Πορεία ενάντια στον βιασμό και τον ξυλοδαρμό εργαζόμενης – Τρίτη 22 Ιούνη – πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Κάτω Πετράλωνα – 6:30μμ

Σπάμε τη σιωπή ενάντια στην έμφυλη βία, σπάμε ότι έχτισε η πατριαρχία!

Το Σάββατο 19 Ιούνη, μια γυναίκα εργαζόμενη στο χώρο της καθαριότητας, ξεκινώντας την προγραμματισμένη της βάρδια στα Κάτω Πετράλωνα, βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε από ένοικο της πολυκατοικίας την οποία πήγε να καθαρίσει. Η γυναίκα κατάφερε μετά από ώρες να βγει στο πίσω μπαλκόνι του διαμερίσματος και να καλέσει σε βοήθεια. Οι γείτονες που άκουσαν τις φωνές της, κάλεσαν την αστυνομία και την βοήθησαν να διαφύγει. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας σε άσχημη κατάσταση, ενώ ο βιαστής κατάφερε να διαφύγει αφού οι μπάτσοι περίμεναν εισαγγελικό ένταλμα για να μπουν στο σπίτι. Στο σημείο έφτασε γρήγορα αλληλέγγυος κόσμος που με την παρουσία του εκεί έκανε κατανοητό ότι τέτοια περιστατικά δεν θα γίνονται ανεκτά και δεν θα μένουν αναπάντητα στις γειτονιές μας αλλά ούτε και πουθενά. Στη συνέχεια ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο πραγματοποίησε δυναμική πορεία από τα Κάτω Πετράλωνα προς την πλατεία Μερκούρη.

Οι βιαστές δεν είναι μόνο άγνωστοι σε σκοτεινά δρομάκια αλλά πολύ συχνά είναι άντρες που συναναστρεφόμαστε καθημερινά και θεωρούν ότι μπορούν να μας εξουσιάζουν. Η έμφυλη βία στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά, στον δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης παίρνει πολλές μορφές στα πρόσωπα των συντρόφων, της οικογένειας, των αφεντικών, των ανθρωποφυλάκων. Οι δολοφονημένες από τους συντρόφους τους, μόνο τον τελευταίο χρόνο, Καρολάιν, Ελένη, Κλειώ, Αδαμαντία, Evin Ekrem Ali, Σβετλάνα-Φωτεινή  (μαζί με άλλες πολλές που δεν μάθαμε), είναι κάποια από τα θύματα της πατριαρχίας και του σεξισμού επειδή όρθωσαν το ανάστημά τους διεκδικώντας τη ζωή τους.

Οι περιγραφές των ΜΜΕ που αποδίδουν τους βιασμούς, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τις γυναικοκτονίες στην «κακή στιγμή», στο «τι φορούσε», στο «που ήταν οι γονείς τους» ή τα δικαιολογούν σαν εγκλήματα πάθους ή ψυχικής ασθένειας, εκλογικεύουν την κακοποίηση και τον θάνατο και άμεσα ή έμμεσα αποδίδουν μερίδιο ευθύνης στο θύμα παραβλέποντας την ισχύουσα πραγματικότητα: ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι εξαίρεση αλλά κοινωνική κανονικότητα. Η έκφραση της βίας από τον άντρα θεωρείται φυσιολογική και ένδειξη ανδρισμού, την ίδια στιγμή που η γυναικεία υποταγή θεωρείται βασικό χαρακτηριστικό της θηλυκότητας. Στο πατριαρχικό σύστημα, το αρσενικό έχει την εξουσία να επιβάλλεται στο σώμα, τις επιλογές, τη συμπεριφορά και τη ζωή της γυναίκας είτε είναι εξουσιαστής, βιαστής, πατέρας, σύντροφος. Όταν η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο που της έχει επιβληθεί, έρχεται αντιμέτωπη με κάθε είδους τιμωρία προς συμμόρφωση. Οι βιασμοί και οι δολοφονίες των γυναικών αποτελούν την ακραία έκφραση «του δικαιώματος» που έχουν οι άνδρες πάνω στο γυναικείο κορμί, ακραία επίδειξη έμφυλης κυριαρχίας.

Οι πατριαρχικές πτυχές των κοινωνικών σχέσεων που μας θέλουν κλεισμένες στο σπίτι και ταυτισμένες με τον αναπαραγωγικό ρόλο, μας προκαλούν ασφυξία. Ο ηθικός πόλεμος για την πειθάρχηση των γυναικών αποτελεί μια διάρθρωση με καθαρά πολιτικό διακύβευμα η οποία δεν υποβαθμίζει μόνο τη ζωή μιας γυναίκας σε ατομικό επίπεδο, αλλά χρησιμοποιεί τις γυναίκες ως προπομπούς μια ακραίας υποταγής σε συντηρητικά ιδεολογήματα, μιας επιστροφής στις βασικές αρχές του καπιταλισμού: στην πυρηνική οικογένεια και την εθνική ομοιογένεια.

Απέναντι στην πατριαρχική κοινωνία, οι γυναίκες οφείλουμε να οργανωθούμε ενάντια σε ό,τι μας καταπιέζει, να συλλογικοποιήσουμε τις ανάγκες μας, να ριζοσπαστικοποιήσουμε τις διεκδικήσεις μας, να απαιτήσουμε, ανάμεσα στα άλλα, το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αμφισβητούμε έμπρακτα την πατριαρχία και όποιον «ρόλο» και θέση της γυναίκας πηγάζει από αυτήν. Θέλουμε να ορίζουμε και να ελέγχουμε εμείς το σώμα μας ώστε να καταφέρουμε ένα ακόμα πλήγμα στον κόσμο της εξουσίας, ορίζοντας οι ίδιες τη ζωή μας.

Ας παλέψουμε όλες και όλοι μαζί ενάντια στην πατριαρχία και τον καπιταλισμό, ενάντια στην αλλοτρίωση και τη βία, ενάντια στην αναπαραγωγή των έμφυλων στερεοτύπων, για την κατάργηση των σχέσεων εξουσίας, για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Πορεία ενάντια στον βιασμό και τον ξυλοδαρμό εργαζόμενης – Τρίτη 22 Ιούνη – πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Κάτω Πετράλωνα – 6:30μμ.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα-askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *