Από την πλατεία Μερκούρη ως την πλατεία Αγίου Γεωργίου οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα

Μέσα στην συνθήκη της πανδημίας όπου ο κόσμος πήρε μια σειρά μέτρων για την αυτοπροστασία του οι κυβερνώντες ανακάλυψαν άλλη μια ευκαιρία για να περάσουν μια σειρά νόμων για την περαιτέρω εκμετάλλευσή μας, την  λεηλασία του περιβάλλοντος και την επιβολή ενός καθεστώτος διαρκούς καραντίνας για ολόκληρη την κοινωνία. Μέσα σε ένα περιβάλλον υγειονομικής και οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες επιστράτευσαν μέσω των ΜΜΕ την «ατομική ευθύνη» για να κρύψουν τις ευθύνες του κράτους και του κεφαλαίου. Συνέχισαν να προωθούν την εξατομίκευση, τον φόβο, την απομόνωση ως μέσα αυτοπροστασίας και τον κοινωνικό κανιβαλισμό ως λύση για τους από τα κάτω. Ενώ ταυτόχρονα πακτωλός χρημάτων δόθηκε σε επιχειρηματίες, τράπεζες, καναλάρχες, εταιρείες διοδίων. Όμως σε αυτήν την δύσκολη στιγμή έγινε κατανοητό περισσότερο από ποτέ ότι οι μόνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία και την ζωή μας είμαστε εμείς και οι συνάνθρωποί μας και κανένας επίδοξος σωτήρας

Σε αυτή την νέα πραγματικότητα που βιώνουμε τα μέτρα που νομοθετούνται δεν λαμβάνονται με γνώμονα την υγεία μας αλλά με στόχο τη διατήρηση και τη διεύρυνση των προνομίων των κρατικών αξιωματούχων και την αύξηση των κερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας διαστέλλεται και συστέλλεται ανάλογα με τις επιδιώξεις των κυβερνώντων και όχι για υγειονομικούς λόγους. Η διαχείριση της πανδημίας πραγματοποιείται με αστυνομικούς και κατασταλτικούς όρους και όχι με υγειονομικούς. Η ενίσχυση των νοσοκομείων, οι μάσκες, τα τεστ, η αποσυμφόρηση των φυλακών, το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η πρόσβαση σε υγεία, τροφή και στέγη για όλες και όλους δεν αποτελούν μέρος των σχεδίων του κρατικού μηχανισμού. Αντιθέτως αποτελούν βαρίδια. Προτεραιότητα αποτελούν η ένταση της αστυνομοκρατίας, ο έλεγχος και η επιβολή της σιωπής, η συντηρητικοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και η επιβολή συνθηκών εργασιακής γαλέρας, η καταστροφή και η λεηλασία του περιβάλλοντος (με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 5/5/2020), η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου και ελεύθερου χώρου.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο. Οι πλατείες, τα πάρκα, οι λόφοι, οι πεζόδρομοι πρέπει να υποταχθούν στην λογική του κέρδους και οι παρείσακτοι θαμώνες να εξοβελιστούν. Με το ξέσπασμα του κορονοϊού στις αρχές Μαρτίου, ψηφίζεται η ίδρυση της «Εθνικός Κήπος και Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ» που θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής εταιρείας, θα διαχειρίζεται τον Φιλοπάππου και τον Εθνικό Κήπο, θα αμείβεται για τις υπηρεσίες της από τον Δήμο Αθηναίων και θα έχει έσοδα από την εκμίσθωση των χώρων που θα διαχειρίζεται. Είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες μας ότι πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Φιλοπάππου και του Εθνικού κήπου. Τα κάγκελα, η ελεγχόμενη είσοδος με εισιτήριο, τα τουριστικά μαγαζάκια, οι καφετέριες, οι κερδοσκοπικές εκδηλώσεις παντός τύπου εντός των χώρων είναι προ των πυλών. Οι δυο χώροι τίθενται στην υπηρεσία του κέρδους και προφανώς θα γίνουν δυσπρόσιτοι για τους κατοίκους της Αθήνας. Το ίδιο επιχειρείται να συμβεί και σε κάθε ελεύθερο και δημόσιο χώρο. Με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, οι Δήμοι επιτρέπουν στους καταστηματάρχες, με το απαραίτητο αντίτιμο, να εκμεταλλευτούν κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου τοποθετώντας τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες, τους πεζόδρομους, τα πεζοδρόμια, ακόμα και στους δρόμους. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις και ο τρόμος που σκορπάνε οι συμμορίες των κατασταλτικών δυνάμεων στις πλατείες και τα πάρκα, το ξύλο, τα δακρυγόνα, οι συλλήψεις προλειαίνουν το έδαφος για να προελαύσει η εμπορευματοποίηση και το κέρδος.

Από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής μέχρι την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, από τον Φιλοπάππου μέχρι το Πεδίον του Άρεως και από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη μέχρι την πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα ας το φωνάξουμε δυνατά ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή οι ελεύθεροι χώροι μας χρειάζονται όσο τους χρειαζόμαστε και εμείς.

Και τους χρειαζόμαστε ανοικτούς, καθαρούς, ζωντανούς και ελεύθερους.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *