Από την εκδήλωση «Οι Ζαπατίστας ταξιδεύουν στην Ευρώπη» την Παρασκευή 25 Ιουνίου στην πλατεία Μερκούρη

Την Παρασκευή 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε  στην πλατεία Μερκούρη εκδήλωση για το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τον αγώνα των Ζαπατίστας και το ταξίδι τους στην Ευρώπη, προβλήθηκαν video σχετικά με την ιστορία τους και τους αγώνες τους, υπήρχε έντυπο υλικό της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, υλικό για την οικονομική ενίσχυση του ταξιδιού (μπλούζες, τσάντες, κάρτες κ.α.), καθώς και μπαρ με κοκτέιλ!

Ακολουθεί το κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου που μοιράστηκε στην εκδήλωση:

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΛΕΕΙ ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ! ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Οι Ζαπατίστας ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Τον Οκτώβρη του 2020 ανακοινώθηκε από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους Ζαπατίστας ότι «ήρθε η στιγμή να χορέψουν ξανά οι καρδιές, αλλά η μουσική και τα βήματα τους να μην είναι λύπης και παραίτησης».  Με άλλα λόγια… ανακοινώσανε την απόφασή τους να ταξιδέψουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να πατήσουν τα πόδια τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να συναντηθούν με εκείνες και εκείνους που αντιστέκονται και αγωνίζονται για το χτίσιμο του κόσμου που ονειρευόμαστε.

27 χρόνια συμπληρώθηκαν την Πρωτοχρονιά από την εξέγερση των Ζαπατίστας στο Μεξικό και οι αντάρτες από την Τσιάπας ανακοίνωσαν ακόμα ένα φιλόδοξο σχέδιο, για να επικοινωνήσουν και να μεταφέρουν τον λόγο τους στις υπόλοιπες πέντε ηπείρους. Αντιπροσωπεία αγωνιστριών και αγωνιστών ξεκίνησε το ταξίδι προς την Ευρώπη και ήδη έχουν πατήσει σε πορτογαλικό έδαφος. «Αντιμετωπίζουμε τη θύελλα με όσα γνωρίζουμε, αλλά προετοιμάζουμε ήδη αυτό που έρχεται. Και το προετοιμάζουμε από τώρα. Για αυτό πρέπει να ταξιδέψει ο λόγος μακριά. Δεν έχει σημασία αν αυτός που τον αρθρώνει δεν θα βρίσκεται πια εκεί, το σημαντικό είναι να φτάσει ο σπόρος σε γόνιμο έδαφος και να αναπτυχθεί μαζί με άλλους. Δηλαδή να τους στηρίζει. Αυτή είναι η αποστολή μας: να είμαστε σπόροι που αναζητούν άλλους σπόρους».

Πίσω στο 1994, την 1η Γενάρη στην επαρχία Τσιάπας του νοτιοανατολικού Μεξικού, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά δημόσια οι εξεγερμένοι ιθαγενείς Ζαπατίστας. Αφορμή στάθηκε η κατάργηση του άρθρου 27 από το Μεξικανικό Σύνταγμα, που θα σήμαινε το τέλος της υπόσχεσης για ανακατανομή της γης, την κατάργηση του δικαιώματος στην κοινοτική ιδιοκτησία. Κεντρικό ρόλο στο ξέσπασμα αυτής της εξέγερσης έπαιξαν οι προγενέστερες εξεγέρσεις στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα η κληρονομιά της μεξικανικής επανάστασης υπό τον Εμιλιάνο Ζαπάτα, που ανέκαθεν συντρόφευε τους γηγενείς πληθυσμούς στα εδάφη του Μεξικού.

Μέσα σε λίγες ημέρες, οι αντάρτες του EZLN (ο EZLN αποτελεί το στρατιωτικό μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος των Μεξικανών Ιθαγενών, που κατοικούν στη ζούγκλα Lacandona, μία περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα και η οποία είναι από τις φτωχότερες πολιτείες του Μεξικού), κατόρθωσαν παρά τον σχεδόν ανύπαρκτο εξοπλισμό τους να καταλάβουν πολύ σημαντικά κυβερνητικά κτίρια και θέσεις, εκπλήσσοντας όχι μόνο την τότε κυβέρνηση αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, για τον οποίο μέχρι τότε παρέμεναν στο περιθώριο.

Το πολύ ισχυρό διεθνές δίκτυο αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε προς τους εξεγερμένους της Τσιάπας, εξανάγκασε τη μεξικανική κυβέρνηση να καλέσει τον EZLN σε «πολιτικό διάλογο». Ωστόσο οι σφαγές, οι επιθέσεις και οι εκκενώσεις θέσεων, εξακολουθούσαν να συμβαίνουν υποχθόνια. Πλησιάζοντας στη δεκαετία των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων, ο EZLN διαπίστωσε ότι δεν επρόκειτο να βρεθεί καμία λύση την οποία η κυβέρνηση θα φαινόταν πρόθυμη να εφαρμόσει. Έτσι, οι ιθαγενείς αποφάσισαν να κηρύξουν μονομερώς το τέλος των συνομιλιών με το κράτος του Μεξικού και  παράλληλα την de facto δημιουργία ενός αυτόνομου, οριζόντιου και αυτοδιοικούμενου συστήματος, για τις εδαφικές περιοχές στις οποίες κατοικούσαν. Μία πρώτη και μεγάλη νίκη του κινήματος απέναντι στο κυρίαρχο καπιταλιστικό κυβερνητικό πρότυπο ήταν γεγονός. Ο «πόλεμος ενάντια στη λήθη» είχε ήδη ξεκινήσει!

Το κίνημα αυτό δε βάζει στόχο την εξουσία, αλλά ενδιαφέρεται να ανοίξει δρόμους για τη διαμόρφωση από τα κάτω των δομών που θα μπορούν να αμφισβητήσουν το σύγχρονο κοινωνικό σύστημα. Το «διοικούμε υπακούοντας» των Ζαπατίστας, βρίσκει την έκφρασή του στις 7 αρχές που διέπουν τα συμβούλια των αυτόνομων κοινοτήτων και δήμων και τα συμβούλια καλής διακυβέρνησης των περιφερειών:

α) υπακούμε και δεν κυβερνούμε

β) εκπροσωπούμε και δεν υποκαθιστούμε

γ) δημιουργούμε και δεν καταστρέφουμε

δ) υπηρετούμε και δεν υπηρετούμαστε

ε) διατηρούμε την ενότητα δημιουργικά

ζ) κατεβαίνουμε και δεν ανεβαίνουμε

στ) προτείνουμε και δεν επιβάλλουμε

Με αφορμή την απόφαση των συντροφισσών/ων από το Μεξικό να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και να συναντηθούν με τις εδώ αντιστάσεις, ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου συναντηθήκαμε για ακόμη μια φορά με κάποιες συνελεύσεις γειτονιάς -που ούτως ή άλλως συσχετιζόμαστε και κατά καιρούς δρούμε από κοινού- δημιουργώντας τον Συντονισμό Συνελεύσεων Γειτονιών Αθήνας. Στο Συντονισμό συμμετέχουν, εκτός από τη δική μας συνέλευση, η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής, η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου και η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν. Σμύρνης-Π. Φαλήρου-Ν. Κόσμου-Αγ. Δημητρίου. Εστιάζοντας σε αυτά που μας ενώνουν, προσπαθώντας να χτίζουμε διαρκώς σχέσεις ισοτιμίας, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, λειτουργώντας αντιϊεραρχικά και ενάντια στη λογική της ανάθεσης, οι 4 συνελεύσεις εργαζόμαστε από κοινού ώστε να γίνει τελικά πραγματικότητα η συνάντησή μας με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους Ζαπατίστας. Στα πλαίσια της καθημερινής μας προσπάθειας να χτίζουμε κοινότητες αγώνα στις γειτονιές μας, προσδοκούμε να συναντηθούμε με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους από την άλλη πλευρά του πλανήτη και να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Ακόμα και αν το αστικό περιβάλλον που εμείς ζούμε και δρούμε έχει σημαντικές διαφορές από τις ορεινές επαρχίες του Μεξικό, είμαστε πεπεισμένες και πεπεισμένοι ότι ο αγώνας των από τα κάτω ενάντια στους καταπιεστές όποιας μορφής, δεν έχει τέλος. Μέχρι ότου καταφέρουμε να χτίσουμε έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ελευθερίας…

Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα-askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *