Σεράφειο κολυμβητήριο-Ιστορικό ενός μεγάλου σκανδάλου

Το παρόν κείμενο είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο του 2011 στην τοπική εφημερίδα Πετραλώνων- Θησείου “Ρεπορτάζ”. Το αναρτούμε γιατί εμπεριέχει χρήσιμες πληροφορίες για το ιστορικό της κατασκευής του Σεράφειου κολυμβητηρίου,γιατί αναδεικνύει τις προσπάθειες των κυρίαρχων να διαχειριστούν την όλη κατασκευή προς δικό τους όφελος, αλλά και γιατί αναφέρεται στους αγώνες που διεξήχθησαν στο παρελθόν από τους κατοίκους των περιοχών μας ενάντια στα αναπτυξιακά σχέδια των από τα πάνω.

Σεράφειο κολυμβητήριο- Ιστορικό ενός μεγάλου σκανδάλου

Το Σεράφειο κολυμβητήριο κατασκευάστηκε σαν κληροδότημα την δεκαετία του 1960 με χρήματα που άφησε ο Αλκιβιάδης Σεράφης στο Δήμο Αθηναίων με Διαθήκη του 1939 για να κατασκευαστούν Λουτρά που θα λειτουργούσαν δωρεάν για τους Αθηναίους.

Το ρυμοτομικό του 1972 προέβλεπε κολυμβητήριο αλλά και δημιουργία βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού.

Στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999 παθαίνει ζημιές κυρίως στην κολυμβητική δεξαμενή και σταματά να λειτουργεί ως κολυμβητήριο. Επί πολλά χρόνια λειτουργεί ως κέντρο σίτισης αστέγων του Δήμου Αθηναίων με τη γνωστή φιέστα αλληλεγγύης του εκάστοτε δημάρχου κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ταυτόχρονα το 2001 ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος εξαγγέλλει την άμεση κατασκευή νέου κολυμβητηρίου με πισίνα 50 μέτρων- Ολυμπιακών διαστάσεων για 3000 θεατές. Το 2003 και ενώ τίποτα δεν έχει προχωρήσει η τότε δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη, δημιουργεί στα λόγια την Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, μία επιπλέον παιδική στο “μεγαλύτερο αθλητικό πάρκο του δήμου Αθηναίων” όπως χαρακτηριστικά ονομάζει το χώρο του Σεράφειου. Τον Μάιο του 2003 η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράφει με τον υφυπουργό αθλητισμού της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνη προγραμματική σύμβαση ύψους 5.770.000 ευρώ που δεν υλοποιείται ποτέ.

Τον Ιούλιο του 2005 πάλι η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη υπογράφει με τον υφυπουργό αθλητισμού της κυβέρνησης της Ν.Δ., επέκταση της προγραμματικής σύμβασης όπου προβλέπονται εκθεσιακός χώρος και εμπορικές χρήσεις. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 8.000.000 + φπα με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2007. Τροποποίηση του ρυμοτομικού, αύξηση του συντελεστή δόμησης και ύψους.

Διαμαρτυρίες κατοίκων- φορέων και Λαϊκές συνελεύσεις

Το κτίριο τον Ιανουάριο του 2006 δέχεται ύποπτους εμπρησμούς και βρίσκεται αφορμή να κατεδαφιστεί, πιθανόν με νέα παράκαμψη των όρων του κληροδοτήματος Σεράφη. Στις 15/6/06 με βάση τα σχέδια και για εμπορευματοποίηση του χώρου προκηρύσσεται κατασκευαστικός διαγωνισμός με το σύστημα μελέτη- ανάθεση με αυξημένο προϋπολογισμό στα 13.923.000 ευρώ. Στις 11/6/08 ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης με δαπάνη 883.039 ευρώ εγκαινιάζει τον περιβάλλοντα διπλανό χώρο του Σεράφειου κολυμβητηρίου με δείγμα παιδικής χαράς (ο οποίος στα σχέδια προβλέπεται να καταστραφεί για να γίνει το υπαίθριο πάρκινγκ) όπου παράλληλα γίνεται συγκέντρωση με μεγάλες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Στις 7/1/11 με δήμαρχο Αθηναίων (μόλις 5 ημερών) τον Γιώργο Καμίνη, εκδίδεται από την πολεοδομία Αθηνών οικοδομική άδεια για το Σεράφειο στον ΟΝΑ (Οργανισμό Νεολαίας & Άθλησης Δ.Α.). στις 30/3/11 κόβονται δέντρα για να υλοποιηθούν τα σχέδια (Μπακογιάννη, Κακλαμάνη, Καμίνη) και το ερώτημα είναι αν πλέον υπάρχουν τα χρήματα 13.923.000 ευρώ και τι ακριβώς θα κατασκευαστεί. Την ίδια μέρα έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για την κοπή των δένδρων στο Συμβούλιο της Γ´ κοινότητες του Δήμου Αθηναίων. Κυριακή 15 Μαΐου 2011 συνέλευση κατοίκων στο χώρο του Σεράφειου, οι κάτοικοι με τα παιδιά τους δεντροφυτεύουν συμβολικά στο χώρο των κομμένων δέντρων και βγαίνουν ομάδες για την εβδομαδιαία φροντίδα τους.

Οι κάτοικοι απαιτούν να γίνει το νέο Σεράφειο κολυμβητήριο Τώρα!

α. Την άμεση κατασκευή κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου με κύρια και βοηθητική παιδική δεξαμενή καθώς και των βοηθητικών χώρων για την εύρυθμη λειτουργία του.

β. Τη διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων με πράσινο υψηλής βλάστησης καθώς και σημείων όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν ώρες ξεκούρασης και ψυχαγωγίας.

γ. Τη διατήρηση της υφιστάμενης παιδικής χαράς και του πράσινου που την περιβάλλει.

Το σχέδιο Κακλαμάνη που συνεχίζεται επί Καμίνη για εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση του χώρου του Σεράφειου.

Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2011 προβλέπεται

  1. Ένα κτίριο γραφείων 4 ορόφων με εμβαδόν 3.207 τ.μ. & ύψους 15μ.
  2. Ένα κτίριο εκθεμάτων ενός ορόφου με εμβαδόν 920 τ.μ.
  3. Ένα κτίριο ενός ορόφου με εμβαδόν 163 τ.μ. για εστιατόριο- cafe.
  4. Ένα κτίριο ενός ορόφου με εμβαδόν 105 τ.μ.- υποστηρικτικό κτίριο.
  5. Ένα κτίριο κολυμβητηρίου ενός ορόφου με εμβαδόν 2.510 τ.μ. Με πισίνα 25 μέτρων, βοηθητική- παιδική δεξαμενή και κερκίδα 375 θεατών.
  6. Υπόγειος χώρος στάθμευσης 43 αυτοκινήτων.
  7. Την καταστροφή της παιδικής χαράς και του γύρω πράσινου που στοίχισαν 883.039 ευρώ για την δημιουργία υπαίθριων θέσεων πάρκινγκ.
  8. Τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον εναπομείναντα ακάλυπτο χώρο μεταξύ των κτιρίων, εμβαδού 350 τ.μ.
  9. Μηδέν πράσινο όπως βλέπουμε στα σχέδια εκτός από 4-5 δέντρα ανάμεσα στις ομπρέλες των υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων και περιμετρικά λίγοι θάμνοι.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι ενώ επί 10 χρόνια είχαν τα λεφτά για να φτιάξουν το κολυμβητήριο, που τόσο απαραίτητο είναι για τα παιδιά και τους κατοίκους της περιοχής, τα σχέδιά τους ήταν να τσιμεντώσουν και να εμπορευματοποιήσουν και τα 5 περίπου στρέμματα του χώρου. Τελικά το κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων (50 μέτρα πισίνα και 3.000 θέσεις) (υπόσχεση Δ. Αβραμόπουλου), με την κατεδάφιση του παλιού κατέληξε σε κολυμβητήριο (με 25 μέτρα πισίνα, βοηθητική- παιδική δεξαμενή και κερκίδα 375 θεατών) στο πίσω μέρος του οικοδομήσιμου χώρου όπου μπροστά θα υπερκαλύπτεται από ένα 4όροφο και 15 μέτρων ύψους κτίριο γραφείων και εκθεσιακών χώρων με εστιατόρια και cafe πολλαπλάσιων τετραγωνικών από το ίδιο κολυμβητήριο. Η χρηματοδότηση είναι αβέβαιη, τα λεφτά θα τα έδινε ο ΟΠΑΠ μέσω Υπ. Πολιτισμού από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού. Τα χρήματα 10 χρόνια υπήρχαν στα ταμεία. Σήμερα ο ΟΠΑΠ από τις πρώτες κερδοφόρες επιχειρήσεις μαζί με το υπόλοιπο του ΟΤΕ ξεπουλιούνται σαν μέρος της δημόσιας περιουσίας από την Τρόικα και τους Μνημονιακούς. Όπως αύριο να θέλουν να δώσουν το έργο σε ιδιώτες (κατασκευή και εκμετάλλευση) καταστρατηγώντας μ’ αυτό τον τρόπο του Κληροδότημα Σεράφη για δωρεάν παροχή στους Αθηναίους.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας της Κυριακή 15 Μαΐου πήραν την υπόθεση του Σεράφειου Κολυμβητηρίου στα χέρια τους ενάντια στην τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση του χώρου. Άνοιξαν το πλέγμα της εισόδου, μπήκαν στο χώρο, πραγματοποίησαν Λαϊκή συνέλευση, εξέφρασαν γνώμες για την 25μετρη ή την 50μετρη πισίνα και όλοι μαζί συμφώνησαν ότι απαιτούν την άμεση κατασκευή και μόνο του κολυμβητηρίου. Στο τέλος της συνέλευσης οι παρευρισκόμενοι γονείς μαζί με τα παιδιά τους- στο σημείο που ο εργολάβος στις 30/3 έκοψε τα δέντρα- φύτευσαν 18 δενδρύλια τα οποία υποσχέθηκαν να φροντίζουν μέχρι να μεγαλώσουν.

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *