Σχετικά με τη λειτουργία της Αυτοοργανωμένης Δομής Αλληλεγγύης Συλλογής-Προσφοράς ειδών 1ης ανάγκης “Το Ντουλάπι” – Κάθε Δευτέρα, 7-9μμ, στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ

Εδώ και τρία χρόνια, στα πλαίσια της κάλυψης των βασικών αναγκών και της καλλιέργειας της αλληλεγγύης στις γειτονιές μας, η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου δημιούργησε ένα χώρο, μέσα στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, φάρμακα, είδη σωματικής υγιεινής, καθαριστικά, τρόφιμα και προσφοράς τους σε όσους/ες έχουν ανάγκη.

Βασικός μας στόχος ήταν και συνεχίζει να είναι η ύπαρξη μιας δομής αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης της γειτονιάς, για να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και σκεπτικά. Να καταλάβουμε όλοι/ες μας ότι το να κλεινόμαστε στο πρόβλημα μας και να απομονωνόμαστε, αναγνωρίζοντας ως μοναδικό εχθρό τον/την διπλανό/ή μας, δεν είναι η λύση. Ο πραγματικός μας εχθρός είναι το κράτος και το κεφάλαιο που μας οδηγούν στην οικονομική, προσωπική και κοινωνική εξαθλίωση και δε θα παίξουμε το παιχνίδι τους. Μέσα από τις δομές που λειτουργούμε ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, τις δράσεις στους δρόμους και τις πλατείες των γειτονιών μας, τις σχέσεις αλληλεγγύης που χτίζουμε και τις συλλογικές μας αντιστάσεις και ιδίως αυτή τη δύσκολη περίοδο κάναμε και κάνουμε σαφές σε όσους επιβουλεύονται τη ζωή μας ότι ενάντια στον φόβο και την καταστολή η ζωή και η αλληλεγγύη θα νικήσουν!

Από τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας του σοβαρού υγειονομικού ζητήματος, της κοινωνικής κατάστασης και των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν, οι ανάγκες των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων από αυτούς-ες (ηλικιωμένες-οι, άστεγοι-ες, μετανάστες-τριες, φτωχές-οι, ασθενείς) ήταν ακόμα πιο δύσκολο να μπορέσουν να καλυφθούν. Αντιλαμβανόμενοι αυτήν την κατάσταση που εξελίσσονταν αποφασίσαμε “Το Ντουλάπι” όχι μόνο να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά κάθε Δευτέρα, αλλά να ανοίγει και δεύτερη μέρα την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, 7-9μμ, αναλογιζόμενες-οι πάντα την ευθύνη που μας αναλογεί και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Έτσι για δυόμιση μήνες (από 15 Μαρτίου μέχρι τέλος Μαΐου) η Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης “Το Ντουλάπι” λειτουργούσε δύο φορές την εβδομάδα στηρίζοντας και τροφοδοτώντας σταθερά περίπου 40 οικογένειες σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης συμμετείχαμε στη συλλογή και την αποστολή παιχνιδιών και υλικών δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά του στρατοπέδου συγκέντρωσης στην περιοχή της Μαλακάσας, που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία. Ενώ πραγματοποιήσαμε ακόμα τρεις αποστολές κυρίως με καθαριστικά, φάρμακα, είδη σωματικής υγιεινής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μαλακάσας, τα οποία μοιράστηκαν απευθείας στις μετανάστριες και τους μετανάστες.

Όλο αυτό το διάστημα έντονη υπήρξε η παρουσία των κατασταλτικών δυνάμεων έξω από την κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ. Την Κυριακή 5 Απριλίου και ενώ ήταν προγραμματισμένη η εβδομαδιαία συνάντηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου υπήρξε εμφανής παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από την κατάληψη. Από τις 5:30μμ πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις (ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, 2 περιπολικά) επιχειρούσαν να ελέγξουν και να καταγράψουν κόσμο που ερχόταν, έφευγε ή περνούσε έξω από τον χώρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν μετά από περίπου τρεις ώρες.

Την επόμενη μέρα Δευτέρα 6 Απριλίου από τις 6:30μμ, λίγη ώρα πριν ανοίξει ο χώρος για να λειτουργήσει η Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης “Το Ντουλάπι”, αστυνομικές δυνάμεις (περιπολικό, ΟΠΚΕ, ασφαλίτικο, ΔΙΑΣ) ξαναέκαναν την εμφάνισή τους επιχειρώντας να ελέγξουν ποιοι-ες προσέρχονται στον χώρο για να πάρουν ή να προσφέρουν πράγματα. Η παρουσία των κατασταλτικών δυνάμεων και η παρακολούθηση της κατάληψης συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές Μάϊου.

Όμως οι έλεγχοι, η τρομοκρατία και η προσπάθεια παρεμπόδισης της λειτουργίας τόσο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου όσο και της δομής αλληλεγγύης έπεσαν στο κενό. Αρκετές δεκάδες κόσμου προσήλθαν στην κατάληψη για να προσφέρουν ή να πάρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ η γειτονιά άρχισε να διαμαρτύρεται για την αστυνομοκρατία.

Όλο αυτό το διάστημα πλήθος κόσμου στήριξε “Το Ντουλάπι” με κάθε τρόπο. Με την φυσική του παρουσία, συμβάλλοντας στην αντιπληροφόρηση και το μοίρασμα κειμένων, περιφρουρώντας την κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ και την λειτουργία της δομής από τις κατασταλτικές δυνάμεις και φυσικά προσφέροντας τρόφιμα, είδη σωματικής υγιεινής, καθαριστικά, γάντια, μάσκες και άλλα. Δίχως αυτόν τον κόσμο η δομή σε αυτήν την πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Πέρα όμως από τους μεμονωμένους συνανθρώπους μας ή τις παρέες από τις γειτονιές μας και όχι μόνο, που συνέρρεαν στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ, για να προσφέρουν ό,τι μπορούσαν θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και τις συλλογικότητες Γρέζι, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου και τη Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας της κατάληψης Παραρτήματος Πάτρας, οι οποίες στήριξαν την Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης “Το Ντουλάπι”, με προσφορά ειδών, χρημάτων, αλλά και τη φυσική τους παρουσία.

Καλούμε όλους και όλες να συνεχίσουν να ενισχύουν με συνεισφορές την Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης “Το Ντουλάπι” και όσοι-ες έχουν ανάγκη να έρθουν να πάρουν ό,τι χρειάζονται. Η περίοδος της καραντίνας μπορεί να πέρασε, αλλά οι ανάγκες των συνανθρώπων μας συνεχίζουν να υφίστανται και η κάλυψη τους θα είναι όλο και πιο δύσκολη, ιδίως το επόμενο διάστημα που η οικονομική κρίση θα εντείνεται. Η Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης “Το Ντουλάπι”, από τον Ιούνιο θα λειτουργεί και πάλι μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, 7-9μμ, στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, ώστε όποιος/α θέλει να μπορεί να προσφέρει ή να πάρει ό,τι χρειάζεται.

Αυτοοργανώνουμε την καθημερινότητα και τις ανάγκες μας, γιατί οι μόνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία και τη ζωή μας είμαστε εμείς και οι συνάνθρωποί μας και κανένας επίδοξος σωτήρας (κυβερνήσεις, εκκλησία, μεγαλοεπιχειρηματίες). Δομούμε σχέσεις αλληλεγγύης με τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, ηλικίας. Δημιουργούμε δίκτυα αλληλοβοήθειας για την κάλυψη βασικών αναγκών, υλικών και ψυχολογικών. Αντιστεκόμαστε στον φασισμό με όποιο όχημα και αν επελαύνει. Να μη δεχτούμε τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Να διεκδικήσουμε πρόσβαση στη στέγαση, την τροφή και την υγεία για όλους και όλες. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες και τα αφεντικά που επιβουλεύονται και διαχειρίζονται τη ζωή μας για να διατηρήσουν τα κέρδη και τα προνόμιά τους.

Ονειρευόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που ο/η καθένας/καθεμία θα παίρνει αυτά που χρειάζεται και θα δίνει αυτά που μπορεί. Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές, να σταθούμε στα πόδια μας και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Να αγωνιστούμε μέσα από διαδικασίες συλλογικοποίησης και αυτοοργάνωσης για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Ταξική Αλληλεγγύη-Κοινωνική Αυτοοργάνωση

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *