Eνημέρωση και φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση-περιφρούρηση την Κυριακή 20 Γενάρη στο Factory Outlet στην Πειραιώς

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται! Ανταπόκριση από την απεργιακή περιφρούρηση του Factory Outlet, Κυρ.20/1

Την Κυριακή 20/1, ημέρα πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου, συνάδελφοι και συναδέλφισσες από το εμπόριο καθώς και εργατικά σωματεία, συνελεύσεις και συλλογικότητες που συμμετέχουν στο «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» πραγματοποιήσαμε απεργιακή συγκέντρωση και περιφρούρηση στο Factory Outlet της οδού Πειραιώς στο Ρέντη. Η κινητοποίησή μας έρχεται ως συνέχεια της εργατικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήσαμε στον ίδιο χώρο δουλειάς την Τετάρτη 2/1, ημέρα κατ’ έθιμον κλαδικής αργίας εδώ και δεκαετίες στον κλάδο του εμπορίου. Στην συγκεκριμένη κινητοποίηση στις 2/1, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές μας εξέφραζαν μαζικά και οργανωμένα την αντίθεσή τους στην μεθόδευση της εργοδοσίας που εδώ και 3 χρόνια κλέβει την αργία μας. Στην εργατική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε επίσης η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να υπερασπιστούν έμπρακτα το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία.

Με βάση αυτή την απόφαση, ζητήσαμε από τα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να κηρύξουν και να προετοιμάσουν έγκαιρα την απεργία της 20/1, προχωρήσαμε σε μια σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς (πχ.Ερμού, Factory Outlet κ.α) ενημερώνοντας για την απεργία και προετοιμάζοντας με συναδελφικούς όρους την απεργιακή μας κινητοποίηση.

Η απεργιακή μας περιφρούρηση ξεκίνησε στις 9 το πρωί. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τους όρους διεξαγωγής της απεργιακής μας περιφρούρησης είτε με «νουθεσίες» είτε με απόπειρες άσκησης σωματικής βίας εις βάρος συναδέλφων-ισσων που περιφρουρούσαν τις εισόδους του καταστήματος. Και στις 2 περιπτώσεις, οι κατασταλτικές προσπάθειες της αστυνομίας υπό τις εντολές και την ένθερμη υποστήριξη της εργοδοσίας του Factory Outlet έπεσαν στο κενό! Το μήνυμά μας, όπως και σε κάθε απεργιακή μας κινητοποίηση εδώ και 5 χρόνια ήταν σαφές: σε ημέρα απεργία κουμάντο στους χώρους δουλειάς κάνουν οι απεργοί και οι εργαζόμενοι/ες που αγωνίζονται. Αυτοί αποφασίζουν, αυτοί δρουν, αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα χαρακτηριστικά της απεργίας και του αγώνα που διεξάγουν. Η εργοδοσία και οι φρουροί της είναι ξένο σώμα στις εργατικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις! Έτσι, πολύ σύντομα, η αστυνομία και οι εντολείς της, έλαβαν με σαφήνεια και μαχητικότητα το μήνυμα της περιφρούρησής μας.

Στις 10.30 ξεκίνησε η κοινή εργατική συνέλευση εργαζομένων του Factory Outlet με τους συγκεντρωμένους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες από άλλους χώρους δουλειάς καθώς και αλληλέγγυους εργαζόμενους από άλλους κλάδους. Ενώ το κατάστημα άνοιγε στις 11.00, ενημερωθήκαμε ότι η εργοδοσία είχε αρχίσει να ενημερώνει τους συναδέλφους ότι τελικά το Factory Outlet θα παραμείνει κλειστό! Παράλληλα, ενημέρωνε ότι όποιος-α επιθυμεί, μπορεί να εργαστεί «προαιρετικά» στο κατάστημα του αεροδρομίου! Η εργατική συνέλευση συνεχίστηκε αναδεικνύοντας τα παρακάτω στοιχεία:

-την αποφασιστικότητα των συναδέλφων-ισσων να στηρίξουν έμπρακτα την απεργιακή περιφρούρηση του χώρου

-την υπεράσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας και την άρνησή μας να μετακινηθούμε σε άλλον χώρο δουλειάς, απορρίπτοντας τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

-την δημιουργία πανό των συναδέλφων-ισσων του Factory που αναρτήθηκε στην κεντρική είσοδο «Όχι δουλειά την Κυριακή, δικαίωμα στην αργία. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» με την υπογραφή «εργαζόμενοι-ες στο Factory Outlet».

-την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ συναδέλφων ώστε να υπάρχει διαρκής και σταθερός συντονισμός μας για τα καθημερινά μας προβλήματα

-την ανάγκη να προετοιμαστούμε μπροστά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εργοδοτικής επιθετικότητας από την ιδιοκτησία του ομίλου Follie-Follie με αφορμή τα σενάρια πτώχευσής του.

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την απεργιακή κινητοποίηση που εξελισσόταν ταυτόχρονα στο Public Καλλιθέας από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) και την εργατική διαδήλωση που οργανώνεται στις 16/2 από εργατικά σωματεία με αιχμή την αύξηση των μισθών και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αξίζει να σημειώσουμε την στάση της εργοδοσίας διαμέσου της διευθύντριας του εμπορικού, που από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι και μετά το πέρας της απεργιακής συγκέντρωσης, επέλεξε να κρυφτεί εντός του σκοτεινού και άδειου εμπορικού κέντρου παρά να βγει στο φως όπου βρισκόντουσαν οι εργαζόμενοι/ες και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.

Ήδη στις 12.00 μ.μ. και ενώ η εργοδοσία του Factory Outlet είχε ανακοινώσει επίσημα το κλείσιμό  του καταστήματος σε εργαζόμενους και πελάτες, ο κύκλος της εργατικής συνέλευσης αποτίμησε την επιτυχία της απεργιακής περιφρούρησης και την σημασία να μεταδοθεί το ελπιδοφόρο μήνυμά της σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του κλάδου.

Αποδείξαμε με τον πιο σαφή και παραστατικό τρόπο ότι οι εργοδότες μας φοβούνται και μας υπολογίζουν περισσότερο απ’ ότι δείχνουν. Αποδείξαμε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ, και ο αγώνας αυτός δίνεται στους χώρους της δουλειάς, στις εργατικές συνελεύσεις και τις απεργίες. Αποδείξαμε περίτρανα στους εαυτούς μας ότι όταν σκεφτόμαστε ως ομάδες, όταν κυριαρχεί η αλληλεγγύη η συναδελφική, τότε στα αφεντικά φέρνουμε μεγάλη ταραχή! Αποδείξαμε ότι στην ταξική αλληλεγγύη είναι η λύση των προβλημάτων μας, στους συλλογικούς αγώνες η ελπίδα μας.

Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε αυτό που παραμένει αυτονόητο στο σύνολο του κόσμου της εργασίας: η Κυριακή είναι αργία. Με αγώνες κατακτήθηκε και με αγώνες θα την υπερασπιστούμε.

Κλείνουμε την ανταπόκρισή μας με ένα εκτενές απόσπασμα από την απεργιακή μας ανακοίνωση για την απεργία της 20/1.

“-Δεν αφήνουμε τους νέους συναδέλφους να θεωρούν αυτονόητη την κυριακάτικη εργασία. Μαθαίνουμε συλλογικά τι σημαίνει αργία και γιατί την έχουμε ανάγκη. Οργανωνόμαστε,  ασκούμε συλλογικά το νόμιμο δικαίωμά μας στην απεργία και υπερασπιζόμαστε έμπρακτα όλες τις αργίες μας (Κυριακές, Καθαρή Δευτέρα, 26/12, 2/1, 6/1). Διευρύνουμε και ενισχύουμε τις απεργιακές περιφρουρήσεις των καταστημάτων! Μπλοκάρουμε έμπρακτα την ασυδοσία των εργοδοτών!

– Σκεφτόμαστε ως ομάδες, όχι σαν μονάδες. Ανά μαγαζί, ανά αλυσίδα, ανά πολυκατάστημα, ανά εμπορική ζώνη, δημιουργούμε ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα. Αξιοποιούμε τις επαφές μας με συναδέλφους-ισσες από άλλα καταστήματα/αλυσίδες/ζώνες και ενημερώνουμε για τα προβλήματά μας και τις μεθοδεύσεις του κάθε εργοδότη. Εκμεταλλευόμαστε τις μετακινήσεις συναδέλφων ώστε να διευρύνουμε το δίχτυ επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης μεταξύ μας. Σπάμε στην πράξη τον κατακερματισμό μας!

-Δεν αφήνουμε κανέναν συνάδελφο/ισσα μόνο/η του/της στην εκδικητικότητα του διευθυντή, στο κλεμμένο ρεπό, την απληρωσιά, την απόλυση. Δεν υπογράφουμε επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις και οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή των συμβάσεών μας. Προετοιμαζόμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων, επιβολής νέων συμβάσεων, πτώχευσης ή εξαγοράς της επιχείρησης που εργαζόμαστε. Την θέση εργασίας μας την κατακτήσαμε, δεν μας χαρίστηκε. Δίνουμε συλλογική απάντηση στις απαιτήσεις του εργοδότη!

– Απευθυνόμαστε στα σωματεία μας ώστε να στηρίξουν τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες. Παίρνουμε τον αγώνα και την διεκδίκηση στα χέρια μας. Στηρίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες συναδέλφων-ισσών από άλλα καταστήματα με κάθε πρόσφορο μέσο: μεταφέροντας την εμπειρία μας, φέρνοντας σε επαφή συναδέλφους μεταξύ τους, δημοσιοποιώντας τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις. Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας σε αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση κάνοντας τον αγώνα μας πιο μαζικό, πιο δυναμικό, πιο ανυποχώρητο.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ωραρίων και των αργιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις ανάγκες μας και όχι τα ψίχουλα και τα ψέματα που μοιράζουν τα αφεντικά και τα υπουργεία τους! Δεν θα επιτρέψουμε να μας «φορέσουν» συμβάσεις η εργοδοσία χέρι-χέρι με το υπουργείο Εργασίας που θα μετατρέπουν τη σημερινή κατάσταση σε κανονικότητα με τη «συναίνεση» των εργαζομένων. Για εμάς, συλλογική σύμβαση σημαίνει συλλογική διεκδίκηση! Και στον πυρήνα της συλλογικής διεκδίκησης μας είναι η Κυριακή-αργία και η υπεράσπιση όλων των αργιών μας, η κατάργηση των ωραρίων-λάστιχο και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (ενοικαζόμενοι σκλάβοι, voucher κ.α.),  οι αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες μας και άλλα πολλά που μας έχουν κλέψει ή έχουμε ανάγκη. Αυτούς τους αγώνες δίνουμε, αυτές τις διεκδικήσεις προωθούμε.

Συνάδελφοι-ισσες, κανένα δικαίωμα δεν θα μας χαριστεί, κανένας εργοδότης και καμιά κυβέρνηση δεν θα μας κάνει «σκόντο». Ότι κερδηθεί, θα κερδηθεί με τους αγώνες μας. Και θεωρούμε ότι η μόνη εγγύηση των συμφερόντων μας είναι η συλλογική μας οργάνωση και η αντίσταση στους χώρους της δουλειάς.”

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑΡΑΧΗ!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
e-mail: orthostasia@yahoo.gr / blog: https://orthostasia.wordpress.com/
fb: Ορθοστασία Συλλογικότητα Εμποροϋπαλλήλων

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *