Συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση της To.M.Y και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού – Τρίτη 1 Ιούνη – 7µµ

Άμεση στελέχωση και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό της ΤΟ.Μ.Υ. και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού.

Θέλουμε μόνιμους γιατρούς παθολόγους, οικογενειακούς γιατρούς, παιδίατρους…

Στις 5 Φεβρουαρίου 2021 το υπ. Υγείας και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, είχαν αποφασίσει να διακόψουν τη λειτουργία της Το.Μ.Υ. και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού και να τα μετατρέψουν αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, όπως ακριβώς κάνουν με το σύνολο των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, στο Κέντρο Υγείας και στη Το.Μ.Υ. υπήρχαν πέντε παθολόγοι, τέσσερις οικογενειακοί γιατροί και μια παιδίατρος και τώρα έχει μείνει μόνο ένας.

Ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση, που χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα τον εμβολιασμό, ώστε να προωθήσει την πλήρη απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η Συνέλευση Χρηστών της Το.Μ.Υ Κεραμεικού οργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα καθώς και εργαζόμενοι από την Το.Μ.Υ και από το Κέντρο Υγείας Κεραμεικού. Υπό την πίεση των κινητοποιήσεων οι υπεύθυνοι παρατείναν τη λειτουργία της Το.Μ.Υ και του Κέντρου Υγείας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Τη Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η υποδιοικήτρια της 1ης Υ.Πε., Νταβώνη, με τη συναίνεση του διοικητή του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού Σταθόπουλου, διέταξε την άμεση μετατροπή του Κέντρου Υγείας και της Το.Μ.Υ. σε εμβολιαστικό κέντρο. Αυτή η εξέλιξη στην ουσία δρομολόγησε το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας και της Το.Μ.Υ. ως δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Δεν είμαστε ενάντια στον εμβολιασμό, αλλά ΔΕΝ ΘΑ  ΕΠΙΤΡΈΨΟΥΜΕ να δοθεί η χαριστική βολή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη γειτονιά μας, τώρα που η βασική μας ασπίδα για την έγκαιρη αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι οι υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας.

Στη νέα παρέμβαση στη διοίκηση της 1ης Υ.Πε. που κάναμε στις 24 Φεβρουαρίου, ο ίδιος ο διοικητής Στάθης, δεσμεύτηκε ότι: η Το.Μ.Υ θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες που παρέχει, κρίσιμοι τομείς του Κέντρου Υγείας, όπως το αιματολογικό εργαστήριο δεν θα διακόψουν τη λειτουργία τους και θα διοριστεί επιπλέον ένας παθολόγος στο Κέντρο Υγείας. Όλα αυτά αποτέλεσαν μια πρώτη σημαντική νίκη των αγώνων που έχουμε δώσει όλοι και όλες μαζί αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Τους τελευταίους τρεις μήνες όντως μετακινήθηκε ένας γενικός γιατρός από το Κέντρο Υγείας Σπάτων, ο οποίος για κάποιες μέρες της εβδομάδας έρχεται στο Κέντρο Υγείας Κεραμεικού και βλέπει έκτακτα περιστατικά. Αυτό το γεγονός δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια, οπότε πολλοί κάτοικοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη γιατρού επειγόντων στο Κέντρο Υγείας. Η σύμβαση του συγκεκριμένου γιατρού ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλους τρεις μήνες, ωστόσο ενημερωθήκαμε ότι ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού, παραβλέποντας τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό του Κέντρου Υγείας και της Τo.Μ.Υ., ζήτησε να ανακληθεί η μετακίνηση του γιατρού επειδή «δεν τον χρειάζεται».

Δηλώνουμε γι’ άλλη μια φορά ότι κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές κάθε επιπέδου (Υπουργείο Υγείας, 1η Υγειονομική Περιφέρεια, Διευθυντής Κέντρου Υγείας) σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της πρόσβασης όλων σε μια περίθαλψη δημόσια και δωρεάν χωρίς αποκλεισμούς φύλου, φυλής, εισοδήματος, εθνικότητας.

ΆΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

Συγκέντρωση στη To.M.Y και το Κέντρο Υγείας Κεραμεικού (Κειριαδών 4 & Ευρυσθέως 1 – Κ. Πετράλωνα) Τρίτη 1 Ιούνη – 7µµ.

Συνέλευση Χρηστών των υπηρεσιών υγείας της ΤΟΜΥ Κεραμεικού

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *