει τα αντικοινωνικά σχέδιά της τοποθετεί τους Χρυσαυγίτες σε θέσεις κλειδιά όπως συμβαίνει στον Δήμο Αθηναίων.

Στις σημερινές συνθήκες, με τη δεξιά και συντηρητική μετατόπιση της πολιτικής σκηνής, φαίνεται πως το κράτος ενσωματώνει όλες τις κατασταλτικές τακτικές απορροφώντας στους μηχανισμούς του την παρακρατική δράση των φασιστών. Όμως αυτοί αποτελούν πάντα τη χρήσιμη εφεδρεία του και θα τους χρησιμοποιήσει ξανά όταν παραστεί ανάγκη. Γιατί είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό. Τα διάφορα φασιστοειδή μπορεί τη μία στιγμή να απολαμβάνουν την αστυνομική και δικαστική ασυλία και την άλλη να πετιούνται σαν αναλώσιμα πιόνια ανάλογα με τα συμφέροντα των κυρίαρχων και την πίεση που ασκούν οι καταπιεσμένοι με τη δράση τους.

Ανεξαρτήτως πολιτικού διαχειριστή, στόχος κράτους και παρακράτους είναι πάντα οι κοινωνικοί αγώνες, οι αγωνιστές και αγωνίστριες και οι καταλήψεις που αποτελούν χώρους αγώνα, αυτοοργάνωσης, αντίστασης και αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ εισέβαλλε στις 26/8/2019 με πάνοπλες κατασταλτικές δυνάμεις σε 4 κατειλημμένους χώρους στα Εξάρχεια εκκενώνοντάς τους. Στη μία κατάληψη οι μπάτσοι συλλάβανε 3 ανθρώπους και από τις υπόλοιπες μαζέψανε δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, για να τους οδηγήσουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-κολαστήρια. Ακολούθησαν προκλητικές κινήσεις των ΜΑΤ ενάντια σε μεμονωμένα άτομα και ομοφυλόφιλους αλλά και επιθέσεις στην κατάληψη ΒΟΞ ρίχνοντας δακρυγόνα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την ώρα που στο εσωτερικό της βρίσκονταν δεκάδες άνθρωποι. Η συγκεκριμένη κατασταλτική επιχείρηση όπως και όσες προηγήθηκαν αλλά και θα ακολουθήσουν στα πλαίσια του δόγματος «Νόμος και Τάξη» στοχεύουν αφενός στον έλεγχο και την πειθάρχηση των προσφύγων/μεταναστών-τριων και αφετέρου στο χτύπημα των κινημάτων αλληλεγγύης και αντίστασης. Οι μετανάστες μαζί με τους ντόπιους και διεθνείς αλληλέγγυους χτίζουν κοινότητες και διεκδικούν την ορατότητά τους αποτελώντας έτσι άμεση απειλή για την εξουσία. Η μεταφορά τους από τις καταλήψεις που επέλεξαν να ζουν οι ίδιοι αναιρεί την αξιοπρέπειά τους και την αυτοδιάθεσή τους.

Για να μην παραδοθούμε στη βαρβαρότητα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο “κίνδυνος σαρκώνεται όταν εμείς κοιτάμε αλλού”. Η απάθεια και η αδιαφορία κλείνουν το μάτι στην κοινωνική νομιμοποίηση του φασισμού. Ο καθένας και η καθεμία πρέπει να αντιληφθεί ότι αν σήμερα σιωπά, αύριο η σιωπή αυτή θα τον-την καταβροχθίσει. Δε θα μας μετατρέψουν σε κανίβαλους. Μοναδική διέξοδο για όλους εμάς αποτελούν η συλλογικοποίηση, η αυτοοργάνωση και ο αγώνας. Με κοινή δράση των από κάτω, να συντρίψουμε τους φασίστες, το ρατσιστικό μίσος και τις φασιστικές αντιλήψεις. Η μάχη ενάντια στον φασισμό είναι μάχη ενάντια στο ίδιο το σύστημα που τον γεννάει. Είναι μια μάχη ζωής ενάντια στο θάνατο, είναι αγώνας της ελευθερίας ενάντια στη σκλαβιά έξω και ενάντια από τους θεσμούς τους συστήματος και τις δομές που εξυπηρετούν ταυτόσημα συμφέροντα και σκοπούς με τους φασίστες. Αυτή η μάχη δεν μπορεί παρά να είναι ταξική, αντιθεσμική, ανατρεπτική. Δεν μπορεί παρά να διεξάγεται στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές, τους δρόμους.

Κοινότητες αγώνα, ενάντια σε κάθε διαχωρισμό έμφυλο, θρησκευτικό, φυλετικό, εθνικό.

Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ελευθερίας

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα, askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *