Για το ταξίδι των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών στην Ελλάδα

Τον Οκτώβρη του 2020 ανακοινώθηκε από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους Ζαπατίστας ότι “ήρθε η στιγμή να χορέψουν ξανά οι καρδιές, αλλά η μουσική και τα βήματα τους να μην είναι λύπης και παραίτησης”.

Με άλλα λόγια… ανακοινώσανε την απόφασή τους να ταξιδέψουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να πατήσουν τα πόδια τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να συναντηθούν με εκείνες και εκείνους που αντιστέκονται και αγωνίζονται για το χτίσιμο του κόσμου των ονείρων μας!

Με αφορμή αυτή την απόφαση των συντροφισσών/ων από το Μεξικό, ως Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου συναντηθήκαμε για ακόμη μια φορά και με άλλες συνελεύσεις γειτονιάς, που ούτως ή άλλως συσχετιζόμασταν και κατά καιρούς δρούσαμε από κοινού. Αυτές οι συνελεύσεις γειτονιάς είναι:

* Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου

* Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής

* Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Ν. Κόσμου & Αγ. Δημητρίου

Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν να δημιουργήσουμε τον Συντονισμό Συνελεύσεων Γειτονιών Αθήνας (sintonismosgeitonion@espiv.net).

Εστιάζοντας σε αυτά που μας ενώνουν, προσπαθώντας να χτίζουμε διαρκώς σχέσεις ισοτιμίας, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, οι τέσσερις συνελεύσεις εργαζόμαστε από κοινού ώστε να επιτευχθεί η συνάντησή μας με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους Ζαπατίστας. Κι επειδή ποτέ δεν παύουν οι λόγοι που κάνουν αναγκαία την κοινή δράση, ευχόμαστε αυτό να είναι απλά μια καλή αρχή…

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΛΕΕΙ ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ! ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ-ΤΙΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΡΔΙΑ

 

8) ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ (video) (Απρίλη 2021)

Καλούμε όλους τους έντιμους ανθρώπους, όλ@ς τ@ς από τα κάτω, που αντιστέκονται, που αγωνίζονται να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν τις συναντήσεις και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του Ταξιδιού των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών στην Ελλάδα. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΓΙΑ ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

7) Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού… είμαστε ήδη καθ’ οδόν για την Ευρώπη (Απρίλη 2021)

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΗ ΤΟΥ EZLN. Μεξικό 10 Απρίλη του 2021. Στα άτομα, τις ομάδες, τις συλλογικότητες, τις οργανώσεις, τα κινήματα, τα συντονιστικά και τους αυτόχθονες λαούς της Ευρώπης που περιμένουν την επίσκεψή μας:

 

6) Για την άφιξη των Ζapatistas… (Ιανουάριος 2021)

Το video δημιουργήθηκε από τη “Συνέλευση Υποδοχής των Zapatistas στη Βέροια” ενόψει του ταξιδιού των Zapatistas στην Ευρώπη!

5) Για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους… Με αφορμή το επερχόμενο ταξίδι των Ζαπατίστας, η διακήρυξη για την αφιξή τους στην Ευρώπη (Γενάρη 2021)

 ΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ… ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ 1η Ιανουαρίου του έτους 2021. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΎΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

4) Για την υπεράσπιση της Γης και των Εδαφών μας (Φλεβάρη 2020)

Η καπιταλιστική μηχανή για να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα της για κέρδη επιδιώκει – μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων (πράσινων ή όποιου άλλου χρώματος), αναπλάσεων, εξευγενισμών – να μετατρέψει σε εμπόρευμα τη γη, τον αέρα, τα βουνά, τα νερά, την ελευθερία, την ίδια τη ζωή, αφήνοντας στο διάβα της ως κληρονομία και αποτύπωμα, άγονη γη, καταστροφή και θάνατο. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη που μας επιβάλλουν οι από πάνω.

3) “Denuncia de represión al movimiento okupa en Grecia” από το site των Ζαπατίστα (Γενάρη 2020)

Σε μια σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων που οργάνωσαν, τις προηγούμενες ημέρες στις κοινότητες της Τσιάπας, το Ιθαγενικό Κογκρέσο(CNI), το Κογκρέσο Διακυβέρνησης(CIG) και ο EZLN πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση για την κατασταλτική επίθεση που έχει εξαπολύσει το ελληνικό κράτος ενάντια στις καταλήψεις. Ταυτόχρονα μοιράστηκε το κείμενο της κατάληψης πρώην ΠΙΚΠΑ, το οποίο δημοσίευσαν οι Ζαπατίστας και στο site τους. http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2020/01/06/denuncia-de-represion-al-movimiento-okupa-en-grecia/.

2) Πορεία αλληλεγγύης στους ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ Τετάρτη 10 Απρίλη 2019, 6μμ, Προπύλαια (Απρίλη 2019)

Δεν θα αφήσουμε τη δυσωδία του πολέμου και του θανάτου να πνίξει τα απελευθερωμένα εδάφη στην Τσιάπας, δεν θα επιτρέψουμε να φιμωθεί η αλήθεια της εξέγερσης, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα διαχειριστή, αριστερό, δεξιό, κεντρώο, να επιτεθεί στη ζαπατιστική αυτονομία, ένα παράδειγμα αγώνα, συνέπειας, αντίστασης και εξέγερσης που ενώνει τους τοπικούς αγώνες σε παγκόσμιους και διαχέει τους διεθνείς αγώνες στους τοπικούς. Είμαστε τα ρυάκια που χύνονται στο μεγάλο ποτάμι της ιστορίας των από κάτω και θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να μη στερέψουν οι πηγές…

1) Δύο μέρες στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήµου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα (Μάη 2018)

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΜΑΪΟΥ 2018, 7µµ: Προβολή «Πίσω από τη μάσκα: Ο δρόμος για το Σαν Μάρκος Αβιλές» ένα αυτοχρηματοδοτούμενο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους αφιερωμένο στο κίνημα των Ζαπατίστας και το κίνημα για την καθημερινή ζωή.