Πέμπτη 11 Ιουλίου-Διαδήλωση ενάντια στη βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική ανάπλαση

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΑΣ

Η αλματώδης αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ολόκληρη την Αθήνα και κυρίως στις περιοχές του κέντρου (Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Παγκράτι, Νέο Κόσμο κλπ) έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στην ζωή των κατοίκων με πρώτο και βασικό την καταπάτηση του δικαιώματος της στέγασης. Οι εξώσεις, οι αυξήσεις των ενοικίων και ο εκτοπισμός των κατοίκων από τις περιοχές που μένουν είναι τα πιο βασικά προβλήματα που δημιουργούνται. Ενώ πριν λίγα χρόνια οι περιοχές του κέντρου υποβαθμίζονταν και βούλιαζαν σε μια συνθήκη εγκατάλειψης και κοινωνικής αποσάθρωσης εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης με το κλείσιμο των καταστημάτων, την αύξηση της ανεργίας, τα ξενοίκιαστα μαγαζιά και σπίτια και την φτωχοποίηση του περισσότερου κόσμου, έρχεται τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός «να σώσει την κατάσταση» και η φρενίτιδα της «επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και των επενδύσεων» πιάνει κόκκινα.

Κράτος και επιχειρηματίες «προετοιμάζουν» εδώ και χρόνια την μετατροπή της πόλης σε μια «τουριστούπολη». Καταργούν την κυριακάτικη αργία στα εμπορικά καταστήματα καθώς «δεν γίνεται να κάνουν βόλτες οι τουρίστες στην Ερμού με κλειστά καταστήματα». Οι ελεύθεροι χώροι δέχονται επίθεση ο ένας μετά τον άλλο. Πάρκα καταστρέφονται για να γίνουν parking για τα νυχτομάγαζα (Ρουφ), η ακαδημία Πλάτωνος γίνεται mall, χώροι πρασίνου καταπατούνται από επιχειρηματίες με τις ευλογίες του κράτους για να γίνουν καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κλπ. Από το 2002 έως και σήμερα, επιχειρούν να περιφράξουν τον λόφο του Φιλοπάππου και να επιβάλλουν εισιτήριο για την είσοδο σε αυτόν, με σκοπό την εμπορευματοποίηση του και την οικονομική του εκμετάλλευση, κάτι που απέτρεψαν οι κάτοικοι με τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους. Συνοικίες ολόκληρες μετατρέπονται σε περιοχές διασκέδασης με bar, ταβέρνες, νυχτομάγαζα και τραπεζοκαθίσματα παντού. Και σ’ αυτήν την αλλοίωση των γειτονιών και του αστικού ιστού ήρθε να προστεθεί η ταχεία ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με πιο γνωστή την Airbnb.

Οι γειτονιές της Αθήνας, ιδίως αυτές του κέντρου, αποτελούν το πεδίο στο οποίο ξεδιπλώνονται οι επιχειρηματικοί τουριστικοί σχεδιασμοί και λαμβάνει χώρα μια ανάπλαση σύμφωνα με τις «ανάγκες» του τουρισμού. Από τις γειτονιές του κέντρου, εκδιώχνονται συνεχώς οι μόνιμοι κάτοικοι, μέσω των εξώσεων και των υπέρογκων αυξήσεων στα ενοίκια. Ενώ οι δημόσιοι χώροι αποστειρώνονται και εμπορευματοποιούνται και οι γειτονιές μετατρέπονται βίαια σε τεράστια ξενοδοχεία. Επενδυτικές εταιρείες αγοράζουν «διαμερίσματα σε οποιαδήποτε κατάσταση» προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν μέσω της πλατφόρμας. Ακόμα και η περιβόητη ασφάλεια των κατοίκων πάει περίπατο μπροστά στο κέρδος καθώς με την μετατροπή κάποιων διαμερισμάτων σε ξενώνες πλήθος κόσμου έχει τα κλειδιά μιας πολυκατοικίας και άρα μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε αυτήν ότι ώρα θέλει. Επίσης τμήματα σε σχολεία μειώνονται λόγω της έλλειψης μαθητών. Ταυτόχρονα άνεργοι, μετανάστες, τοξικοεξαρτημένοι και γενικά όποιος δεν χωράει στην εικόνα του «εξευγενισμού» των «φιλέτων» του κέντρου, αποβάλλεται από αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και φυσικά στο στόχαστρο του «εξευγενισμού» βρίσκονται διαρκώς οι καταλήψεις, οι χώροι και οι δομές του κόσμου του αγώνα. Οι γειτονιές μας, λοιπόν, μετατρέπονται με γοργούς ρυθμούς σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο στο όνομα της τουριστικοποίησης, του κέρδους και του αστικού «εξευγενισμού».

Φυσικά όλοι εμείς που αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση καθημερινά καλούμαστε να αντισταθούμε στην τουριστική ανάπλαση των γειτονιών μας. Οι γειτονιές δημιουργούνται από τους κατοίκους τους και όχι από τους «επισκέπτες» και τους επενδυτές. Να αντιμετωπίσουμε με κάθε μέσο την λαίλαπα του εξευγενισμού και της τουριστικοποίησης των γειτονιών μας. Με συνελεύσεις σε γειτονιές, πολυκατοικίες, χώρους δουλειάς να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στην στέγη το δικό μας και των γειτόνων μας, να αντισταθούμε στις εξώσεις και στους πλειστηριασμούς των κατοικιών. Να αποφασίσουμε για τις γειτονιές που θέλουμε εμείς και όχι ο κάθε κερδοσκόπος.

ΖΟΥΜΕ ΕΔΩ-ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΕΔΩ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ, ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Στηρίζουμε και καλούμε στην πορεία ενάντια στη βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική ανάπλαση την Πέμπτη 11 Ιουλίου, ώρα 19:00, Ολυμπίου και Φάληρου, Κουκάκι

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6µµ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιµοδήµου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα-askpthk.espivblogs.net

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *