Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις της 18ης Μαΐου για τα 10 χρόνια κατάληψης πρώην ΠΙΚΠΑ

Το Σάββατο 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 10 χρόνια της κατάληψης πρώην ΠΙΚΠΑ. Από το πρωί μικροί-ες και μεγάλοι-ες άρχισαν να καταφθάνουν στο χώρο της κατάληψης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το παιδικό εργαστήρι Φτου Ξελευτερία, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες παιδάκια δίνοντας τον δικό τους τόνο στην κατάληψη.

Το μεσημεράκι ξεκίνησε το graffiti και το μαγείρεμα φαλάφελ με τον κόσμο να πηγαινοέρχεται μέσα και έξω από την αυλή ακούγοντας μουσική και «χαζεύοντας» την έκθεση φωτογραφίας για την κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ και τις λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές μας από το 2008 ως σήμερα.

Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση για τις καταλήψεις ως δομές αυτοοργάνωσης και εφαλτήρια για να πάρουμε την τύχη της ζωής µας. Στη συζήτηση συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα, ενώ τοποθετήσεις υπήρξαν και από μέλη άλλων καταλήψεων. Η βραδιά έκλεισε με το mojito party, το οποίο κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες με εκατοντάδες κόσμο να διασκεδάζει σε ένα χώρο που αποτέλεσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς, συσπείρωσης και αγώνα στις γειτονιές της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της αντίστασης.

Ακολουθεί το κείμενο αυτοπαρουσί ασης της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου το οποίο γράφτηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις για 10 χρόνια της κατάληψης πρώην ΠΙΚΠΑ

Ακολουθώντας το νήμα της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της αντίστασης στις γειτονιές των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου

Το Νοέμβριο του 2002, πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαϊκή συνέλευση των γειτονιών μας. Εκείνη την περίοδο, με αφορμή την επιχειρούμενη περίφραξη του λόφου Φιλοπάππου στο πλαίσιο της ανάπλασης λόγω των ολυμπιακών αγώνων, τρεις γείτονές μας πήραν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν την πρώτη λαϊκή συνέλευση. Εκατοντάδες κάτοικοι από τις περιοχές γύρω από τον λόφο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Η  πρώτη εκείνη συνέλευση αποτέλεσε την αρχή μιας διαδρομής η οποία, μέσα από πολλές στάσεις, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν δεκάδες παρεμβάσεις και δράσεις: ενάντια στη περίφραξη και εμπορευματοποίηση του λόφου Φιλοπάππου, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, την εμπορική ανάπλαση του Θησείου και των Άνω Πετραλώνων, τις κάμερες παρακολούθησης, την ελεγχόμενη στάθμευση στη γειτονιά του Θησείου -η οποία υπόκρυπτε μια ελεγχόμενη ζωή-, ενάντια στην αύξηση στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς απαιτώντας την ελεύθερη μετακίνηση, ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου της Σίσσερ-Πάλκο. Ακόμα, αναπτύχθηκαν μια σειρά δράσεις για να γίνει το πάρκο στην Κορεάτικη Αγορά και για να ξαναφτιαχτεί το Σεράφειο κολυμβητήριο. Στην εξέγερση που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου από τον μπάτσο Κορκονέα τον Δεκέμβριο του 2008 και στις κινητοποιήσεις ενάντια στη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η συνδικαλίστρια-γυναίκα, μετανάστρια και εργάτρια  Κ. Κούνεβα, οι γειτονιές μας οργανώθηκαν και δράσανε μέσα από λαϊκές συνελεύσεις. Επίσης δημιουργήθηκε η «Παρέμβαση Κατοίκων» και την άνοιξη του 2009 καταλήφθηκε το εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΠΙΚΠΑ. Μια κατάληψη που γεννήθηκε μέσα στην εξέγερση του Δεκέμβρη και στην οποία στεγάζονται από τότε συλλογικότητες και δράσεις της γειτονιάς. Στην κατάληψη στεγάζονται οι συνελεύσεις των κατοίκων, ο Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία, παιδικό εργαστήρι, φυτοθεραπευτικό εργαστήρι, δομές κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης.

Από τον Ιούνη του 2011, οι λαϊκές συνελεύσεις είχαν μόνιμο χαρακτήρα και γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση, εμβαθύνοντας τη δράση τους και δημιουργώντας δομές αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε ο χώρος για την τροφή και ο Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ξαναπιάνοντας το νήμα των συνελεύσεων γειτονιάς μετά από πρωτοβουλία γειτόνων–κατοίκων μας, καλέστηκε η “Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων Θησείου Κουκακίου”. Η συνέλευση όλα αυτά τα χρόνια έχει αγωνιστεί για τους ελεύθερους χώρους (Φιλοπάππου, Σεράφειο, πάρκο στην Ορλώφ κλπ), για τις ελεύθερες μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, για τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει. Επίσης, αρκετά συχνά οργανώνουμε βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, γλέντια και χορούς.

Από τον Οκτώβριο του 2017 δημιουργήσαμε την Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων “Το Ντουλάπι” η οποία λειτουργεί κάθε Δευτέρα 7-9 μμ και όποιος/α θέλει μπορεί να προσφέρει ή να πάρει ό,τι χρειάζεται. Επίσης από τον Οκτώβριο του 2018 λειτουργεί 2 Σάββατα κάθε μήνα (από τις 11 έως τη 1 το πρωί) το Εργαστήρι παιδικών δράσεων «Φτου Ξελευτερία».

Φυσικά, μέσα στα χρόνια που πέρασαν, πολύς κόσμος έφυγε. Αλλά και πάρα πολύς ήρθε και πλαισίωσε  μια  συλλογική διαδικασία σε εξέλιξη. Οι βασικές αρχές της αυτοοργάνωσης, της αντιϊεραρχίας, της αλληλεγγύης, του αντιρατσισμού, του αντισεξισμού που τέθηκαν εξ’ αρχής δεν ήταν μόνο προτάγματα αλλά και τρόπος διαμόρφωσης πολιτικών πρακτικών διαφορετικών από τις κυρίαρχες. Έτσι, το εκάστοτε πλαίσιο δράσης διαμορφωνόταν και διαμορφώνεται όχι µόνο από την ανάγκη, αλλά και από τις επιλογές της συλλογικότητας, της συνέργειας και της έμπρακτης αλληλεγγύης έναντι της εξατομίκευσης, της παθητικής παρακολούθησης και της οπαδοποίησης. Δεν είμαστε αρχηγοί κανενός και καμιάς. Θέλουμε συνοδοιπόρους και όχι θεατές ή ακολουθητές.

Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων μας είχε αποδείξει πως μέσα από την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη έχουμε καταφέρει να στεκόμαστε στα πόδια μας. Κι αυτό ώστε να είμαστε σε θέση να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε τη ζωή μας ενάντια σε αυτούς που μας την καταστρέφουν.

Η συνέλευση αυτή παλεύουμε να αποτελέσει το κοινό έδαφος όπου θα βρίσκεται ο κόσμος της γειτονιάς που θέλει να αγωνιστεί. Επιδιώκουμε την ενότητα των από τα κάτω, ενάντια σε κάθε είδους διαχωρισμούς: εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς, έμφυλους, ενάντια στον καπιταλισμό και τον φασισμό που αυτός γεννάει και τρέφει. Είμαστε ενάντια στα αφεντικά, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους.

Στεκόμαστε ο καθένας και η  καθεμία δίπλα στις άλλες και τους άλλους, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, μοιραζόμαστε βιώματα, ανάγκες, επιθυμίες, αισθανόμαστε την ικανοποίηση από τις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες που πετυχαίνουν με τη συνεργασία. Αλλάζουμε τις γειτονιές μας και τη  ζωή μας.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net

 

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *