Ταφόπλακα στον οικογενειακό γιατρό!

Να μην καταργηθεί, αλλά να ενισχυθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με στελέχωση της ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού και με την δημιουργία νέων δομών σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού

Από 28 Μαρτίου με απόφαση του  Υπουργείου Υγείας, τα ραντεβού των ΤΟΜΥ, ανοίγουν για όλο τον πληθυσμό ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του, αν έχει ήδη κάποιο οικογενειακό γιατρό στην ΤΟΜΥ ή αν είναι ήδη εγγεγραμμένος. Αυτή η απόφαση παραβιάζει προηγούμενες υπουργικές διατάξεις, που ορίζουν αφενός συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εγγραφή στις ΤΟΜΥ, αφετέρου ότι το 60% των καθημερινών ραντεβού του κάθε οικογενειακού γιατρού, θα αφορούν τους ήδη εγγεγραμμένους σ αυτόν. Αυτή η απόφαση επίσης, λαμβάνεται χωρίς καμιά βούληση για δημιουργία νέων ΤΟΜΥ και χωρίς καμιά πρόνοια για την στελέχωση των ήδη υπαρχόντων με προσωπικό, για να μπορούν να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Αντίθετα: η έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης για προσλήψεις προσωπικού στις ΤΟΜΥ, που έχει βγει στη δημοσιότητα εδώ κι ένα χρόνο και που έχει αναγγελθεί και αναβληθεί ήδη τρεις φορές μετατίθεται για τον επόμενο Αύγουστο.Αυτή η απόφαση καταργεί πρακτικά το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Και πώς μπορεί να γίνει αλλιώς; Στην ΤΟΜΥ Κεραμεικού εδώ και δύο χρόνια έχει μείνει ένας οικογενειακός γιατρός ενηλίκων, που θα έπρεπε να έχει ως πληθυσμό ευθύνης του, 2250 εγγεγραμμένους της περιοχής. Στην πραγματικότητα στην ΤΟΜΥ εξυπηρετούνται πάνω από 8000 εγγεγραμμένοι. Ο λόγος που τα ραντεβού του κάθε μήνα, κλείνονται ήδη από την πρώτη ή δεύτερη μέρα του μήνα, είναι ακριβώς αυτός: δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ικανοποιήσει υγειονομικές ανάγκες ενός τέτοιου μεγέθους πληθυσμού, παρόλο που οι πραγματικός αριθμός που εξυπηρετούνται καθημερινά υπερβαίνει κατά πολύ των αριθμό των προγραμματισμένων ραντεβού. Φανταστείτε τι θα γίνει αν ο οποιοσδήποτε ανά την επικράτεια μπορεί να κλείνει ραντεβού: πολύ απλά ότι δεν θα βρίσκουν ραντεβού σχεδόν ποτέ ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις υγειονομικές τους ανάγκες, όσοι πριν μπορούσαν να τις ικανοποιούν.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν είχε απλώς το νόημα  «βρίσκω ένα ραντεβού όποτε το χρειάζομαι για να γράψω φάρμακα ή εξετάσεις», παρόλο που κι αυτό είναι σημαντικό. Το νόημα του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας, είναι ότι έχοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό εγγεγραμμένων χρηστών, ανάμεσα τους ολόκληρες οικογένειες κι  ένα συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης μιας περιοχής, μπορεί να γνωρίζει τον κάθε χρήστη και χρήστρια υπηρεσιών προσωπικά, κι ακόμα τις οικογένειες τους, τις συνθήκες εργασίας τους και το περιβάλλον που κατοικούν κι έτσι να αποκτά μια γνώση των ατομικών, των οικογενειακών, όσο και των εργασιακών, των περιβαλλοντικών κ.α. παραγόντων που σχετίζονται με την πρόκληση της ασθένειας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να σχεδιάζει παρεμβάσεις όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και στη δυναμική της οικογένειας ή του περιβάλλοντος για να προάγει το συνολικό επίπεδο της υγείας του τοπικού πληθυσμού. Μπορεί επίσης να διατηρεί μια τακτική επαφή με τους εγγεγραμμένους χρήστες και χρήστριες, πράγμα που επιτρέπει την οικοδόμηση μια σχέσης εμπιστοσύνης, απαραίτητη προϋπόθεση για μια αποτελεσματική και αποδοτική σχέση γιατρού-ασθενούς. Με λίγα λόγια: χρειάζεται τακτική επαφή γιατρού και χρήστη υπηρεσιών υγείας για να μπορεί να υπάρξει ένα αξιοπρεπές επίπεδο υγείας τόσο για τον ξεχωριστό ασθενή όσο και για το συνολικό πληθυσμό. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης πάει να χτυπήσει η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των ραντεβού και την κατάργηση του οικογενειακού γιατρού.

Γιατί φέρνει όμως αυτό το μέτρο τώρα  και πώς συμβιβάζεται αυτό με τις πομπώδεις διακηρύξεις της για το νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία, που είναι έτοιμη να καταθέσει, διατυμπανίζοντας την δήθεν «καθολική κάλυψη του πληθυσμού» με «προσωπικούς γιατρούς»; Το νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία σκοπό έχει ανάμεσα στα άλλα να ενοποιήσει τις δομές υγείας και να βάλει τους ιδιώτες ακόμα πιο βαθιά στο σύστημα, είτε κάνοντας συμπράξεις με εργολάβους της ιδιωτικής υγείας, είτε διορίζοντας απευθείας ιδιώτες σε κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ, που θα διατηρούν ταυτόχρονα τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Με αυτό τον τρόπο, θα τους ονομάσει «προσωπικούς γιατρούς», θα τους δώσει ένα πληθυσμό ευθύνης και θα παζαρέψει μαζί τους τον τρόπο αποζημίωσης τους, ενώ παράλληλα θα ορίσει ένα αντίτιμο που θα πληρώνει ο ασθενής σε κάθε επίσκεψη.

Κι έτσι θα στέλνει όλο τον κόσμο να εγγραφεί σε ιδιώτες, αφού αυτούς θα ορίσει ως «προσωπικούς-θεράποντες ιατρούς και θα αφήσει για το δημόσιο σύστημα υγείας να κάνει την δουλειά που δεν θα αναλαμβάνουν οι ιδιώτες (επείγοντα περιστατικά και συνταγογραφήσεις για όσους δεν έχουν λεφτά να πληρώνουν στα ιδιωτικά ιατρεία). Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι με τροπολογία του υπουργείου υγείας σταματά από τέλη Απριλίου η δυνατότητα πρόσβασης των ανασφάλιστων στους ιδιώτες.

Άρα: καταργώντας το δημόσιο οικογενειακό γιατρό η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Ενώ παράλληλα θα ανεμίζει τη σημαία της «αύξησης των γιατρών στο σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού για όλους τους πολίτες», και της «βελτίωσης της εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών». Αισχρά ψέματα: από τη μια καταργεί πρακτικά τον οικογενειακό γιατρό για όσους έχουν ήδη οικογενειακό γιατρό, αφού δεν θα μπορούν να βρουν ραντεβού στο γιατρό τους όταν τον χρειάζονται και από την άλλη κοροϊδεύει κι όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν δημόσιο οικογενειακό γιατρό, αφού στην πραγματικότητα μετατρέπει ξανά τις ΤΟΜΥ σε συνταγογραφικά κέντρα (για όποιον προλάβει).

Είναι φανερό ότι η διάλυση της δημόσιας περίθαλψης μπαίνει σε νέα φάση. Ως Συνέλευση στο πρόσφατο παρελθόν διαδηλώσαμε μαζί για στελέχωση των δομών της υγείας στη γειτονιά μας, για να μην μετατραπούν αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα και πιο πρόσφατα για να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού. Πετύχαμε μέχρι σήμερα αρκετά πράγματα με τις κινητοποιήσεις μας και για αυτό σας καλούμε για άλλη μια φορά να αγωνιστούμε μαζί για:

Άρση όλων των αναστολών εργασίας των υγειονομικών και επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους.

Καμία σύμπραξη με εργολάβους της υγείας, καμιά παράδοση της δημόσιας περίθαλψης στους ιδιώτες.

Ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων στην περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς φύλου, φυλής, εισοδήματος, εθνικότητας.

Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών της ΤΟΜΥ Κεραμεικού

Απρίλιος 2022

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *