Ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια κρατικά και ιδιωτικά, οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα-Κάτω τα χέρια σας από τον λόφο Στρέφη

Στις 18 Ιανουαρίου 2021 ο Δήμος Αθηναίων ψήφισε την παραχώρηση του λόφου του Στρέφη σε μεγάλο-κτηματομεσιτική εταιρεία με την επωνυμία Prodea Investments μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποίησης «Υιοθέτησε την Πόλη σου». Η Prodea είναι κτηματομεσιτική που βρίσκεται στην πρωτοπορία της μετατροπής των γειτονιών μας σε τουριστικά θέρετρα, με έντονη ενασχόληση στο airbnb, υπεύθυνη για την αύξηση των ενοικίων και κατ’ επέκταση για τον εκ διωγμό πολλών κατοίκων από τα Εξάρχεια και από άλλες γειτονιές του κέντρου. Μετά την έντονη αστυνομοκρατία που έχει επιβληθεί στη γειτονιά των Εξαρχείων, ήρθε άμεσα και η «αξιοποίηση» για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν αποφασίσει τη δημιουργία καφετεριών, την ολοκληρωτική περίφραξη και την εγκατάσταση καμερών μέσα στο λόφο με το πρόσχημα τη φροντίδα του από την εγκατάλειψη. Η εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων θα πραγματοποιήσει «ανάπλαση» στον λόφο του Στρέφη με σκοπό φυσικά την εμπορική του εκμετάλλευση, το κέρδος και την μετατροπή του σε μια ιδιωτική αυλή για τους πλούσιους πελάτες της εταιρείας.

Στις αρχές Μαρτίου 2020, το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το Δήμο Αθηναίων ίδρυσαν την «Εθνικός Κήπος και Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ» που θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής εταιρείας, θα διαχειρίζεται τον λόφο Φιλοπάππου και τον Εθνικό Κήπο, θα αμείβεται για τις υπηρεσίες της από το Δήμο Αθηναίων και θα έχει έσοδα από την εκμίσθωση των δύο αυτών χώρων τους οποίους θα διαχειρίζεται. Τα κάγκελα, η ελεγχόμενη είσοδος με εισιτήριο, τα τουριστικά μαγαζάκια, οι καφετέριες, οι εμπορικές εκδηλώσεις παντός τύπου εντός των χώρων είναι προ των πυλών. Με αυτόν τον τρόπο οι δυο χώροι τίθενται στην υπηρεσία του κέρδους και προφανώς θα γίνουν δυσπρόσιτοι για τους κατοίκους της Αθήνας.

Από όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες μας ότι πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια ελέγχου, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Στρέφη, του Φιλοπάππου, του Εθνικού Κήπου και κάθε δημόσιου χώρου.

Όπως εχθές, έτσι και σήμερα και αύριο και κάτω από οποιοδήποτε επιβαλλόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους και να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την περίφραξή τους.

Θέλουμε τους ελεύθερους χώρους προσβάσιμους και ανοιχτούς για όλες και όλους και όχι εμπόρευμα για λίγες/λίγους.

Ο λόφος του Στρέφη και ο λόφος Φιλοπάππου θα παραμείνουν ανοιχτοί, ζωντανοί, ελεύθεροι.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση που έχει καλεστεί από τους κάτοικους Εξαρχείων τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 15:00 έξω από το δημαρχείο Αθηνών, την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *