Ανακοίνωση σχετικά με το λόφο του Φιλοπάππου και όσα συνέβησαν την Κυριακή 14 Οκτώβρη

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου μετά από πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συζήτηση για το λόφο του Φιλοπάππου, στο πάρκο Βουτιέ. Αφορμή για το κάλεσμα υπήρξαν τα σχέδια Δήμου, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχίας για περίφραξη του λόφου περιμετρικά, αλλά και εσωτερικών χώρων, επιβολή εισιτηρίου, αλλά και η αύξηση της παρουσίας μονάδων καταστολής μέσα και γύρω από το Φιλοπάππου. Την συγκέντρωση κάλεσαν και στήριξαν με τον δικό τους έντυπο λόγο η Κίνηση Πολιτών για του Φιλοπάππου και η Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου.

Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν περίπου 150 άτομα και εκφράστηκαν πολλές απόψεις και προβληματισμοί για το τι κατάσταση επικρατεί αυτή την στιγμή στο λόφο, καθώς και για το τι σχεδιάζουν διάφοροι κρατικοί φορείς και επιχειρηματικοί κύκλοι. Πραγματοποιήθηκαν μια σειρά ενημερώσεις και έγινε μεγάλη κουβέντα για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους καταστροφικούς για τον λόφο σχεδιασμούς. Έκδηλη ήταν η ανησυχία για το τι θα γίνει, καθώς εντοπίστηκαν γύρω από την Πνύκα σημάδια για τοποθέτηση κολόνων στήριξης πλέγματος περίφραξης. Αλλά έντονη ήταν και η διάθεση να μην επιτραπεί ούτε και τώρα να περιφραχτεί ο Φιλοπάππου και να δοθεί προς εμπορική εκμετάλλευση. Στην συζήτηση υπήρξαν παρεμβάσεις και από συλλογικότητες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας (άλσος στο Αιγάλεω «Μπαρουτάδικο», λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια).

Μετά την συζήτηση ακολούθησε περίπατος-ξενάγηση μέσα στο λόφο για να δούμε όλοι και όλες μαζί σε τι κατάσταση βρίσκεται η χλωρίδα του λόφου καθώς και διάφορες παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό του. Κατά την διάρκεια του περιπάτου και υπό την συνεχή παρακολούθηση ασφαλιτών, που βρισκόταν από το πρωί στη γύρω περιοχή, μετά την Πνύκα και ενώ βρισκόμασταν έξω από τα αυθαίρετα κοντέινερ που έχει τοποθετήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία (ανάμεσα στην Πνύκα και τον Λουμπαρδιάρη) προκλήθηκε ένταση με την αρχαιοφύλακα Πελαγία Ζαλούμη (παλιά γνώριμη καθώς τον Ιανουάριο του 2009 είχε μηνύσει κατοίκους για δενδροφύτευση στο λόφο), η οποία κάλεσε την αστυνομία για να μας συλλάβει, καθώς όπως είπε «μας επιτρέψανε να κάνουμε την κουβέντα μας στο πάρκο Βουτιέ, μας αφήσανε να μπούμε μέσα στο λόφο αλλά…». Μετά από λίγα λεπτά ο κόσμος που συμμετείχε στον περίπατο-ξενάγηση περικυκλώθηκε από δεκάδες μπάτσους που επέμεναν να δώσουν όλοι και όλες τα στοιχεία τους. Ο κόσμος έμεινε ενωμένος και απαίτησε να απομακρυνθούν οι κατασταλτικές δυνάμεις ώστε να συνεχιστεί η περιήγηση. Μετά από αρκετή ώρα και μπροστά στην επιμονή μας οι μπάτσοι αποχώρησαν και ο περίπατος συνεχίστηκε. Την Δευτέρα τηλεφώνησαν από την ΓΑΔΑ σε δύο γείτονές μας και τους «κάλεσαν» για κατάθεση, σε μια ακόμη προσπάθεια τρομοκράτησής μας. Το πολύμορφο και μαζικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί για το Φιλοπάππου από το 2002 έχει αποδείξει ότι καμιά κατασταλτική μέθοδο δεν μπορεί να το ανακόψει. Μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ημερίδες, δενδροφυτεύσεις, ρίξιμο κάγκελων και έμπρακτη αμφισβήτηση των καταστροφικών επεμβάσεων, έχουμε καταφέρει να παραμείνει ο Φιλοπάππου προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση.

Ο λόφος Φιλοπάππου θα παραμείνει ανοιχτός και ζωντανός για τους κατοίκους και όλους-όλες όσες-όσους τον αγαπούν, τον σέβονται και τον φροντίζουν. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε τσιφλίκι της βιομηχανίας του τουρισμού, των κρατικών σχεδιασμών και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Όλες και Όλοι είμαστε σε εγρήγορση για να μην περάσουν τα σχέδια για κάγκελα, μαγαζιά, εισιτήρια και κάθε είδους οικονομική εκμετάλλευση. Άμεσα θα καλεστεί Λαϊκή Συνέλευση μόλις αντιληφθούμε ότι ξεκινάνε εργασίες περίφραξης περιμετρικά ή στο εσωτερικό του λόφου.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα, askpthk.espivblogs.net

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το λόφο του Φιλοπάππου την Κυριακή 14 Οκτώβρη 2018, στις 11.30 π.μ., στο πάρκο Βουτιέ

 

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *