Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019, 12μμ, Συγκέντρωση έξω από την υπηρεσία της αρχαιολογίας στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη (ΜΕΤΡΟ Ακρόπολης)

Το Πράσινο στο Φιλοπάππου κινδυνεύει!

Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019, 12μμ, Συγκέντρωση έξω από την υπηρεσία της αρχαιολογίας στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη (ΜΕΤΡΟ Ακρόπολης)

Τα δέντρα στο Φιλοπάππου αρρωσταίνουν και πεθαίνουν

Η αρχαιολογία απαγορεύει σε όλους την δεντροφύτευση

Ο Δήμος Αθηναίων απλά κόβει δέντρα

Συντονιστική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για το λόφο Φιλοπάππου

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Ο λόφος χάνει εκατοντάδες δέντρα κάθε χρόνο και δεν αντικαθίσταται όπως γινόταν πάντα γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία εμποδίζει κάθε δεντροφύτευση είτε από τον δήμο, είτε από οποιοδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει αργό θάνατο για το οικοσύστημα, γιατί δεν γίνεται φυσική αναδάσωση, λόγω των αποψιλώσεων για πρόληψη πυρκαγιάς.

Η αρχαιολογία είναι αρμόδια μονάχα για ότι αφορά τα μνημεία που υπάρχουν στο λόφο. Για την συντήρηση και βελτίωση του πρασίνου, και του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, σκαλοπάτια, βρύσες κλπ) είναι υπεύθυνος ο δήμος Αθηναίων. Ειδικά στη περιοχή διαμορφώσεων Πικιώνη έχει λόγο και η Α.Μ.Κ.Ε Δημήτρης Πικιώνης στη βάση των πνευματικών δικαιωμάτων του αρχιτέκτονα ο οποίος έκανε και φυτεύσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην κήρυξη του μνημείου νεώτερης αρχιτεκτονικής. Παρόλα αυτά η ζωή έχει δείξει ότι κανένας από τους θεσμικούς φορείς δεν ενδιαφέρεται για τον λόφο και για όλα τα θέματα που τον αφορούν. Ακόμα και η φροντίδα του είναι αντικείμενο ενασχόλησης και αγώνα των κατοίκων και των αγωνιζόμενων των γύρω περιοχών και ευρύτερα.

Το 1956, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή του από τα λατομεία, ο λόφος χαρακτηρίστηκε “αρχαιολογικός χώρος” και έγιναν φυτεύσεις. Η αρχαιολογική υπηρεσία, με πρόσχημα το ότι ο λόφος έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιος, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επικυριαρχήσει σε ολόκληρο το έδαφος και όλες τις κοινωνικές και φυσικές λειτουργίες του. Αυτό ματαιώθηκε από τον μακρόχρονο αγώνα των κάτοικων που επικυρώθηκε μετά
και με απόφαση του Συμβουλίου Επικράτειας (2015). Έτσι πρόσφατα η Αρχ/κη Υπ/σια ”ανακάλυψε” πρόβλημα ασφάλειας στον λόφο σε μια νέα προσπάθεια να τον κλείσει. Χρησιμοποίησε σαν πρόφαση τον τραγικό θάνατο ενός νέου από πτώση στην διάρκεια ληστείας. Δήθεν σαν μετρό ασφάλειας άρχισαν να κατασκευάζουν περίφραξη στην Πνύκα. Τους πρόδωσαν όμως τα στοιχειά:

1) Η Πνύκα είναι στην άλλη μεριά του λόφου από τον τόπο του περιστατικού.

2) τα χρήματα της περίφραξης είχαν εκταμιευτεί ΔΥΟ εβδομάδες πριν τον θάνατο του νεαρού αφήνοντας τους ηθικά εκτεθειμένους. Ταυτόχρονα αποσιωπήθηκε ο θάνατος τουρίστα επίσης από πτώση, αλλά από το τείχος της Ακρόπολης που είναι βαριά φυλασσόμενος χώρος.

Ο μόνος σκοπός τους είναι η περίφραξη του και η επιβολή εισιτηρίου για την ολική μετατροπή του σε τουριστικό αξιοθέατο, σε ένα λόφο-μουσείο. Αυτό θα απαιτήσει αναπόφευκτα, δυνάμεις ασφαλείας κρατικές και ιδιωτικές που σημαίνει πλήρη έλεγχο της ζωής των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το λόφο και καταστολή όποιας αντίστασης απέναντι στα ευρύτερα σχέδια τους.

Εμείς από την μεριά μας, με συνείδηση και ευθύνη, να αυτοοργανωθούμε και
να δράσουμε για να προστατέψουμε την κοινωνική και φυσική ζωή του λόφου.

Συντονιστική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για τον λόφο Φιλοπάππου

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *