Σύμφωνα με σύμβαση που υπογράφτηκε ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) εκχωρείται με μίσθωμα για τα επόμενα 20 χρόνια στον Δήμο Αθηναίων το Αναπαυτήριο του Πικιώνη δίπλα στον Λουμπαρδιάρη, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής εντός του λόφου Φιλοπάππου. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθήνας από τις 3 Μαΐου ο δήμος αναλαμβάνει την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του Αναπαυτηρίου προκειμένου να επινοικιαστεί σε ιδιώτη και να λειτουργήσει ως μαγαζί εστίασης. Ενώ μας γνωστοποιεί ότι η σύμβαση αναφέρεται σε εκχώρηση επιφάνειας 1.063τ.μ..
Τα προβλήματα όμως είναι δύο, ένα ότι στην πραγματικότητα ο Δήμος επιδιώκει να ανοίξει ένα μαγαζί εστίασης για τους τουρίστες μέσα στον Λόφο και δεύτερον ότι το Αναπαυτήριο του Πικιώνη είναι 164,5τμ και όχι 1063τμ.
Το Αναπαυτήριο το νοίκιαζε ο ΕΟΤ στην κυρία Αδαμαντία Κανέλλου (η οποία είχε σχέσεις με το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια) και λειτουργούσε ως μαγαζί πολυτελείας μέχρι τον Αύγουστο του 2005. Το μισθωτήριο ανέφερε ξεκάθαρα 164,5τμ. Επί μια δεκαετία (1995-2005) η εταιρεία είχε καταπατήσει τμήμα της Πνύκας πίσω από το Αναπαυτήριο, είχε στρώσει τον χώρο με πράσινη πλαστική μοκέτα και είχε βάλει ροζ ομπρελίτσες. Σε αγαστή συνεργασία με τους παπάδες του Άη Δημήτρη του Λουμπαρδιάρη και την Μεγάλη Βρετάνια έκανε εκεί δεξιώσεις μετά από γάμους και βαφτίσια, φυσικά με την περίεργη ανοχή της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθώς τα κοντέινερ των αρχαιολόγων ήταν και είναι δίπλα ακριβώς από εκεί που γίνονταν οι δεξιώσεις, αλλά όπως έλεγε και η τότε Έφορος Ακροπόλεως κα Χωρέμη στην κατάθεσή της σε δικαστήριο «καλή τη πίστει» δεν έβγαλε τσιμουδιά για την καταπάτηση δέκα ολόκληρα χρόνια. Η μόνη αντίδραση στις παράνομες επεκτάσεις, τις μοκέτες, τα παραπήγματα και τη μετατροπή κομματιού του λόφου σε υπαίθριο κέντρο πολυτελείας υπήρξαν οι κινήσεις των κατοίκων που μέσα από τις κινητοποιήσεις τους αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον Φιλοπάππου από το 2002.
Το ίδιο επιχειρείται και σήμερα και μάλιστα προσπαθούν εκ των προτέρων να νομιμοποιήσουν τις επεκτάσεις καθώς μιλάνε για παραχώρηση 1063τμ, δηλαδή το κτήριο του Αναπαυτηρίου καθώς και τους περιβάλλοντες χώρους. Για ακόμα μια φορά επιχειρείται η εμπορευματοποίηση του λόφου προκειμένου να βγάλουν κέρδη ο δήμαρχος της Αθήνας και διάφοροι επιχειρηματίες. Το ίδιο συμβαίνει τόσο στον λόφο του Στρέφη όσο και στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι του σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου 2020, όταν ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Αθήνας η ίδρυση της «Εθνικός Κήπος και Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ» που θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής εταιρείας, θα διαχειρίζεται τον Φιλοπάππου και τον Εθνικό Κήπο, θα αμείβεται για τις υπηρεσίες της από τον δήμο Αθηναίων και θα έχει έσοδα από την εκμίσθωση των χώρων που θα διαχειρίζεται.
Τον Νοέμβριο του 2021 το υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του λόφου Φιλοπάππου. Στα σχέδιά αναφέρουν αύξηση του ελέγχου, αναθέσεις έργων σε ιδιωτικές εταιρείες, τοποθέτηση security, εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας και έντασης δικτύου φωτισμού που θα λειτουργήσει καταστροφικά για τον βιότοπο, διαχωρισμό του έργου του Πικιώνη με επιλεκτική συντήρηση, αφήνοντας τότε απέξω το Αναπαυτήριο του Πικιώνη (καταλαβαίνουμε σήμερα το γιατί).
Από όλα αυτά που έχουν συμβεί από το 2002 όταν επιχείρησαν να περιφράξουν με κάγκελα τον Φιλοπάππου, να επιβάλουν εισιτήριο και να κατασκευάσουν καφέ και τουριστικά μαγαζάκια εντός του Λόφου, καταλαβαίνουμε ότι ο δήμος Αθηναίων και το υπ. Πολιτισμού μέσα από τους σχεδιασμούς τους δεν στοχεύουν στην φροντίδα ούτε του Λόφου ούτε των έργων του Πικιώνη. Στην καρδιά της Αθήνας, για τους κυβερνώντες διαχρονικά ο Λόφος είναι ένα ωραίο φιλέτο για εκμετάλλευση, ως τουριστικό αξιοθέατο. Ακόμα και τα έργα τα οποία αποτελούν πάγια αιτήματα του κινήματος για την προστασία του Λόφου, όπως η άρδευση και η πυροπροστασία, αλλά και η συντήρηση και φροντίδα των λιθόστρωτων και των κτισμάτων του Πικιώνη (τα οποία έχουν κηρυχθεί από το 1996 ως μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO) δεν θα υλοποιηθούν με γνώμονα την φροντίδα τους, αλλά στη βάση της μεγιστοποίησης των κερδών της τουριστικής βιομηχανίας.
Είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες μας ότι πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Φιλοπάππου και μετατροπής του σε τουριστική επιχείρηση. Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο θα επιχειρήσει να μετατρέψει το αναπαυτήριο του Πικιώνη σε καφετέρια, πολυτελές εστιατόριο τύπου Διονύσου και χώρο εμπορικών εκδηλώσεων για τους τουρίστες και τους πλούσιους.
Ο Φιλοπάππου είναι μια ελεύθερη έκταση με πολυδιάστατο χαρακτήρα. Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτόν τον χαρακτήρα είχε αναδείξει και ο Πικιώνης με το έργο του και αυτόν τον χαρακτήρα επιχειρούν να αλλοιώσουν οι κρατικοί σχεδιασμοί.
Από όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες μας ότι οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται σε πολιορκία και αποτελούν ένα πεδίο όπου από τη μια συγκρούονται τα σχέδια του κράτους και των επιχειρηματιών και από την άλλη οι ανάγκες και οι επιθυμίες της κοινωνίας. Τα επιχειρηματικά σχέδια, κρατικά και ιδιωτικά, προωθούν σε πρώτο χρόνο την απαξίωση των δημόσιων χώρων και σε δεύτερο χρόνο τον έλεγχο, την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους. Ο Φιλοπάππου, ο λόφος του Στρέφη, η Ακαδημία Πλάτωνος και κάθε δημόσιος χώρος δεν είναι εμπόρευμα, είναι όαση στην ασφυκτική ατμόσφαιρα της τσιμεντούπολης, όπως αποδείχθηκε περίτρανα εν μέσω πανδημίας. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση για όλες/ους στους λόφους, τα πάρκα και τις πλατείες και να αντιτάξουμε τη συλλογική διαχείριση για τη φροντίδα και την προστασία τους.
Όπως εχθές, έτσι και σήμερα και αύριο να υπερασπιστούμε τον λόφο Φιλοπάππου και όλους τους ελεύθερους χώρους και να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την περίφραξή τους.
Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου
κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα
blog: askpthk.espivblogs.net – fb: Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων Θησείου Κουκακίου