Ενημέρωση από την πορεία αντίστασης και μνήμης για τα εφτά χρόνια από τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 μετά από πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση για τα εφτά χρόνια από τη δολοφονία του μετανάστη-εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν, από τους φασίστες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο στην Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων, στα Άνω Πετράλωνα. Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν 500 άτομα, ξεκίνησε από την πλατεία Μερκούρη και κινήθηκε στους δρόμους των Άνω Πετραλώνων και του Θησείου, ενώ στάση λίγων λεπτών πραγματοποιήθηκε στο σημείο της δολοφονίας στην συμβολή των οδών Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων, στα Άνω Πετράλωνα. Κάθ’ όλη την διάρκεια της πορείας μοιράζονταν κείμενα και φωνάζονταν συνθήματα.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου πραγματοποίησε μια σειρά παρεμβάσεων ενόψει της πορείας για τα εφτά χρόνια από τη δολοφονία του μετανάστη-εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν.

Η πορεία αποτέλεσε κομμάτι του διημέρου αγώνα και μνήμης για τον δολοφονημένο μετανάστη-εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν το οποίο διοργάνωσε η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου. Το διήμερο περιλάμβανε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου πορεία για τα εφτά χρόνια από τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, προβολή-συζήτηση «οι αποχρώσεις του φασισμού και του ρατσισμού σε φόντο πολέμου, στρατοπέδων συγκέντρωσης, φτώχειας, καταπίεσης και εκμετάλλευσης», στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου:

17/1/2013 – 17/1/2020 Σαχτζάτ Λουκμάν ένας από εμάς

Αγώνας ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τον καπιταλισμό που τον γεννά και τον θρέφει

Ο μετανάστης εργάτης Σαχτζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε από τους φασίστες Δ. Λιακόπουλο και Χ. Στεργιόπουλο στη Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων στα Άνω Πετράλωνα τα ξημερώματα στις 17 Γενάρη του ’13, ενώ πήγαινε στη δουλειά του. Λίγους μήνες αργότερα δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας στην Αμφιάλη από τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης ΧΑ και το χέρι του φασίστα Ρουπακιά. Το μίσος για κάθε τι «διαφορετικό» από ό,τι μας επιβλήθηκε ως «κανονικό», έχει διεμβολίσει την καθημερινότητα και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής έχει επιβληθεί και μετατραπεί σε κανονικότητα. Μία κανονικότητα στην οποία έρχονται να προστεθούν τα ονόματα του Petrit Zifle, της Αγγελικής Πέτρου, του Ζακ/Zachie oh!, των χιλιάδων νεκρών στα σύνορα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τόσων άλλων που δε θα μάθουμε ποτέ το όνομά τους. Ο θάνατος δεν αποτελεί πλέον μία συνθήκη εξαίρεσης αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό της δυστοπίας που συνθέτουν ο φασισμός, ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία.

Το  κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πολιτικοοικονομικό σύμπλεγμα προωθεί και συντηρεί καθημερινά τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Τα τελευταία χρόνια οι διαφορετικές-οί, οι «άλλες-οι», οι μετανάστες-ριες, οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο, οι ανήλικοι-ες, οι δάσκαλοι-δασκάλες, οι αυτοοργανωμένες δομές, οι καταλήψεις, οι αλληλέγγυες/οι που δεν υπακούουν στα πρότυπα της κανονικότητας αποτελούν στόχο ξενοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων από ένστολους φασίστες, «αγανακτισμένους κάτοικους» και «αγανακτισμένους γονείς», καθώς και από την εμπροσθοφυλακή του κράτους και του κεφαλαίου τις φασιστικές τους εφεδρείες.

Δεν έχουν σταματημό οι βίαιες, αυταρχικές, ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές από τη μεριά του κράτους. Αποκλεισμός από δομές υγείας με την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους μετανάστες- πρόσφυγες που έχει ως αποτέλεσμα και τον αποκλεισμό των παιδιών από την εκπαίδευση αλλά και των ενηλίκων από το μεροκάματο. Αυτή η ρατσιστική πολιτική έρχεται να ενισχύσει και να προωθήσει τον κοινωνικό εκφασισμό. Τα καθημερινά παραδείγματα είναι πολλά και στοιχειοθετούν τη νομιμοποίηση της άσκησης ωμής βίας χωρίς ηθικούς φραγμούς και συνειδησιακές αντιστάσεις. Περιστατικά βίας όπως επιθέσεις σε μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, επίθεση με πέτρες και κροτίδες σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν οικογένειες προσφύγων και επίθεση σε δυο μικρά κορίτσια με χτυπήματα  στο κεφάλι, κλωτσιές και βρισιές στα Βίλια Αττικής. Επίθεση με ρόπαλα σε εννέα ασυνόδευτους ανήλικους Αφγανούς που διέμεναν σε δομή στο Ωραιόκαστρο ενώ βρίσκονταν στο δημοτικό στάδιο της πόλης. Επίθεση σε δάσκαλο στη Σάμο επειδή στηρίζει την εκπαίδευση προσφυγόπουλων όπως και λεκτική επίθεση κατά μεταναστών από τον δήμαρχο Γιώργο Στάντζο. Εξώδικα από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για να μην ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Επίθεση με μαχαίρι σε μαθητή γυμνασίου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης από δυο κουκουλοφόρους όπου του χάραξαν με μαχαίρι το χέρι και τον απείλησαν να μην ξαναπάει σχολείο. Επίθεση και τραμπουκισμός από τους μπάτσους σε συνοδούς και θεραπευόμενους-ες του 18 Άνω. Κάψιμο χώρου που προοριζόταν για χώρο φιλοξενίας στα Γιαννιτσά, φωτιά σε χώρο με είδη πρώτης ανάγκης στο Καστελλόριζο. Αποκλεισμός προσφυγόπουλων από αστικό λεωφορείο στη Νεάπολη  και πολλά άλλα.

Η κοινωνία μας βάλλεται από μηνύματα μίσους και ωχαδερφισμού. Έχει καταντήσει μια κοινωνία χτισμένη στον φόβο και την αδιαφορία. Ο φόβος της ανεργίας, της διαφορετικότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε συνδυασμό με την ικανοποίηση άσκησης εξουσίας στον αδύναμο και της δύναμης του ευνοούμενου είναι οι βάσεις του κοινωνικού εκφασισμού.

Ο κοινωνικός εκφασισμός εκπορεύεται από τα πάνω με την ΝΔ να συνεχίζει στον δρόμο που στρώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Η υπονόμευση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων άνοιξε τον δρόμο ώστε να εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα το γνωστό δόγμα σε όλους «Νόμος και Τάξη». Με θεαματικό τρόπο και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η κυβέρνηση με την λογική του να «ξεβρομίσει ο τόπος» εκκενώνει 4 καταλήψεις που φιλοξενούσαν πρόσφυγες για να τους μεταφέρει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στις μοντέρνες αυτές φυλακές χιλιάδες άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μη μπορώντας να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Μέσα σε αυτήν την απογοήτευση και τη μιζέρια, οι από τα πάνω καταδεικνύουν τον «διπλανό» μας ως υπαίτιο για τα δεινά μας και μας υποδεικνύουν ως μοναδική διέξοδο τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Το καπιταλιστικό σύστημα προάγει με συνειδητό και ασυνείδητο τρόπο αξίες που αφορούν τον καταναλωτισμό, τον ατομικισμό, την ιδιοτέλεια, τον ανταγωνισμό, την ψευδό κοινωνική-επαγγελματική ανέλιξη, το δίκαιο του οικονομικά ισχυρού και το όλοι εναντίον όλων. Κομβικό ρόλο σ’ αυτή την διαδικασία διαδραματίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα, η εκκλησία, ο στρατός και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα ΜΜΕ έχουν κυρίαρχο ρόλο στην παραπληροφόρηση και την πλύση εγκεφάλου της κοινωνίας εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εξουσίας και του κεφαλαίου, δημιουργώντας πρότυπα και επικίνδυνα στερεότυπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δαιμονοποίηση των καταλήψεων προβάλλοντας μια πραγματικότητα που ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν, με επικίνδυνα καλοριφέρ και σημαίες που προβάλλονται ως όπλα που χρησιμοποιούνται και από τον συριακό στρατό. Αναφέροντας ως αντίξοες τις συνθήκες στις οποίες διέμεναν οι οικογένειες μεταναστών στις καταλήψεις και σωπαίνοντας για τις συνθήκες που επικρατούν στην κόλαση της Αμυγδαλέζας και της Μόριας. Ενώ δε βρήκαν στοιχεία τρομοκρατίας στις καταλήψεις του Κουκακίου πέρα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των σπιτιών και την άμμο για τις γάτες, καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν και κάτι που τους δυσκόλεψε αρκετά. Η αλληλεγγύη των κατοίκων της περιοχής και η υποστήριξή τους δεν μπόρεσε να αλλοιωθεί από κανένα καθεστωτικό μέσο, αφού οι σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί στη γειτονιά ήταν αυτές που έδωσαν τη δύναμη στην Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου να υπάρχει και να λειτουργεί τις δομές αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει.

Ο κοινωνικός εκφασισμός εκπορεύεται από τα πάνω με τη δεξιά και συντηρητική μετατόπιση της πολιτικής σκηνής. Φαίνεται πως το κράτος ενσωματώνει στους μηχανισμούς του την παρακρατική δράση των φασιστών. Όμως, αυτοί αποτελούν πάντα τη χρήσιμη εφεδρεία του και θα τους χρησιμοποιήσει ξανά όταν παραστεί ανάγκη. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για την αστική δικαιοσύνη και τον ρόλο της. Μπορεί η ΝΔ να τράβηξε τα λουριά στα σκυλιά του παρακράτους μέσω της δίκης που έστησε μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά ήταν μόνο για ένα τρυφερό χτύπημα στην πλάτη ώστε να τους θυμίσει ξανά τη θέση τους και το «ποιος είναι το αφεντικό» τους. Γιατί είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό. Τα διάφορα φασιστοειδή μπορεί τη μία στιγμή να απολαμβάνουν την αστυνομική και δικαστική ασυλία και την άλλη να πετιούνται σαν αναλώσιμα πιόνια ανάλογα με τα συμφέροντα των κυρίαρχων και την πίεση που ασκούν οι καταπιεσμένοι/ες με τη δράση τους. Τα ποσοστά της ΧΑ συρρικνώθηκαν, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν σημαίνει και την εξάλειψη των φασιστών και κυρίως δε πρέπει να μας εφησυχάζει καθώς μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της επέστρεψε στην ακροδεξιά ΝΔ. Η ΝΔ με τη σειρά της, θέλοντας έναν σύμμαχο προκειμένου να καταφέρει να εφαρμόσει τα αντικοινωνικά σχέδιά της, τοποθετεί από το παράθυρο τους χρυσαυγίτες σε θέσεις κλειδιά όπως συμβαίνει στον Δήμο Αθηναίων.

Ο κοινωνικός εκφασισμός εκπορεύεται από τα πάνω με την κάλυψη και την ασυλία που προσφέρεται στα διάφορα φασιστοειδή. Όπως και στις επιθέσεις των φασιστών στις γειτονιές μας. Δε ξεχνάμε τη δολοφονική επίθεση 15-20 χρυσαυγιτών σε μάθημα ισπανικών στο στέκι Αντίπνοια στα Κάτω Πετράλωνα τον Ιούνιο του ’08. Τη βάρβαρη επίθεση με βιτριόλι στην αγωνιζόμενη μετανάστρια εργάτρια Κούνεβα το Δεκέμβρη του ’08 στην Τρώων από φασιστομπράβους του εργολάβου καθαριότητας Οικονομάκη. Τις τρεις απόπειρες εμπρησμού της κατάληψης Παναιτωλίου 21 στον περιφερειακό του Φιλοπάππου μέσα στο 2018. Δε ξεχνάμε το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018 όταν ομάδα 50 φασιστοειδών που ξεπήδησε από εθνικιστική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και υπό αστυνομική παρακολούθηση, επιτέθηκε με μολότοφ, πέτρες και σίδερα στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα την ώρα που βρισκόταν στον χώρο η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου.

Στις γειτονιές μας, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, βρέθηκαν οι γειτόνισσες και γείτονες που βοήθησαν έμπρακτα τους καταληψίες στο Κουκάκι κατά την επιδρομή των δυνάμεων καταστολής. Όπως και στα Πετράλωνα, την ημέρα της επίθεσης των φασιστών, οι γείτονες και οι γειτόνισσες πέταξαν γλάστρες από τα μπαλκόνια ή έτρεξαν στον δρόμο κυνηγώντας τους φασίστες μαζί με μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου. Οι σχέσεις που χτίζουμε καθημερινά αποτελούν ανάχωμα απέναντι στον κοινωνικό εκφασισμό.

Με κοινή δράση των από τα κάτω να συντρίψουμε τις φασιστικές συμμορίες, το ρατσιστικό μίσος και τις φασιστικές αντιλήψεις. Δε θα μας μετατρέψουν σε κανίβαλους. Δε θα αφήσουμε τον φόβο να κυριαρχήσει. Μοναδική διέξοδο για όλους εμάς αποτελούν η συλλογικοποίηση, η αυτοοργάνωση και ο αγώνας. Θέλουμε να παλέψουμε συλλογικά και από κοινού, ενάντια στον φασισμό, το κράτος, το κεφάλαιο. Αυτή η πάλη δε μπορεί παρά να είναι ταξική, αντιθεσμική, ανατρεπτική. Δε μπορεί παρά να διεξάγεται στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές, τους δρόμους.

Συνεχίζουμε στον δρόμο της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης. Η εμπειρία και η ιστορία τόσων χρόνων έχουν αποδείξει πως μέσα από την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη έχουμε καταφέρει να στεκόμαστε στα πόδια μας, να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε τη ζωή μας ενάντια σε αυτούς που μας την καταστρέφουν. Να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη και η μία δίπλα στον άλλον…

Χτίζουμε κοινότητες αγώνα, ενάντια σε κάθε διαχωρισμό έμφυλο, θρησκευτικό, φυλετικό, εθνικό.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας, δικαιοσύνης.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *