Επίσκεψη στο «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου»

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου επισκέφτηκε το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου» και έδωσε στους πρόσφυγες, που κατοικούν στο χώρο, τα είδη που συλλέχθηκαν στην εκδήλωση το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ.

Το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου» ιδρύθηκε το 1947 και σήμερα φιλοξενεί γύρω στα 350 άτομα εκ των οποίων το 1/4 περίπου παιδιά. Από το 1969 δραστηριοποιούταν στον χώρο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και από το 2003 το κέντρο λειτουργούσε υπό την πλήρη ευθύνη του. Στον χώρο υπάρχουν 3 κτίρια τα οποία παρουσιάζουν πολλά προβλήματα και επικινδυνότητα, λόγω παλαιότητας και έλλειψη συντήρησης και υποδομών. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η χρηματοδότηση του κέντρου διακόπτεται με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να συντηρούνται από τις εισφορές του κόσμου σε ρούχα και τρόφιμα.

Η τοπική κοινωνία του Λαυρίου θεωρεί τους πρόσφυγες αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, έχει σταθεί αλληλέγγυα στις κινητοποιήσεις τους και έχει βοηθήσει επανειλημμένα με παροχές σε τρόφιμα και ρούχα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας.

Στις 31 Ιουλίου 2017, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το συγκεκριμένο κέντρο δεν συμπεριλαμβάνεται στις μόνιμες δομές φιλοξενίας προσφύγων και ο Ερυθρός Σταυρός αποχωρεί λόγω έλλειψης κονδυλίων. Οι πρόσφυγες θεωρούν ότι οι λόγοι που θέλουν να κλείσει το κέντρο είναι πολιτικοί κυρίως.  Στη δομή φιλοξενούνται κατά το πλείστον Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που ζητάνε πολιτικό άσυλο εδώ και πολλά χρόνια. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η Άγκυρα πιέζει να κλείσει το κέντρο λόγω της πολιτικής τους δράσης. Είναι αποφασισμένοι να κάνουν ότι μπορούν για να παραμείνουν εκεί και ζητάνε στήριξη και αλληλεγγύη από τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται τρόφιμα: όσπρια, ρύζι, σάλτσες, πλιγούρι, λάδι, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, τσάι, αλεύρι, αραβικές πίτες, γάλα βρεφικό, γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, ελιές, αυγά, φρουτόκρεμες, παιδικές κρέμες, μπισκότα-είδη προσωπικής υγιεινής: πάνες (Νο 3,4,5), μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτί υγείας, σαπούνια, φάρμακα: οινόπνευμα, μπεταντίν, αντιβιώσεις (παιδικές και για ενήλικες) και καθαριστικά:  χλωρίνη, σακούλες απορριμμάτων.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ»

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *