Συγκέντρωση την Παρασκευή 29 Ιουλίου 7μμ στο Πάρκο ΡΟΥΦ

Από την Δευτέρα 25 Ιουλίου έχουν ξεκινήσει οι μπουλντόζες την καταστροφή των παρτεριών μέσα στο χώρο του πάρκου. Όλοι την Παρασκευή 29 Ιουλίου 7μμ στη συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή του πάρκου του Ρούφ. Αν δεν αντισταθούμε στα σχέδια των εργολάβων και του Δήμου το πάρκο θα γίνει ΠΑΡΚΙΝΓΚ!

ακολουθεί το κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

Σεράφειο Κολυμβητήριο και Πάρκο Ρουφ ένας χώρος άθλησης και αναψυχής ελεύθερος για όλους

Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα

Ενάντια στα σχέδια δημάρχων και αφεντικών-Ενάντια στην ανάθεση και την συνδιαλλαγή, το πάρκο θα ΜΕΙΝΕΙ, τσιμέντο δεν θα γίνει

Στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Πλατείες, αλσύλλια, πάρκα, παιδικές χαρές, χώροι άθλησης. Σημεία στα οποία μπορούμε έστω και για λίγο να ξεφύγουμε από την σκληρή καθημερινή πραγματικότητα της μεγαλούπολης. Το επίσημο κράτος και όλοι οι θεσμικοί φορείς (δήμοι, κοινότητες, κλπ) που υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει με τα χρήματα των πολιτών να συντηρούν και να αναπλάθουν αυτούς τους χώρους, πετάνε μερικά ψίχουλα την ίδια στιγμή που δίνονται εκατομμύρια σε εργολάβους για έργα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι αυτά του συνόλου της κοινωνίας. Ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των χώρων να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και σε αρκετές περιπτώσεις σε χέρια ατόμων που τους εκμεταλλεύονται με σκοπό το κέρδος υποβαθμίζοντας ολόκληρες συνοικίες.

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων στη Κυψέλη, Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, Πεδίον του Άρεως, Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας αποτελούν παραδείγματα όπου οι κάτοικοι και όσοι ενδιαφέρθηκαν αυτοοργανώθηκαν και δώσανε μάχες, ενάντια σε κάθε κρατικό και επιχειρηματικό σχέδιο, για τη διάσωσή τους και τον ανοιχτό και ελεύθερο χαρακτήρα τους. Είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ελεύθερων χώρων αναψυχής που το κράτος κυρίως μέσα από τους δήμους προσπάθησε, αφού τα άφησε να παρακμάσουν, να τα «αναπλάσει» κόβοντας δέντρα και ρίχνοντας τόνους τσιμέντο και εντέλει να τα παραδώσει στα χέρια επιχειρηματιών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το καταστροφικό «ρυθμιστικό σχέδιο» το οποίο οδηγεί σταδιακά όλους τους ελεύθερους χώρους στην καταστροφή, την περίφραξη και την εμπορευματοποίηση.

Σε μία ανάλογη κατάσταση βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό το Σεράφειο κολυμβητήριο. Ένας από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους άθλησης του Δήμου Αθηναίων όπου καθημερινά αθλούνται εκατοντάδες νέοι, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών παραγόντων που τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύονται την ευρύτερη περιοχή. Η απόφαση του Δ.Α. για την κατασκευή parking εντός του Σεράφειου με το πρόσχημα ότι «έτσι θα εξασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής πρόσβαση όλων όσων κάνουν χρήση του χώρου» είναι ξεκάθαρο ποιους πραγματικά σκοπεύει να εξυπηρετήσει. Την τεράστια και ανούσια εμπορευματοποίηση σχεδόν ολόκληρης της περιοχής που δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στους κατοίκους των γειτονιών μας. Άλλωστε εάν ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών που καθημερινά αθλούνται στο χώρο θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν υλοποιήσει ένα πάγιο και απλό αίτημα των κατοίκων για την κατασκευή μιας πεζογέφυρας στην οδό Πειραιώς στο ύφος του Σεράφειου. Τα σχέδιά τους όμως φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά σταματούν μπροστά στην θέληση όλων μας. Με άμεση κινητοποίηση των κατοίκων και μια σειρά δράσεων όπως συγκεντρώσεις στα γραφεία του Δ.Α., πορείες διαμαρτυρίας, ενημέρωση του κόσμου αλλά και συνεχής παρουσία και ανοιχτές συνελεύσεις εντός του Σεράφειου αποτρέπουμε για μια ακόμα φορά με δυναμικό τρόπο την καταστροφή του χώρου.

Η Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου βρίσκεται από την αρχή μέσα σ’ αυτήν την προσπάθεια και την στηρίζει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. Η πορεία και οι δράσεις μας μέσα στο χρόνο αφορούν σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων στις γειτονιές μας. Ξεκινώντας από το 2002 με τον αγώνα για το λόφο του Φιλοπάππου, συνεχίζοντας με το πάρκο της Κορεάτικης αγοράς και φθάνοντας μέχρι σήμερα με τις κινητοποιήσεις για την παιδική χαρά της Κονίστρας και το Σεράφειο. Ένας διαρκής αγώνας για μία πιο ανθρώπινη ζωή στην σκληρή καθημερινή πραγματικότητα της μεγαλούπολης. Ένα αγαθό που ούτε το κράτος αλλά ούτε και κανένας από τους θεσμικούς του φορείς δεν πρόκειται να μας προσφέρει. Ένα αγαθό που μόνοι μας μπορούμε να κερδίσουμε μέσα από συνεχείς καθημερινούς αγώνες. Το Σεράφειο θα παραμείνει ένας ελεύθερος χώρος άθλησης και αναψυχής για όλους έξω από κάθε είδους πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες.

 

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *