Παρέμβαση στο μαγαζί Retro Castro στο Θησείο για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων και ενσήμων και ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου το βράδυ πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο μαγαζί Retro Castro στο Θησείο, από πρώην εργαζόμενους και το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων, για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων και ενσήμων και ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στην παρέμβαση συμμετείχε και στήριξε και η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου.

Ακολουθεί το κείμενο των ίδιων των εργαζομένων το οποίο μοιράζονταν στην παρέμβαση:

Στο Retro Gastro η εργοδοτική αυθαιρεσία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Στις 4/10/2021 ξεκίνησε τη λειτουργία του το εστιατόριο Retro Gastro στο Θησείο.

Η περίπτωση του εν λόγω εστιατορίου δε διαφέρει σε τίποτα απ’ την επιβαλλόμενη συνθήκη που επικρατεί στο κλάδο της εστίασης. Μη καταβληθέντα μεροκάματα, αδήλωτη και μη πληρωμένη υπερωριακή απασχόληση, ανασφάλιστη ή υπασφαλισμένη εργασία, επιφόρτιση των εργαζομένων με εργασίες που δεν υπάγονται στο πόστο τους (κουβάλημα ογκώδους εξοπλισμού), άνισο καταμερισμό των φιλοδωρημάτων και ιδιοποίησή τους από τον εργοδότη, μη καταβολή γευμάτων κ.α., (να σημειωθεί πως οι εργαζόμενες/οι υποχρεώθηκαν σε εργασίες προετοιμασίας πριν το επίσημο άνοιγμα του εστιατορίου).

Καθώς περνούσαν οι μέρες, ο εργοδότης απέφευγε τη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων. Ύστερα από λεκτική πίεση για πρόσληψη και καταβολή των δεδουλευμένων, ο εργοδότης ξεκίνησε μαζικές απολύσεις, ενώ άλλοι, μην αντέχοντας τις συνθήκες πίεσης και επισφάλειας εξωθήθηκαν σε παραίτηση.

Σε μερικούς μετά από αρκετές μέρες έγινε πρόσληψη αλλά χωρίς τα αναγραφόμενα των συμβάσεων να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες και αποδοχές του κάθε εργαζομένου. Σε μια άλλη περίπτωση συναδέλφου, ο εργοδότης έκανε αυθαίρετα πρόσληψη και απόλυση χωρίς να τον ενημερώσει, αποδεικνύοντας την εργοδοτική ασυδοσία σε βάρος των συναδελφισσών/ων.

Στις 7/12/2021, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας με τον εργοδότη απέβη άκαρπη, έγινε διαμαρτυρία των υπαλλήλων με αποτέλεσμα να κλείσει το εστιατόριο για μια εβδομάδα. Η εργοδοσία προχώρησε σε αντικατάσταση του προσωπικού ,ανακοινώνοντας στο μεσοδιάστημα το προσωρινό κλείσιμο του καταστήματος με πρόσχημα «τεχνικό πρόβλημα στην κουζίνα του εστιατορίου».

Η κινητοποίηση των δέκα πρώην εργαζομένων ήταν άμεση και συντονισμένη, αντιδρώντας στην εργοδοτική αυθαιρεσία, διεκδικώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Οι εργαζόμενες/οι έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στους αρμόδιους φορείς, ώστε να τους αναγνωριστούν τα δεδουλευμένα.

Για άλλη μία φορά στο χώρο του επισιτισμού οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι. Ανασφάλιστη εργασία, εξαντλητικά ωράρια, μη καταβολή δεδουλευμένων, εργασιακές συμβάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι πρώην εργαζόμενοι στο εστιατόριο Retro Gastro διεκδικούν τα νόμιμα εργασιακά τους δικαιώματα. Διεκδικούν τα δεδουλευμένα. Διεκδικούν τα ένσημα. Διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τον αγώνα τους στηρίζει το «Σωματείο Σερβιτόρων και Μαγείρων» και το σωματείο μουσικών «Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος» καθώς και οι εργαζόμενοι μουσικοί εξαπατήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Κανένας μόνος του. Αγώνας, αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη. Να σταματήσουν η εκμετάλλευση και η αυθαιρεσία των εργοδοτών στο χώρο του επισιτισμού. Συλλογική διεκδίκηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πρώην εργαζόμενες/οι.

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *